Leperiben – vzpomínání na oběti romského holocaustu (2. srpna v Praze)

2. srpen je dnem, kdy si připomínáme památku padlých Romů, kteří zahynuli v noci na 3. srpna 1944 v koncentračních táborech. Na Náměstí Míru v Praze proběhne v neděli 2.8. 2020 od 19 hodin druhý ročník komponovaného pietního večer k uctění památky obětí tzv. Porajmos, romského holocaustu. Součástí programu vzpomínkové akce bude scénické vyprávění příběhu přeživšího pamětníka v podání herečky a zpěvačky Pavly Matiové. Na akci vystoupí také významné hudební osobnosti romské kultury, jakými jsou například zpěváci Milan Kroka a Roman Zorba Horváth nebo zpěvačka Simona Šenkiová.


Během 2. světové války byli Romové z různých evropských zemí vězněni v takzvaném cikánském táboře v komplexu koncentračních táborů Auschwitz-Birkenau. Sem bylo postupně internováno přes 22 000 mužů, žen a dětí. O osudu této části Osvětimského lágru bylo rozhodnuto již v roce 1944: Práceschopné osoby byly přeřazeny, muži do Buchenwaldu, ženy do Ravensbrücku. A zbylých téměř 3000 vězňů „cikánského tábora“, mezi nimiž byli hlavně starci, nemocní, ženy a děti, bylo v noci z 2. na 3. srpna 1944 nahnáno do plynových komor a zavražděno.

Večer, který je složen ze scénického vyprávění příběhu někoho z přeživších, romské hudby a předčítání jmen obětí, je dílem režiséra a ředitele pořádajícího sdružení Ara Art Davida Tišera. Tento umělecký formát vznikl poprvé – a od té doby několikrát – pro bánskobystrický festival Ľudia z rodu Rómov, který po mnoho let probíhal v termínu, kdy si památný den romského holocaustu připomínáme. Je úkolem mé generace ukázat, jaké utrpení si romský národ zakusil během druhé světové války. Myslím, že většina lidí o holocaustu Romů nemá ponětí, jelikož se o něm nemluví, ani se o něm nepíše v učebnicích. Je to, jako kdyby se Porajmos nikdy nestal. Upozornit na toto období dějin beru jako svou povinnost,” říká David Tišer. „Jsme vzdělaní lidé a jsme plnohodnotnou součástí majority a neměli bychom dopustit a nečinně přihlížet tomu, že některé osobnosti veřejného života znevažují památku lidí, kteří okusili hrůzy druhé světové války. Nesmíme dopustit, aby se společností nesl názor, že Romů se holocaust v podstatě netýkal, nebo že koncentrační tábory pro Romy neexistovaly. I z těchto důvodů jsme se rozhodli přenést formát Leperiben, komponovaného večera k uctění památky obětí, do Prahy,” vysvětluje okolnosti vzniku akce Tišer.

Zdroj: TZ