Bohumír Fürst, stíhač sloužící v RAF, má v Ledči pamětní desku

12. září byla odhalena pamětní deska Bohumíra Fürsta-Fiřta, československého válečného pilota a účastníka Bitvy o Británii. Je umístěna na jeho domě v Ledči nad Sázavou. Ceremonie se zúčastnil pilotův syn Richard a také Imrich Gablech (na podzim oslaví sté narozeniny), jeden z posledních žijících českých pilotů, kteří bojovali za druhé světové války v RAF.

Bohumír Fürst-Fiřt
Bohumír Fürst-Fiřt, foto: bbm.org.uk

Bohumír Fürst si své německé příjmení nechal změnit po válce v roce 1945, proto je často uváděna kombinace jeho německého a českého příjmení. Narodil se na jižní Moravě 1. října roku 1909, patřil mezi piloty, kteří se do zahraničí vydali hned po okupaci Československa nacisty v roce 1939. V britské RAF dosáhl pěti sestřelů a byl často dekorován vyznamenáními. Je jedním z 89 Čechoslováků, kteří oficiálně zasáhli do Bitvy o Británii. V té byl třetím nejúspěšnějším Čechem, co se sestřelů týče, v celkovém žebříčku shrnující sestřely během celé druhé světové války se umístil na 23. místě.

Po válce se vrátil domů a až do ruku 1949 sloužil u československého letectva. Pak přišel vyhazov, stejně jako jeho kamarádům mu propuštění z armády nikdo nezdůvodnil.
V lednu 1950 byl Fiřt uvězněn, zbaven hodnosti majora a odsouzen ke dvěma rokům vězení. V srpnu 1951 byl propuštěn kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Jeho rodina (včetně dvou malých dětí) byla nucena opustit Prahu. Usadili se v Ledči nad Sázavou, kde Fiřt dostal práci skladníka v továrně.

Zemřel 2. ledna roku 1978. Jeho rodina se dočkala plné rehabilitace a povýšení do plukovnické hodnosti in memoriam až v roce 1991, po pádu komunistického režimu.

Zdroj: http://praguepost.com/czech-news/49741-czech-raf-pilot-recognized-belatedly