Duch z Kyjeva ovládá nebe nad Ukrajinou, je skutečným leteckým esem nebo jen městskou legendou?

Hrdina, kterému se přezdívá Duch z Kyjeva, prý v první den ruské ofenzívy na Ukrajině sestřelil 6 nepřátelských letadel. Jeho příběh povzbuzuje ukrajinský odpor, i když je mnohým jasné, že může jít o smyšlenou postavu.

MiG-29
MiG-29, 2018, foto: Wikipedia.org

Sociální média jsou plná tajemného přízraku, kterému na Ukrajině říkají Duch z Kyjeva. Za touto přezdívkou se má skrývat ukrajinské letecké eso Vladimir Abdonov, který údajně brázdí oblohu nad svou domovinou a sestřeluje ruské tryskáče jako na běžícím pásu. Připisuje se mu 6 sestřelů během kyjevské ofenzivy 24. února a k 28. únoru má mít na kontě celkem 15 sestřelených ruských letadel.

Fotografii, která má zachycovat zmíněného pilota stíhačky MiG-29, zveřejnil na Twitteru bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. Dodal tak na vážnosti vznikající městské legendě a i zarytí pochybovači začali přemýšlet o tom, zda činy Ducha z Kyjeva odpovídají skutečnosti.

Příběhu se chytilo i ukrajinské ministerstvo obrany a tweetovalo obrázek MiGu-29 jako součást příspěvku, který oznamoval, že se k ukrajinskému vojenskému letectvu vracejí zkušení vysloužilí piloti. Ve tweetu stálo: „Kdo ví, možná je jedním z nich letecký mstitel na MiGu-29, kterého Kyjevané tak často vidí!“

Ukrajinská vláda zveřejnila na svém oficiálním účtu dramatické 30sekundové video, které říká, že letecké eso „ovládá oblohu“ a je „pro ruská letadla noční můrou“. Oficiální zdroje z Ukrajiny navíc pravidelně aktualizují seznam ruských ztrát, na kterém figurují i desítky letadel, z nichž některé mohou být obětí tajemného přízraku.

Snílci i skeptici si jsou vědomi, že vůbec není jisté, že Duch z Kyjeva skutečně existuje. Tomu, že jde o propagandistickou hru, které má Ukrajince povzbudit v boji, může napovídat i fakt, že jeden klip zachycující domnělý letecký souboj pochází z videohry Digital Combat Simulator. Jeho autor ho do světa vypustil na počet Ducha z Kyjeva a píše k němu, že „je-li skutečný, nechť je s ním Bůh, pokud je falešný, modlí se za více takových jako je on“.

Letečtí experti uvádějí, že tvrzení, že by stíhací pilot dokázal sestřelit šest letadel za den, je pochybné. Ale ne nemožné. Pokud by Duch z Kyjeva existoval, byl by prvním leteckým esem 21. století a samozřejmě i prvním, kdo v tomto století dosáhl tohoto ocenění za jeden jediný den. „Letecké eso“ je už z dob první světové války čestné ocenění pilota, který dosáhne pěti sestřelů nepřátelských letadel.

Těžká doba okupace se sebou nese vznik městských legend a fiktivních postav, jejichž schopnosti jsou nadlidské a vynikají v úspěšném boji proti nepříteli. Příkladem z našich podmínek je protektorátní Pérák, fiktivní hrdina boje proti Nacistům. Ten měl mít na nohách pružiny, díky kterým přeskakoval celé ulice a unikal po úspěšné sabotážní akci pronásledovatelům.

Pérák byl místním superhrdinou, o kterém si lidi šeptali na tramvajových zastávkách, i když tušili, že někdo takový nejspíš neexistuje. Pérák měl možné předobrazy v odbojářích, kteří sice neskákali na pružinách, ale i tak pekelně zatápěli gestapu.

Historici později zdokumentovali příběhy hrdinů, kteří skutečně existovali a jejichž činy legendy předčily. Tři králové vynikali ve zpravodajské činnosti, sabotážích a absolvovali mnohá mnohé přestřelky s gestapem. Václav Morávek, jeden ze Tří králů, vyrazil v převleku do baru, ve kterém si nechal připálit cigaretu od elitního vyšetřovatele gestapa. To by si ve fantazii lidí nedovolil ani bájný Pérák. Tímto trochu kostrbatým přirovnáním chci naznačit, že autenticitu Ducha z Kyjeva může zhodnotit jenom čas. Třeba se ukáže, že jeho předobraz byl ještě daleko větší frajer.

Zdroj: https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ghost-of-kyiv-ukraine-fighter-pilot-b2024496.html