Léto vyvrcholí hradozámeckou nocí, aneb co se bude dít na hradech a zámcích v srpnu

Přestože to školáci neradi slyší, prázdniny se přehouply do druhé půlky; jeden celý letní měsíc je ale ještě před námi a hrady a zámky připravují pro své návštěvníky tolik zábavy, že na budoucí povinnosti nemají čas ani pomyslet. Kromě obvyklých návratů v čase je letošní srpen věnovaný večerním a nočním dobrodružstvím a tajemnu, které vyvrcholí o Hradozámecké noci 29. srpna.

Hradozámecká noc na hradě Rožmberk
Hradozámecká noc na hradě Rožmberk

Státní zámek Kratochvíle, letošní hlavní sídlo projektu Po stopách šlechtických rodů: Velká hradozámecká inventura, zahajuje 1. srpna výstavu Renesance renesance na Kratochvíli, rekapitulující projekt Renesance renesance v dokumentačních a historických fotografiích. Výstava bude ve vstupní věži a velkém loveckém sále přístupná do konce sezony. V neděli 15. srpna od 16 hodin se otevřou dveře kostela Narození Panny Marie, kde bude sloužena Mše svatá.

I na Kratochvíli však bude pravým vrcholem sezony Hradozámecká noc, velkolepý závěr poslední srpnové soboty (29. srpna), jehož program se protáhne až do brzkých hodin nedělních. Zámek i jeho zahrada budou naplněny renesancí – v hudbě, tanci, zpěvu, poezii, ale i chutích a obrazech jedlých i nejedlých. Nebem na zemi, zahradou osvětlenou tisícem svící, budou provázet andělé, kteří se postarají, aby žádná z krás kouzelné noci nebyla opomenuta. Po vystoupeních ohňových mágů a procházkách zámeckými komnatami završí poetickou noc renesanční ohňostroj. Ještě dlouho po jejím skončení však ucítí návštěvníci exkluzivní parfém, který byl speciálně pro tento večer připraven…

Časem zpět… alespoň o pár století

1. a 2. srpna státní hrad Grabštejn: Řemeslný jarmark na Grabštejně.  Obnovení zašlé tradice – tak lze jednoduše zachytit “to hlavní” týkající se letošního historického jarmarku. Nejen, že uvidíte produkty tradičních řemesel a budete moci přihlížet jejich výrobě, ale dokonce si je sami budete moci vyrábět. Na nádvoří hradu se můžete setkat s kovářem, košíkářem, drátenicí i rytíři.

1. a 2. srpna státní zámek Hrubý Rohozec: Od Mikuláše k Mikuláši. Prohlídky zámku oživené scénkami ze života majitelů zámku, tedy od Mikuláše Des Fours jako prvního majitele Hrubého Rohozce z tohoto rodu po Mikuláše Vladimíra Des Fours Walderode jako předposledního majitele.

Hradozámecká noc na hradě Rožmberk
Hradozámecká noc na hradě Rožmberk

1. – 2. srpna státní hrad Bouzov: Bouzovský mumraj aneb Markraběte Jošta turnaj. Středověký jarmark, hry pro děti, karneval, stará řemesla, historický průvod, dobová kuchyně a hygiena, rytířský turnaj a šermířská vystoupení. A v 18.00 hodin koncert skupiny Hradišťan s Jiřím Pavlicou.

6., 13., 20. a 27. srpna státní hrad a zámek Nové HradyDětské prohlídky hradu s hraběnkou Terezií. Speciálně upravené prohlídky pro děti od 4 do 12 let. Vždy v 10.30 hodin.

8. – 9. srpna státní hrad Šternberk: Víkend v historických kostýmech. Po celý víkend provází hradem průvodci oblečení v historických kostýmech. Návštěvníci mají možnost půjčit si kostým pro celou rodinu a pořídit fotografie do rodinného alba vlastním fotoaparátem, či se nechat vyfotit profesionálním fotografem.

15. a 16. srpna státní zámek Hrádek u Nechanic: Přijelo panstvo…! Veselé historky ze života na zámku před 100 lety v podání herců ochotnických divadel a hostů (kostýmové prohlídky). Expozice zámku se slavnostní květinovou výzdobou. Sobotní odpolední a večerní program na nádvoří zámku: od 15 do 17 hodin Setkání s folklorem – vystoupení folklorních souborů, 19 hodin divadelní představení Nechanického ochotnického spolku NOS.

22. srpna státní hrad a zámek Horšovský Týn Historické praní prádla aneb Jak to asi nebylo – prohlídka prádelny, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet praní prádla dle starých postupů. Prohlídky začínají v 11.00, 13.30, 16.00 hodin.

22. srpna státní zámek Sychrov: Skotské hry – XV. ročník. Tradiční skotské hry, které, stejně jako např. tartan, kilt, skotské dudy a whisky, patří ke kulturnímu dědictví Skotska, a které patří mezi jedny z největších skotských her v Evropě. Více na www.skotskehry.cz

Všechny srpnové víkendy státní zámek Jezeří: Hudební léto v Jezeří 2015. Lobkovická kapela v evropském kontextu aneb Úspěchy na Vídeňském kongresu 1814–1815; díla skladatelů aktivních v dané době na zámku Jezeří

V noci je to lepší! 

1., 8., 15., 22. a 29. srpna státní hrad a zámek Horšovský TýnJak se co dělá. Oblíbené noční prohlídky zámku. Kastelán Jan Rosendorfský se během svého vyprávění zaměří na novou expozici zámecké kuchyně. Návštěvníci nahlédnou i do prostor skladů porcelánu a nádobí a uslyší i různé pikantnosti, na které během klasických prohlídek nezbývá čas. Prohlídky začínají v 19, 21 a 23 hodin.

31. července – 1. srpna a 14. – 15. srpna státní zámek Dačice: Noční prohlídky aneb Ptačí říše barona Dalberga. Noční prohlídky dačického zámku Vás letos znovu zavedou do jednoho krásného dne roku 1893, kdy se zámku schází všichni členové rodiny Dalbergů, aby oslavili nadcházející narozeniny Terezy, nejmladší dcery barona Friedricha. Starý baron byl celý život nadšeným ornitologem a jeho záliba se různým způsobem na celé rodině podepsala. Navíc s jeho synem Karlem přijíždí do Dačic i mladá vychovatelka Karolina, jíž je na první pohled okouzlen Karlův mladší bratr Friedrich. Rodinou nechtěná romance začíná… Od 19 hodin.

31. července – 1. srpna státní zámek Bučovice: Prokletí rodu Waldorffů. Máte rádi ten mírně mrazivý pocit hrůzy? Dráždí vás atmosféra plná vzrušujícího strachu? Líbí se Vám klasický horor na upíří téma? Pak vám nabízíme jedinečnou možnost jak vyhovět vašim tužbám a prožít noc hrůzy na zámku v Bučovicích.

1. a 2. srpna státní hrad Trosky: Čertovské slavnosti. Denní a večerní rej bytostí pekelných, divadelní a hudební vystoupení, ukázky pekelných řemesel, rohatý sokolník a lukostřelec.

7. a 8. srpna kláštery Kladruby a PlasyMonastýrování aneb Nocí ke hvězdám Santiniho Aichela. Již třetí z řady netradičních prohlídek klášterů, které si v letošním roce připomínají významná výročí svého založení – Kladruby 900 let a Plasy 870 let. Zábavná hra láká návštěvníky různých věkových skupin, odměnou za vyluštění hádanky na jedné památce je volný vstup na stejnou akci do památky druhé.

V Plasích jsou prohlídky bez průvodce. Na své si tam tedy přijdou i ti, kteří si chtějí „jen“ v klidu projít Santiniho budovu vlastním tempem, nasát její atmosféru a objevit detaily, na které obvykle nezbývá čas. Oba kláštery jsou otevřené od 19 do 24 hodin.

14. srpna státní zámek Rájec nad Svitavou: Frankenstein. Noční prohlídky interiérů zámku s příběhem, který vám představí divadelní zpracování známého hororu podle knihy Mary Shelleyové.

14. – 15. srpna státní zámek Náchod: Večerní prohlídky s „Černou paní“. Jedinečná atmosféra zámeckých komnat po setmění. Prohlídky I. okruhu (Piccolominská expozice) budou oživené scénkami z historie zámku a hudebními vstupy. Prohlídky začínají ve 21, 22 a v případě zájmu i ve 23 hodin.

15. srpna státní zámek Lysice: Myslivecká romance. Noční  kostýmované prohlídky s příběhem o jednom pytlákovi, panstvu a životě na zámku i v polesí.

15. a 16. srpna státní hrad Bezděz: Bezdězské pověsti vypráví průvodci v kostýmech. Během prohlídky se například dozvíte, jak vznikl Bezděz, kam vede podzemní chodba z hradu nebo kdo založil Máchovo jezero.

15. srpna státní zámek Benešov nad Ploučnicí: Noční prohlídky kouzelného zámku. 

21. srpna hospitál Kuks: Mezinárodní noc pro netopýry. Večerní vycházka po Hospitalu Kuks a blízkém okolí spojená s ukázkou detekce netopýřích echolokačních signálů a nárazové sítě pro odchyt netopýrů (pokud budeme mít štěstí, tak i s odchyceným netopýrem). Dozvíte se, kde netopýři žijí, čím se živí, které druhy žijí v České republice a mnoho dalšího. V případě nepříznivého počasí se uskuteční přednáška s promítáním obrázků, která přiblíží málo známý a pro mnohé tajuplný svět netopýrů. Akce se uskuteční za každého počasí od 19.30 hodin pro rodiče s dětmi (zkrácené povídání) od 22 hodin pro ostatní.

28. srpna státní zámek Benešov nad Ploučnicí: Noc na zámku aneb zámecká přespávanda.

O hradozámecké noci 29. srpna je to úplně nejlepší! 

Státní zámek Březnice atmosféra hororového příběhu o Frankensteinovi v podání skupiny historického šermu, noční oživené prohlídky.

Státní zámek Duchcov: Casanova se baví; karneval a hrané prohlídky zámku. Kdo se skrývá za maskou? Mistr benátských karnevalů Giacomo Casanova zve všechny zvědavce, malé i velké, na velkolepou zámeckou slavnost ve stylu maškarního bálu. Valdštejnský sál a komnaty zámku zaplní tajuplné bytosti, nesmrtelní hrdinové i bájné krásky. Speciální interaktivní prohlídky a zbrusu nový zážitkový program. Vstupte i vy do světa nespoutané fantazie bez hranic! Návštěvníci v maskách budou mít na akci vstup se slevou.

Státní zámek Frýdlant: Tajemná sklepení – tajemný Frýdlant Prohlídka hradního a zámeckého sklepení, dvou nově instalovaných prostor pro malé návštěvníky a zámecké kuchyně, ve  které se budou péct pravé zámecké koláčky a návštěvníci budou moci ochutnat.

Státní hrad Grabštejn: ve znamení velké přestavby. Ne že by snad hrad sám byl během ní přestavován, ale spolu s dr. Jiřím Mehlem ze Střelic budete mít možnost prožít ještě jednou renesanční dobu a atmosféru největší stavební změny, jíž hrad v novověku prošel. A na závěr prohlídky vás čeká ochutnávka renesanční speciality!

Státní hrad Hazmburk hrad po celou noc romanticky nasvícen, táborové ohně na hradě a fireshow.

Státní hrad a zámek Horšovský Týn: trochu jinak Netradiční prohlídky: Jak se co dělá (prohlídky s kastelánem o zajímavostech hradu a zámku, v letošním roce zaměřené na prostor zámecké kuchyně a skladů porcelánu, skla a nádobí, součástí prohlídky bude i ukázka betlémů a dalších církevních předmětů; od 19:00, 21:00 a 23:00).

Státní zámek Hrubý Rohozec: Kostýmované noční prohlídky zámku na téma zavedení elektřiny ve dvacátých letech 20. století.

Klášter Kladruby: Hvězdná noc v klášteře Kladruby program ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Plzeň:
– pozorování slunce
– přednáška “Pražský orloj” (přednáší Lumír Honzík, v kostele Nanebevzetí Panny Marie)
– pozorování noční oblohy – jen pokud bude jasná obloha
– komentovaná prohlídka kostela.

Státní hrad Landštejn: Hradozámecká noc na Landštejně. Rytířský turnaj pro rodiče s dětmi, prohlídka hradu pro děti (možná se objeví i bílá paní), prohlídky hradu pro dospělé, dřevěné pexeso pro malé i velké, a u ohně povídání o hradu a živým jukeboxem, Josefem Gušlbauerem, který bude hrát na kytaru na přání.

Státní zámek Litomyšl: 1798, aneb Waldsteinové otvírají divadlo Noční interaktivní divadelní prohlídky. Na zámku v Litomyšli se mohou návštěvníci vrátit o 216 let zpět, do předjaří 1798, kdy se na zámku připravovala premiéra divadelní hry Milenec a sok v jedné osobě, kterou bylo slavnostně otevřeno domácí divadlo rodiny Waldsteinů. Návštěvníci se tak v průběhu nočních prohlídek rázem ocitnou v předvečeru slavnosti, kdy celým zámkem vládnou přípravy a zkoušky představení, vše za přísného zraku paní hraběnky Marie Františky z Hohenfeldu, které se počínání a rozhazování peněz způsobené manželem, Jiřím Josefem z Waldstein-Wartenbergu, pranic nelíbí.

Státní zámek Náměšť nad Oslavou: Hradozámecká noc v Náměšti nad Oslavou noční prohlídky dvou zámeckých tras.

Státní zámek Ploskovice: v duchu detektivky z první republiky – přijďte a pomozte vyšetřit záhadné zmizení mladé dívky!

Státní hrad Rabí: Prohlídky s příběhem Vydejte se na neobvyklou procházku hradem osvětleným loučemi a svícemi. Prožijte noc, kdy ožívají staré pověsti a tajemné postavy středověkých obyvatel hradu. Měsíc je v úplňku a hrad otevírá své brány…

Státní zámek Slatiňany: Noční prohlídky “po anglicku” Máte pro strach uděláno? Přijďte do zámku v noci! Zveme Vás na procházku zámeckými komnatami v jedinečné atmosféře rozsvícených lustrů a lamp. Knížecí salony si projdete vlastním tempem bez průvodce, jak bývá zvykem na památkách v Anglii. Bude tedy čistě na Vás, kolik času v zámeckých pokojích strávíte.

Státní hrad Švihov: Noční prohlídky: Půtův návrat aneb Co se děje na hradě bez pána. Hradní pán se nečekaně vrací na svůj hrad a čekají na něj samé špatné zprávy – otrava purkrabího, pletky jeho syna s děvečkou a zásah zmateného alchymisty. A co na to mnich? Jak může tahle šlamastyka dopadnout a jaký bude konec?

Zdroj: TZ NPÚ