Kniha: Hitlerovo tajemství

Profesor historie z Cambridge Tom Wilde se v roce 1941 vydává do nacistického Německa pro balíček s tajnými informacemi, které mohou zvrátit válku. Záhy zjistí, že nejde o balíček, ale o osobu, jejíž existence má opravdu potenciál zdiskreditovat Hitlera a přispět k pádu Třetí říše. To je základní zápletka románu Hitlerovo tajemství od Roryho Clementse. Nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA opět předvedlo dobrý čich na zahraniční titulky a českému čtenáři předložilo dílo, které stojí za to stát se prázdninovým společníkem příznivcům alternativní historie.

Hitlerovo tajemství

Myslím si, že můžu prozradit, o jakou tajemnou osobu jde, jelikož to čtenář pochopí velmi brzy. Tom Wilde má v Německu najít a zachránit holčičku, která je s největší pravděpodobností Hitlerovou dcerou. Matkou by měla být Geli Raubalová, Hitlerova neteř a milenka.

Děj plyne jako voda, Rory Clements totiž umí krásně vyprávět a popisovat charaktery postav. Od hrdinného profesora po nacistickou sebranku, která se mu v jeho misi snaží zabránit ze všech sil. Počet mrtvol je přiměřený, zápletka jasná a dějová linie přímá. V segmentu odpočinkové literatury to není až tak samozřejmé, o čemž se čtenáři často přesvědčí i v případě u nás daleko známějších autorů.

Rory Clements se v doslovu svěřuje s tím, že v rámci přípravy na psaní Hitlerova tajemství projel poctivě Německo. Je to vidět, svoje poznatky bohatě využil a zdá se, že přípravu nezanedbal ani v případě studia literatury. Historické postavy vylíčil velmi plasticky a zábavně, stejně tak reálie života ve Třetí říši. Tom Wilde jako hlavní postava románu nevyniká žádnými superschopnostmi, jde prostě o chytrého chlápka, které občas pomůže britské tajné službě s plněním důležitých úkolů. Záchrana Hitlerovy dcery napínavá, plná zvratů a jak již bylo řečeno, lemována mrtvolami zloduchů i těch, co stáli na správné straně.

Autor prostě umí. kromě perfektní přípravy umí dobře vyprávět, zbytečně nekomplikuje děj a nesnaží se čtenáře zbytečně mást. O jaké tajemství jde, prozradí hned na začátku, takže čtenáře musí napínat alespoň tím, jak to celé dopadne. Více než 400 stran přečtete rychle, budete si to užívat a vychutnávat. Hitlerovo tajemství je podle mého názoru ideální společník k dece u vody i deštivé odpoledne doma.

Knihu k recenzi poskytlo nakladatelství Pavel DOBROVSKÝ – BETA, díky.