36 zajímavostí o Adolfu Hitlerovi

Můj oblíbený web War History Online vydal nedávno článek plný více či méně známých informací o Adolfu Hitlerovi. Některé body asi není možné nazvat informacemi, spíš jde o shrnutí jeho počínání, ale rozhodl jsem se i tyto části překládat.

Hitler mrtev
foto: Wikipedia

Zde jsou zestručněné body v češtině:

1. Více než jakýkoliv jiná diktatura 20. století Hitlerův režim představuje neuvěřitelné úrovně státní represe a násilí, bezkonkurenční manipulaci s médii a mobilizace mas. Využívá nejmodernější technologie a sociální inženýrství.
2. Hitlerův režim ukazuje, jak se kultivovaná společnost může rychle ponořit do barbarství a genocidy. Hitlerův režim je příkladem, co je možné, když populace spadá pod vliv jednoho člověka.
3. Cílem Mormonů je pokřtít všechny lidi, kteří kdy žili na zemi, Hitler se tohoto obřadu dočkal posmrtně v roce 1993.
4. Hitler byl zvolen časopisem Time osobností roku 1938.
5. Nově otevřený obchod s oblečením v indickém městě Ahmedabad se jmenuje “Hitler.” Svastika nahrazuje tečku písmena “i” ve logu Hitler.
6. Hitlerovým bezprostředním “dědictvím” je studenou válkou rozdělené Německo, železná opona, jaderné zbraně a morální trauma.
7. Hitlerovou nejdelší známostí byla s Eva Braunová (1912-1945). Dvakrát se pokusila spáchat sebevraždu ve snaze přitáhnout více pozornosti.
8. Hitler byl nadaný řečník, ale měl chraplavý hlas jako důsledek plynového útoku za první světové války.
9. Hitlerův knírek připomínal zubní kartáček. Ernst Hanfstaengl, Hitlerův přítel, mu řekl, že je jeho krátký knír nemoderní. Hitler odpověděl: “Jestliže není módní teď, bude potom, protože jsem ho nosil já.”
10. Hitler a Eva Braunová se vzali časně ráno 29. dubna 1945 a o 36 hodin později spáchali sebevraždu. Braunové bylo 33 let, Hitlerovi 56 let.
11. Ve své poslední vůli Hitler nadiktoval své sekretářce Traudl Jungeové (1920-2002), že se válka jednou zapíše do historie jako hrdinná manifestace vůle žít.
12. V roce 2009 DNA testy odhalily, že lebka dlouho považovaná za Hitlerovu patřila neznámé ženě okolo čtyřicítky. vědci nevěří, že jde o lebku Braunové, jelikož ta spáchala sebevraždu kyanidem, nikoliv pistolí.
13. Hitlerovy neobvyklé léčebné prostředky zahrnovaly mimo jiné klystýr a pijavice.
14. Jméno “Adolf” znamená “ušlechtilý vlk.” Hitler používal pseudonym pan Wolf za začátku politické kariéry, když nechtěl být poznán. Později pojmenoval svůj hlavní stan “Vlčí doupě” a oblíbené štěně německého ovčáka “Vlk”.
15. Hitler nikdy nezískal většinovou podporu ve svobodných volbách. Nejvíce jeho NSDAP získala 37,3% v červenci 1932. V roce 1933, když se Hitler stal kancléřem, měli nacisté v Reichstagu jen jednu třetinu křesel.
16. Poté, co se stal německým kancléřem, zařídil Hitler vlnu vražd a poprav soupeřů uvnitř strany. Omlouval je tím, že chce pro Německo stabilitu na dalších 1 000 let. Říše existovala pouhých 12 let.
17. Hitlerův otec se původně jmenoval Alois Schicklgruber, ale v roce 1876 změnil jméno na Alois Hitler. To bylo 13 let před tím, ne se mu narodil syn Adolf. Není jasné, proč si Hitler starší změnil jméno, ale jeho syn mu za to byl vděčný.
18. Hitlerova rodina byla po mnoho generací rolnická, měla skromné pozemky ve Waldviertelu, chudé oblasti v severozápadní části Dolního Rakouska, na hranici Čech.
19. Hitlerův otec Alois se narodil 7. června 1837 v obci Strones. Byl nemanželským dítětem Maria Anny Schicklgruberové (1792-1857), která ho porodila ve dvaačtyřiceti letech. Spekuluje se o tom, že Johann Georg Hiedler, muž, za kterého se Maria Anna provdala za pět let po Aloisově porodu, může být jeho otcem.
20. Hitlerův otec byl třikrát ženatý. Poprvé se ženou mnohem starší než on sám, pak si vzal ženy, které byly dost mladé na to, aby mohly být jeho dcerami.
21. Klara Pölzlová (1860-1907) byl Hitlerovou matkou. Adolf byl nejstarší z pouhých tří přeživších dětí z jedenácti. Oficiálně byli Hitlerův otec Alois a jeho matka příbuzní a potřebovali povolení ke svatbě od úřadů.
22. Hitler se narodil na bílou sobotu 20. dubna 1889 v půl sedmé večer v rakouském Braunau am Inn.
23. Jméno Hitler bývalo zaměňováno se jmény Hiedler, Hietler, Huttler a Hutler.
24. I když se Hitler narodil v habsburské monarchii, velmi brzo pocítil loajalitu k Německu.
25. Oba rodiče Adolfa Hitlera zemřeli, než mu bylo 19 let. Jeho matka zemřela na rakovinu prsu v roce 1907, když mu bylo 18 let. Jeho otec zemřel na zápal pohrudnice v roce 1903, když bylo jeho synovi 14 let.
26. Dr. Bloch, židovský lékař, který se staral o Hitlerovu matku, poznamenal, že za téměř 50 let své kariéry ještě nikdy neviděl mladého muže tak zlomený žalem, jak byl Adolf Hitler po smrti své matky. Její obrázek měl u sebe do posledních chvil.
27. Hitlerův otec byl autoritářský, arogantní, panovačný, odtažitý, suverénní, podrážděný. Hitlerova matka Klara mu ještě dlouho po skončení manželství říkala ze zvyku “strýčku”.
28. Hitler byl prvoválečný vyznamenaný veterán. Získal Železný kříž II. třídy (v roce 1914 ) a Železný kříž I. třídy v roce 1918. 18. května 1918 byl vyznamenán za zranění.
29. Hitler byl uvězněn v roce 1923, kdy se podílel na pokusu svrhnout vládu. Během pobytu ve vězení napsal Mein Kampf (Můj boj).
31. Účelem Hitlerových politických snažení bylo hromadit prostor (neboli “Lebensraum”) pro německý lid.
32. Hitlerův rasismus vedl k vyvraždění 11 milionů lidí, což zahrnuje 6 milionů Židů. Celkově během druhé světové války zemřelo 50 – 70 milionů lidí.
33. Hitler věřil, že Německo prohrálo první světovou válku, protože německá armáda byla “bodnuta do zad” marxisty a civily na “domácí frontě”.
34. Hitler byl čtvrtý ze šesti dětí. Jeho starší sourozenci Gustav, Ida a Otto, zemřeli v dětství. Jeho mladší bratr Edmund zemřel na spalničky v roce 1900, tehdy bylo Hitlerovi 11 let. Pouze sestra Paula se dožila dospělosti.
35. V rozporu s přáním jeho otce, aby se stal úředníkem, se Hitler chtěl stát umělcem. Nicméně na Akademii výtvarných umění ve Vídni byl dvakrát (1907 a 1908) odmítnut.
36. Hitler žil krátce poté, co zemřela jeho matka a byl podruhé odmítnut na umělecké škole, v útulku pro bezdomovce.

Zdroj: http://www.warhistoryonline.com/featured/36-interesting-facts-abouthitler.html