Kniha: Babické vraždy 1951

Říkají vám něco jména Antonín Plichta, Ladislav Malý, Antonín Mityska nebo Václav Drbola? Ne? Přesto jejich osud budete do jisté míry znát, i když značně překroucený díky dvěma dílům seriálu 30 případů majora Zemana. Odhlédněme od komunistické propagandy, co se dělo v Babicích se totiž můžeme dočíst v naučné literatuře, konkrétně v knize Babické vraždy 1951 autora Michala Stehlíka.

Michal Stehlík: Babické vraždy 1951

Na začátku této recenze jsem vyjmenoval čtyři z hlavních aktérů tragédie, která se udála v létě roku 1951 v Babicích. Antonín Plichta byl sedlák a bývalý partyzán, který se chtěl zapojit i do odboje proti komunistům a jehož rodina to náležitě odnesla. On a jeho dva synové byli popraveni. Ladislav Malý byl prý agentem CIC, který zpronevěřil peníze a pak se vrátil na naše území, kde se zoufale snažil sehnat odbojáře, s jejichž pomocí by si to začal vyřizovat s komunisty. Antonín Mityska byl jedním z mladíků, který mu podlehl a stal se jedním z pachatelů babických vražd, konkrétně zabil v babické škole dva komunisty a dalšího zranil. A konečně babický kněz Václav Drbola, který přišel do styku s Malým a spol., poskytl jim úkryt a nakonec byl za toto popraven.

Výše uvedené aktéry jsem vybral z ilustračních důvodů, jelikož příběh babických vražd má aktéry velmi pestré. Autor, který je na něm mimochodem zainteresovaný i osobně (jeden z jeho předků byl v procesu také odsouzen), nejdříve čtenáře osazuje do místa, času a souvislostí. Potom už nechává neuvěřitelné osudy aktérů plynout. Odbojová skupina byla něco, co komunisté uvítali, mohli se totiž pustit do odpůrců kolektivizace a duchovenstva se vší zuřivostí. S trochou přehánění se dá říci, že kdo skupině kolem Malého jen trochu pomohl, skončil na popravišti. Několikaměsíční odbojová činnost, vedená amatérsky a bez skrupulí, vyústila ve vraždy místních komunistických funkcionářů v babické škole. Tedy v čin, který je znám veřejnosti hlavně ze zmíněného normalizačního seriálu, tedy ohnutý pro potřeby propagandy.

Nyní máte díky Michalovi Stehlíkovi šanci zjistit, jak to opravdu bylo. Červenec 1951 a události před ním přinesl několik procesů, 11 popravených, stovky nespravedlivě odsouzených a samozřejmě také 3 oběti ve škole. Jeden dobrodruh, Ladislav Malý, dokázal strhnout mnoho mladých lidí, připravených bojovat proti komunismu, do víru událostí, ze kterého se nedalo se zdravou kůží dostat. Činnost odbojářů s sebou strhla nejrůznější více či méně aktivní pomocníky, kteří skončili v lepším případě na mnoho let v žaláři.

Autor vyvrací spekulace, že Ladislav Malý byl provokatérem StB. Nad tím, co tento člověk vyváděl, zůstává rozum stát a jenom silná touha jeho spolupracovníků a pomocníků vyřídit si účty s místními komunismy umožnila tak dlouhou akci plnou riskování, přehmatů, pohrávání si se zbraněmi a alkoholu udržet při životě. To, co se dělo v Babicích a okolí na jaře a v létě roku 1951 by nenapsal sebešikovnější spisovatel, čtenář se od knihy nebude moci odtrhnout a bude číst se zatajeným dechem, i když ví, jak to všechno dopadne.

Kniha nepotěší jenom milovníky napětí a přestřelek, ale i fandy literatury faktu jako takové. Je výborně ozdrojovaná, nabízí pohled na mnohé dokumenty a fotografie, autor si dal práci i se stručným chronologickým přehledem a medailonky aktérů na závěr. Já osobně jsem si ze čtení vzal i dost poznatků o práci StB, o tom, jak probíhaly tehdejší procesy. Stále mi zůstává rozum stát nad tím, že se v okolí Babic proháněla mnoho týdnů parta ozbrojených dobrodruhů, jejichž jedinou ani poslední akcí nebylo to, co se stalo ve škole. Pokud se chcete ponořit do tragického sledu přestřelek, schovávaček a zmařených nadějí těch, kteří si mysleli, že budou moci dříve či později vystoupit proti režimu se zbraní v ruce, máte prostřednictvím této knihy jedinečnou šanci. Vyšetřete si cca 7 hodin a užijte si to.

Knihu k recenzi poskytl eshop Megaknihy.cz. Z nabídky novinek o historii si určitě vyberete i vy.