Výstava: ReporTvář Julia Fučíka (21. 8. – 31. 10. 2020)

Výstava s názvem ReporTvář Julia Fučíka v Národním památníku na Vítkově seznamuje návštěvníky nejen s touto osobností jako takovou, ale především s jeho Reportáží psanou na oprátce a jeho vizuální prezentací ve veřejném prostoru, na což odkazuje už samotný název výstavy.

Julius Fučík


Poslední literární dílo komunistického novináře je zde představeno jak v originálních vězeňských motácích psaných tužkou na odřezcích toaletního papíru, strojopisných přepisech, v nichž byly již v roce 1945 realizovány první cenzurní zásahy, tak v desítkách vydání a překladů, jimiž byl socialistický čtenář zahlcován. Zároveň zde jsou vystaveny výtvarné realizace a doprovodné materiály mapující místa paměti věnovaná Fučíkovi na území Československa i mimo něj, včetně jejich osudů po roce 1989.

Výstava seznamuje návštěvníky také s okolnostmi vzniku i proměnami fučíkovského kultu a rolemi jeho jednotlivých aktérů. Nabízí nezatížené, kritické čtení Fučíkova díla a poukazuje na fenomén hrdinství ve 20. století. Zároveň je také připomínkou nikdy nekončícího nebezpečí sklouznutí k ideologickým interpretacím příběhů a událostí.

Výstava je jedním z výstupů společného projektu Národního muzea a Ústavu pro studium totalitních režimů, nazvaného Muzeum dělnického hnutí v 21. století. Prezentace práce s muzejní sbírkou doby státního socialismu a způsoby užití jejího materiálu k potřebám odborné a široké veřejnosti. Jejím cílem není jen vypovídat o minulosti, ale především o způsobech, jak se s ní zacházelo, ale i zachází dodnes.

Zdroj. TZ NM