Výstava: Vzácné historické mapy v Galerii Klementinum (27. 4. – 17. 6. 2018)

Jak vypadaly mapy v období renesance a jak se během staletí proměnila území různých zemí? To odhaluje výběr historických map z Lobkowiczké sbírky, který bude vystaven v Galerii Klementinum. Jedná se o sbírku hořínsko-mělnické větve rodu Lobkowiczů, kterou v roce 1928 odkoupil stát a nyní je uložena v oddělení rukopisů a starých tisků Národní knihovny ČR. Zpracování se mapy dočkaly až na počátku 50. let, ovšem po roce 1957 byla sbírka uzavřena a nového zpřístupnění a digitalizace se dočkala na přelomu 20. a 21. století.

Klementinum, výstava historických map

Lobkowiczká sbírka obsahuje řadu významných map, a to jak rukopisných, tak i tištěných, z let 1579 – 1880. Mnoho z nich vytvořili významní kartografové své doby. Pochlubit se může zajímavostmi, jako jsou nejstarší kartografické vícebarevné mědirytiny, pravděpodobně nejstarší tištěná železniční mapa na území tehdejší monarchie, či jedny z prvních map rozšíření jazyků.

Expozice ukáže, jak se vyvíjely mapy od renesance až po časy prvních železnic a představí nejen rukopisné mapy panství Lobkowiczů, ale i mapy zemí habsburské monarchie, Království českého a dokonce i mapy Afriky, Asie a Ameriky.

V roce 2017 vydala Národní knihovna ČR stejnojmennou publikaci, jejímž autorem je Jan Sobotka. V ní se detailně zabývá historií Lobkowiczké mapové sbírky od jejího vzniku až po současný stav. Kniha odhaluje detaily o jednotlivých položkách, jako je druh, stáří, provedení, či místo vzniku. Nechybí ani samotné mapy a plány, u nichž jsou uvedeny základní informace a doplňuje je i komentář, který se týká konkrétní mapy, nebo uvádí další historické souvislosti.

Datum konání výstavy: 27. 4. – 17. 6. 2018

Čas: úterý – neděle, 10:30 – 18:00 hodin

Místo: Galerie Klementinum, Klementinum 190, Praha 1

Vstupné: dospělí 50 Kč; senioři, studenti 40 Kč; skupina 10 a více osob 40 Kč/osobu; děti 6-15 let 20 Kč, děti do 6 let zdarma

Zdroj: TZ NKP