V Dánsku našli zlatý poklad z doby bronzové

Dánští archeologové našli 2000 zlatých spirál pohřbených v poli v oblasti Zealand. Je možné, že spirály byly použity k zdobení slavnostních krojů kněží uctívajících slunce v průběhu doby bronzové.

Zlatý poklad objevený v Dánsku

Dánské národní muzeum ve středu oznámilo, že archeologové odhalili zlaté spirály, které mohly být používány pro náboženské obřady v průběhu doby bronzové. Tehdy předkové Dánů uctívali slunce.

Spirály byly získány na nalezišti, které předtím vydalo čtyři zlaté náramky. Amatérský archeolog Christian Albertsen pokračoval v hledání a věřil, že najde něco dalšího. Ukázalo se, že se nemýlil. Asi 2000 zlatých spirál pochází z období 900-700 př.n.l. Každá spirála je tvořena z čistého zlata, je velmi tenká a tři centimetry dlouhá. Celý nález váží 200 – 300 gramů.

Archeologové si nejsou jisti, k čemu spirály sloužily, podobný nález byl v Dánsku objeven poprvé. “Možná, že spirály byly upevněny na lemu klobouku nebo slunečníku. Možná, že byly vetkány do vlasů nebo vyšívané na slavnostním hávu. Faktem je, že nevíme, ale já se přikláním k názoru, že byly součástí kazatelského oděvu nebo části nějaké pokrývky hlavy,” uvedl v tiskové zprávě dánského Národního muzea Flemming Kaul.

Okres Boeslunde v jihozápadní Zealandu je opravdovou pokladnicí archeologických nálezů. Kromě spirál a zlatých náramků zde bylo nalezeno šest zlatých míst, ty našli místní farmáři již v 19. století. “Ukazuje se, že toto místo bylo pro lidi v době bronzové velmi významné, když se rozhodli obětovat několik kilogramů zlata,” řekl Christensen.

Flemming Kaul z Národního muzea se domnívá, že oblast měla nějaký náboženský význam. Mohly zde být prováděny rituály a obětní obřady. “Možná, že kněz měl zlatý náramek kolem zápěstí a zlaté spirály zdobily jeho pláštěnku nebo jeho klobouk, který během rituálů se zářil jako slunce. Slunce bylo jedním ze svatých symbolů v době bronzové a zlatu byly pravděpodobně přikládána kouzelná moc. Archeologové jsou přesvědčeni v Boeslunde jsou ještě další zlaté předměty.

Zdroj: http://www.thelocal.dk/20150708/danish-archaeologists-make-huge-bronze-age-find