Aspoň na víkend si připomeňte československé svátky

Chtěli byste si připomenout významné československé svátky a ukázat svým dětem, proč jsou některé dny tak důležité? Pak společně přijďte v sobotu 17. listopadu do Nové budovy Národního muzea na akci s názvem Aspoň na víkend si připomeňte československé svátky. Nejenže využijete sváteční vstup zdarma do Národního muzea, ale také se vaše ratolesti dozví zábavnou formou řadu zajímavých informací.

V rámci doprovodného programu k Česko-slovenské / Slovensko-české výstavě probíhající v sousední Historické budově, připomeneme v Nové budově Národního muzea proměny svátků a dalších významných dní od vzniku naší republiky. Které svátky se slavily za první republiky, za socialismu a které z nich slavíme dodnes? Především děti se během této akce mohou ve svátečním Dni boje za svobodu a demokracii přenést zpátky v čase a vžít se do událostí 17. listopadu 1989. Také budou mít možnost vyrobit si například mašličky z trikolóry na oslavy české státnosti nebo mávátka k prvomájovému průvodu. Připravena bude i desková hra o prezidentu Masarykovi, při které děti zjistí, kdy celý národ slavil jeho narozeniny. Nudit se rozhodně nebudou ani dospělí návštěvníci. Po celé odpoledne budou mít možnost s průvodcem navštívit prostory bývalé Sněmovny lidu Federálního shromáždění, kde se psaly dějiny ještě po listopadu 1989.

Program:

13.00 – 17.00 hodin

Československé svátky pro malé i velké

Na několika zastaveních se seznámíte se svátky, které se slavily za první republiky, za socialismu a dnes. Zjistíte například, které křesťanské svátky přežily i období totality, a že Svátek práce se slavil již v 19. století. Připravena je i poznávací hra o životě našeho prvního prezidenta, kterou si nejúspěšnější hráči odnesou domů.

Sváteční vyrábění

Přípravy na svátky jako jsou Vánoce a Velikonoce všichni znáte. Na našem workshopu si vyrobíte třeba mašličky z trikolóry na oslavy české státnosti, mávátka, jaká se nosila v prvomájových průvodech nebo placku připomínající události listopadu 1989 a osobnost prezidenta Václava Havla.

Sváteční kvíz o ceny

Po seznámení se se svátky dob minulých pro vás bude vyplnění kvízu hračkou. Na památku všichni dostanou diplom a ti šťastní i knihu od Národního muzea.

Sváteční televizní program

Připomenout si můžete autentické záběry z listopadových událostí v roce 1989, pobavit se u scénky pánů Kaisera a Lábuse nebo si zazpívat Modlitbu s Martou Kubišovou. Že neznáte slova? Nevadí, my vás je naučíme.

Fotografie na památku

Proměňte se v prezidenta Masaryka, pionýra v prvomájovém průvodu nebo listopadového demonstranta a překvapte své kamarády vtipnou fotkou z muzea.

13.30, 14.30, 15.30 a 16.30 hodin

Komentované prohlídky Sněmovny lidu

Prohlídky běžně nepřístupného sálu s bohatou historií. Uvidíte, jak se změnil od dob, kdy v něm obchodovala burza, později poslanci přijímali zákony nebo vysílalo Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda.

Akce se koná v sobotu 17. listopadu 2018 od 13.00 do 17.00 hodin v Nové budově Národního muzea (Vinohradská 1, Praha 1). Vstupné je v tento den zdarma. Více informací naleznete také na www.nm.cz.

Zdroj: TZ NM