Pozvání na akce ÚSTRu k výročí srpnové invaze 1968

V souvislosti s blížícím se výročím okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 zve Ústav pro studium totalitních režimů na tematické akce.

Srpen 1968 jsme pochopitelně nemohli vynechat z výstavního projektu připomínajícího významná „osmičková“ výročí. V těchto dnech až do 3. září tak na několika místech v Praze můžete vidět plakátovací sloup Srpen 1968 s působivými fotografiemi Pavla Štechy. Na výstavní projektu spolupracujeme s městskými částmi Praha 3, Praha 5, Praha 6 a s Úřadem vlády ČR. Více o výstavě si můžete přečíst zde.

Fotografie zachycující atmosféru v pražských ulicích ve dnech srpnové invaze tvoří i další výstavu, kterou jsme připravili tentokrát ve spolupráci s Velvyslanectvím USA v ČR a Městskou částí Praha 1. Výstavu s názvem Srpen 1968 objektivem Paula Goldsmithe můžete navštívit na Jungmannově náměstí v Praze od 22. do 31 srpna. Vernisáž výstavy za účasti autora fotografií Paula Goldsmithe proběhne 22. srpna v 16 hodin. Více informací naleznete na tomto odkazu.

Za vaši a naši svobodu 1968–2018

Maďarská filozofka Ágnes Hellerová, polská dokumentaristka Joanna Helanderová či krymsko-tatarský politik Mustafa Džemilev jsou ve skupině zahraničních hostů, kteří přijali pozvání Ústavu pro studium totalitních režimů a Knihovny Václava Havla k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do ČSR. Všichni hosté mají jedno společné – v zemích, které se invaze zúčastnily, se rozhodli pro veřejný protest proti ní. Za tento odvážný postoj zaplatili vyloučením ze studií či ze zaměstnání, nucenou emigrací, léty vyhnanství, vězení nebo pobytem v psychiatrických klinikách.

Mezi hosty budou i všichni tři žijící účastníci protestu z 25. srpna 1968 na Rudém náměstí – Taťána Bajevová, Viktor Fajnberg a Pavel Litvinov. Přestože je tento protest „Osmi statečných“ u nás nejznámějším, rozhodně nebyl ani v zemích Varšavské smlouvy, ani v samotném Sovětském svazu ojedinělým.

V rámci programu „Za vaši a naši svobodu 1968–2018“, jenž byl finančně podpořen Magistrátem hl. m. Prahy, se hosté zúčastní několika veřejných událostí, na které tímto srdečně zveme:

20. srpna v 17 hod., zahájení výstavy Za vaši a naši svobodu 1968–2018, Skautský institut, Staroměstské nám. 4

Za účasti hostů zahájíme ve Skautském institutu tematickou výstavu Za vaši a naši svobodu 1968–2018, která na dvaceti panelech představí osudy více než dvou desítek protestujících. 

21. srpna v 19 hod., Beseda v Knihovně Václava Havla, Ostrovní 13. Beseda s Ágnes Hellerovou, Pavlem Litvinovem a Mustafou Džemilevem.

Tématem besedy bude srovnání společenských změn v roce 1968 a 2018 zejména v Maďarsku, USA a na Ukrajině. Moderuje Josef Pazderka. Tlumočení z angličtiny a ruštiny je zajištěno.

22. srpna v 19.30, Divadelní představení Poledne, La Fabrika, Komunardů 28, Praha 7

Divadlo Continuo v pražském divadle La Fabrika uvede speciální letní představení díla Poledne, vycházejícího ze stejnojmenné knihy Natalie Gorbaněvské. Tématem představení je protest na Rudém náměstí a následující osudy jeho účastníků. Základní vstupné je 250,- Kč, snížené 150,- Kč. Vstupenky si lze rezervovat na adrese https://www.lafabrika.cz/rezervace/900

Zdroj: TZ ÚSTR