Kniha: Morgenland

Richard Sklář je mistr vyprávění paralelních příběhů z různých dob, které se v jednom okamžiku protnou. Na tuto chvíli čtenář dost netrpělivě čeká i v románu Morgenland. Podtitul “Za největším tajemstvím Třetí říše” zní slibně a dost napoví o tom, kam děj směřuje.

Richard Sklář - Morgenland

Morgenland si nic nezadá se Sklářovou prvotinou a bestsellerem Vila na Sadové. Knihy spojuje velmi populární koncept dvou dějů z různých dob, tedy současnosti a období druhé světové války. aby se čtenář dobře orientoval, každá kapitola je označena jasně, kdy a kde se děj odehrává. V Morganlandu sledujeme jednak konec války a peripetie venkovského kováře a důstojníka SS, potom současného automechanika, který se více či méně šťastným vedením osudu dostane k pátrání po tajemství, o kterém něco věděli hrdinové staršího příběhu.

Musím uznat, že autor velmi dobře vyvažuje střídání dob dějů a čtenáře nechává v napětí postupným gradováním obou linií. A zdá se mi, že hlavním rysem jeho knih je nekompromisnost, se kterou vrhá své hrdiny do nebezpečných situací, ze kterých často vyváznou (a nebo taky ne) velmi fyzicky zdevastováni. V Morganlandu jsou Honig a von Richter vlastně zkraje příběhu zmasakrováni do krajnosti. Ale přežijí a jejich dobrodružství graduje. I současný Hynek se svojí přítelkyní a blízkým okolím si užije své. Na to, jak se jejich osudy protnou, se samozřejmě čtenář dost načeká a já osobně musím přiznat, že jsem si v průběhu četby mnohokrát dost lámal hlavu nad tím, jaké rozuzlení autor připravil.

Bylo by chybou v této recenzi byť jenom naznačit rozuzlení. To by si to pak čtenář neužil. Ale snad mi odpustíte, že prozradím jedno jméno skutečně existující osoby, které se objevuje v průběhu příběhu několikrát. Je to Hans Kammler, šéf projektů Hitlerových tajných zbraní. Na konci knihy je pak fiktivní dopis objevený v aktovce. Jeho autorem je muž, který významně ovlivnil život v Protektorátu. Těch odhalených tajemství bude prostě trošičku víc. Třeba budete překvapeni nečekaným zjištěním, že hrdinové obou dějových linií jsou určitým způsobem spřízněni.

Pokud máte rádi spisovatele, kteří se nebojí popustit uzdu fantazii a své hrdiny provedou situacemi, které byste se vy ani neodvážili vymyslet, je pro vás Morgenland, stejně jako Vila na Sadové nebo Anděl smrti jasnou volbou. Reklamaci bych měl jenom jednu – pane autore, proč jste do příběhu nějak nezapojil mojí oblíbenou Bo? Po Vile na Sadové a Andělu smrti mi v Morgenlandu chyběla.

Knihu k recenzi poskytl eshop Megaknihy.cz. Nenechte si ujít ani další romány Richarda Skláře.