Neandrtálci byli kanibalové a z kostí si vyráběli nástroje

Média přinesla poměrně šokující výsledky jednoho archeologického výzkumu. Neandrtálci, žijící před 40 000 lety na území dnešní Belgie, byli prý kanibalové.

Neandrtálci
Foto: Neanderthal Code / History Channel / The Sydney Morning Herald

Nejen, že jedli maso svého druhu, ale z kostí si prý vyráběli nástroje. Neandrtálci byli vývojovým druhem člověka, žijícím na území Evropy a západní Asie stovky tisíc let a vymřeli asi před třiceti až čtyřiceti tisíci lety. Neandrtálce poté vystřídal moderní člověk, Homo sapiens, který se na území Evropy dostal z Afriky. Druhy se mezi sebou po určitou dobu mísily a říká se, že asi 4 % DNA mají současní obyvatelé Evropy a Asie po neandrtálcích.

Ve Scientific Reports se objevila studie o tom, že kosti neandrtálců z jeskyně Goyet nedaleko belgického Namuru vykázaly známky důkladného “řeznického zpracování”, tedy sekání a řezání, a také vyjmutí morku.

Profesor Herve Bocherens z univerzity v Tübingenu (Německo) prohlásil, že zjištění umožňují předpokládat, že neandrtálci praktikovali kanibalismus. Mnoho pozůstatků koní a sobů nalezených v téže jeskyni bylo zpracováno stejným způsobem. Známky kanibalismu se navíc objevily už dříve na pozůstatcích nalezených ve Francii a Španělsku. Čtyři kosti z jeskyně Goyet kromě toho dokazují, že neandrtálci používali kosti zemřelých jako nástroje.

Zdroj: http://www.smh.com.au/world/belgian-neanderthals-ate-each-other-and-made-tools-from-human-bones-20160707-gq0fs1.html