Paměť a dějiny 4/2021: Gastarbeitři v Československu

Poslední loňské číslo revue Paměť a dějiny seznamuje čtenáře s fenoménem gastarbeitrů v Československu. V ústředním textu píše Tomáš Dvořák o podílu desítek tisíc zahraničních pracovníků z Rumunska, Polska, Bulharska a také Itálie na poválečné obnově Československa v letech 1945-1950.

Paměť a dějiny 4/2021

V dalším článku poodkrývá Ondřej Vojtěchovský působení jugoslávských stavebních dělníků na výstavbě mnoha československých budov v období šedesátých až osmdesátých let minulého století. Šlo například o nemocnici v České Lípě, kterou vybudovaly jugoslávské firmy. ústřední téma posledního loňského čísla dodržela i Hana Bortlová-Vondráková, která se pro změnu zaměřila na Kubánce, kteří si v normalizačním Československu plnili svůj “americký sen”. Ondřej Klípa se pak podíval na Polky v československých továrnách, Alena Amalgir se zaměřila na Vietnamce.

Prvním článkem je “mimotematický” medailonek o Alfredu Duffovi Cooperovi od Jiřího Ellingera. Duff Cooper byl jediným členem Chamberlainovy vlády, který odstoupil na protest proti mnichovské dohodě. U nás nepříliš známý britský politik je velmi zajímavou osobností, jeho gesto ve vztahu k Československu není moc často zmiňováno. Michal Macháček se v textu o normalizačních zápasech o presidentské křeslo zaměřuje na Ludvíka Svobodu a jeho poslední chvíle ve funkci.