Kniha: Vůdcové, myslitelé, hrdinové

Walter Isaacson je znám hlavně jako autor životopisů výjimečných osobností různých oblastí historie a současnosti, skvěle zpracoval osudy Leonarda da Vinciho, Steva Jobse nebo Alberta Einsteina. Jeho poslední u nás vydaná kniha, soubor esejů nazvaný Vůdcové, myslitelé, hrdinové, obsahuje texty z různých období jeho novinářské kariéry. Věnoval se v nich lidem, které lze bez nadsázky označit za génie svých oborů.

Walter Isaacson - Vůdcové, myslitelé, hrdinové

Eseje či knižní recenze jsou rozděleny do několika kapitol, respektive témat. Nejprve se čtenář dozví něco o Benjaminu Franklinovi a dalších Američanech, kteří formulovali stěžejní americkou Deklaraci. Další kapitola je věnována státníkům, nejčastěji je zmiňován Kissinger a nechybí ani historky z diplomatické kariéry Madeleine Albrightové či příběh Colina Powella.

Dále vybral Isaacson do knihy své texty týkající se konce studené války a vztahu Regana a Gorbačova. Následuje pohled pod pokličku Clintonových a eseje o Einsteinovi, jehož výjimečností je autor zjevně zcela fascinován.

V sekci nazvané “Věk technologie” se čtenář dozví dost o Billu Gatesovi a technologických výhledech, které jsou vzhledem k datu napsání zajímavé hlavně ve srovnání s realitou, která později nastala. Isaacson dále psal o amerických novinářských hvězdách, a to nejen z dob svého působení v časopise Time. Neodpustil si ani zařazení mnoho let starého textu, ve kterém uvažoval, jak zpoplatnit online obsah. Jeho černé prognózy se vyplnily do puntíku.

Zajímavý je rozhovor s Woody Allenem z doby, kdy propukla aféra týkající se jeho vztahu s nevlastní dcerou, na závěr Isaacson vzpomíná na dětství v New Orleans. To, že jde o výběr různých dobových textů o různých lidech, lze považovat za výhodu. Každý z esejů má něco do sebe, odhalí zajímavosti, které čtenář nevěděl. Je dobře, že na úvod každého z textů autor vysvětlí, kdy a proč vznikl.

Knihy si cením i proto, že je jakousi sondou do práce špičkového novináře, poodhaluje zákulisí a motivaci novinářské práce, zeširoka sumarizuje obdivuhodný Isaacsonův záběr.

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum, díky.