Audiokniha: Deník Anne Frankové

Deník Anne Frankové je knihou, která se stala díky nešťastnému řízení osudu bestsellerem. Jde o osobní deníček třináctileté dívky, tedy materiál, kterých jsou každým rokem napsány miliony. Anna Frankové měla tu smůlu, že žila ve špatné době a z jejího nevinného deníčku se stal dokument, velmi autentický a zajímavý. Punc bestselleru dostal deník hlavně kvůli smrti autorky v koncentračním táboře. Anne Franková, popisující život ukrývané židovské rodiny během druhé světové války v Holandsku, psala deník několik měsíců. Zůstal nedokončen, jelikož byl úkryt prozrazen a autorka s celou svojí rodinou skončila v koncentračních táborech.

Deník Anne Frankové

Dílo samotné je deníčkem puberťačky se vším všudy a je v něm ještě mnohem víc, než byste čekali od třináctileté slečny. Ano, v deníčku pojmenovaném Kitty, řeší Anne spory s rodiči, svojí první velkou lásku a následné prozření, rozebírá svoje oblíbené knihy a nevyhýbá se ani intimnostem. Zabývá se “běžným” životem ukrývající se židovské rodiny, nedostatkem jídla a zábavy, komentuje politickou situaci a situaci na frontě, staví se na stranu feministek a s dětskou naivitou přemýšlí o tom, zda je lepší být mužem či ženou. Deník Anne Frankové je prostě otevřeným a detailním pohledem do dětské duše.


Anne se narodila v roce 1929 v Německu, v roce 1933 její rodina uprchla před Hitlerem do Amsterodamu. Tam se poté Frankovi spolu s dalšími Židy od roku 1942 až do vyzrazení v srpnu 1944 ukrývali v zadním traktu domu, kde sídlila otcova firma. Z té doby pochází také deník. Válku přežil z rodiny jen otec, Anne zahynula na jaře 1945 v Bergen-Belsenu.


Proč jsem si tedy vybral k poslechu audioknihu nabízející deníkové zápisky třináctileté tak trochu přechytralé holky? Kvůli tomu, že jde o zajímavý dokument svojí doby. Smutný nádech mu dává až onen drastický konec. Kdyby se Anne dočkala v úkrytu konce války a pak se snažila svůj deník knižně vydat, byla by možná jednou z mnoha. To, že se deník našel po válce a její otec (přeživší Osvětim) si umínil, že tohle dílo vyjde, bylo souhrou náhod a událostí, které z Deníku Anne Frankové udělaly hit.

Věra Slunéčková, které deník načetla, byla pro mě před dalším zjišťováním informací velkou hádankou. Podle jména ani hlasu jsem jí neznal. Kdo to vůbec je a kolik je jí let? Patnáct nebo čtyřicet? Svým projevem dala textu ještě větší naléhavost a mnoho různých emocí. Skoro tři a půl hodiny uteče jako voda, pokud si tuhle audioknihu poslechnete, budete unášeni zvláštní vlnou smutku, melancholie a lítosti. A to nejenom kvůli tomu, že budete vědět, že se konce nedočkáte…

Jestliže se chcete pobavit, tahle kniha není pro vás. Je pro posluchače, které zajímá smutná doba a pár měsíců života jedné úplně obyčejné holky, která by se při troše štěstí dožila osmdesátky, dost možná jako spisovatelka nebo politička. Anne Franková vlastně nebyla vůbec obyčejná. Představuju si jí jako rýpavou, protivnou, svéhlavou a dost možná nesnesitelnou puberťačku, na svůj věk ovšem velmi chytrou, vnímavou a vyspělou, s mnohými zájmy, originální a kvůli okolnostem předčasně dospělou. Zkuste také nahlédnout do jejího světa, stojí to za to.