O památky byl v červenci zájem, ztráty z jara se už ale dohnat nepodaří

Památky ve správě Národního památkového ústavu přilákaly v letošním červenci 1,3 milionu návštěvníků. Ve srovnání s loňským červencem tak na státní hrady a zámky zamířilo o 100 tisíc lidí více. Ztráty z jara, kdy byly památky téměř dva měsíce zavřené kvůli pandemii koronaviru, se navzdory úspěšnému červenci již dohnat nepodaří.

„Potvrdil se předpoklad, že lidé budou v létě upřednostňovat dovolenou v Česku a tudíž lze očekávat zvýšený zájem o české památky. Letošní červenec je z hlediska návštěvnosti nejsilnější za poslední tři roky, a to i přes to, že výrazně ubylo návštěvníků ze zahraničí. Propad výnosů se už ale vyrovnat nepodaří. Přáli bychom si, aby se trend zvýšené návštěvnosti podařil udržet i v srpnu a děkujeme všem příznivcům památek za jejich podporu,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Národní památkový ústav zahajuje návštěvnickou sezonu každoročně 1. dubna. Vlivem koronavirové pandemie však letos památky otevřely až 25. května. Propad výnosů od začátku roku do konce května činil téměř 120 milionů korun a pokračoval i v červnu, kdy byly památky v provozu ve zpřísněném návštěvnickém režimu a s omezenou kapacitou prohlídek. Do konce června tak finanční ztráty dosáhly 138 milionům korun. Během prvního prázdninového měsíce se podařilo propad snížit na aktuálních 134 milionů korun.

Celková návštěvnost od začátku letošního roku do konce července činí 1,8 milionů lidí, což je o 1,1 milionu méně, než v roce 2019. Nejnavštěvovanějšími památky letošního roku jsou již tradičně zámky Lednice, Český Krumlov a Hluboká, na čtvrté a páté příčce se umístily hrady Karlštejn a Trosky. Velmi dobře si v návštěvnosti vede i nově zpřístupněný zámek Slatiňany, který prošel kompletní obnovou. V meziročním srovnání za období od začátku roku do konce července návštěvnost téměř u všech památek výrazně poklesla, výjimku tvoří objekty Rožmberk, Žebrák, Krakovec, Rabí a Opočno, které si navzdory koronavirové pandemii meziročně přilepšily v průměru o 1 500 návštěvníků.

10 nejnavštěvovanějších památek ve správě NPÚ za červenec 2020

Lednice – 91 900
Hluboká – 67 900
Český Krumlov – 64 100
Karlštejn – 40 100
Trosky – 38 100
Valtice – 30 800
Bouzov – 27 600
Bítov – 26 600
Rabí – 26 500
Křivoklát – 26 400

Zdroj: TZ NPÚ