Výstava: Půlstoletí perzekuce selského stavu (25. 5. – 30. 9. 2016)

Vztah Čechů k půdě je dodnes neblaze poznamenán násilím v době kolektivizace. Ukazuje to výstava Půlstoletí perzekuce selského stavu, kterou ve spolupráci s dalšími institucemi připravil Ústav pro studium totalitních režimů.

„Je to po listopadu 89 vůbec první výstava, která zachycuje existenci selského stavu na českém území – od Rakouska-Uherska přes první republiku, protektorát a socialismus až k současnosti. Na dobu války a komunismu se samozřejmě zaměřuje nejvíc,“ upřesňuje historik ÚSTR Jiří Urban, jeden z autorů výstavy.

Traktor

Výstava mimo jiné odráží skutečnost, že zatímco nacisté české zemědělství pragmaticky využívali, ale přitom ho ponechali v chodu a dohlíželi na jeho stálou produkci, komunisté byli mnohem revolučnější. Ideologie pro ně znamenala víc, než aby hospodářství fungovalo. „Násilná přestavba společnosti přehlížela v 50. letech určující hospodářské a hospodárné aspekty zemědělství. Venkov v této době splácel krutou daň politice a ideologii,“ popisuje Jiří Urban.

Podle ředitele ÚSTR, historika Zdeňka Hazdry přitom největší problém není „rozorání mezí“, jak se často uvádí: „Tendence ke scelování pozemků tu byly i bez komunistů. Ale v tomto případě byl doslova vymýcen selský stav – celá jedna vrstva lidí, kteří měli léta vytvářený vztah k půdě, vlastně zmizela. Tím jsme poznamenáni dodnes, pozná se to na našem vztahu k přírodě.“

Následky kolektivizačního násilí nacházejí historici i dávno po listopadu 1989: podle nich se projevují například minimálním zájmem restituentů znovu hospodařit na navrácených pozemcích.
Výstava je multimediální – vedle vystavených předmětů, textů a fotografií návštěvník zhlédne i ukázky z dobových nahrávek a filmů, které uvedené problematice dodávají plastičnost. Doprovodný program přinese během června a září několik besedních večerů.

V Národním zemědělském muzeu bude výstava k vidění ještě v září a poté se chystá její putování do regionů.

Místo konání:
Národní zemědělské muzeum, Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7-Holešovice

Pro veřejnost je výstava otevřena od 25. května 2016 do 30. září 2016,
úterý – neděle 9.00 – 17.00

Zdroj: TZ ÚSTR

1 komentář u „Výstava: Půlstoletí perzekuce selského stavu (25. 5. – 30. 9. 2016)“

Komentáře nejsou povoleny.