Setkání se sovětským disidentem a odpůrcem srpnové invaze do Československa Michasem Ignatěvičem Kukobakou (19. 8. 2015)

Setkání se sovětským disidentem a odpůrcem srpnové invaze do Československa Michasem Ignatěvičem Kukobakou se koná ve středu 19. srpna 2015 od 18:00 do 20:00 hodin v Knihovně Václava Havla (Ostrovní 13, Praha).

Michas Ignatěvič Kukobaka

Michas Ignatěvič Kukobaka se narodil v roce 1936 v běloruském městě Babrujsk, kde se vyučil elektrikářem. Několik  let pracoval na stavbách a v továrnách v celém Sovětském svazu. V srpnu 1968 Michas Kukobaka otevřeně vyjádřil svůj nesouhlas s vpádem vojsk Varšavské smlouvy na území Československa předáním dopisu československému konzulovi v Kyjevě. V návaznosti na invazi Kukobaka také odmítl narukovat na vojenské cvičení s tím, že by musel obrátit samopal proti vlastním, proti okupantům.

Od roku 1970 do roku 1988 byl střídavě hospitalizován v psychiatrických léčebnách, umísťován do pracovních táborů a vězněn. Setkání s Michasem Ignatěvičem Kukobakou moderuje Michaela Stoilova a překládá Edita Jiráková. Akci organizují Knihovna Václava Havla, Ústav pro studium totalitních režimů a sdružení Archipelag.

Zdroj: http://www.vaclavhavel-library.org/cs/index/kalendar/834/neohrozovat-spolecnost-svymi-nazory

1 komentář u „Setkání se sovětským disidentem a odpůrcem srpnové invaze do Československa Michasem Ignatěvičem Kukobakou (19. 8. 2015)“

Komentáře nejsou povoleny.