Zámek Kinských v Kostelci nad Orlicí zahajuje sezónu

Koncertem přední české sopranistky Jany Šrejmy Kačírkové, dvojnásobné držitelky ceny Thálie, zahájí kulturní program letošní sezóny Nový zámek v Kostelci nad Orlicí. Jedinečný recitál sólistky Národního divadla se uskuteční v Zrcadlovém sále zámku Kinských 1. dubna. Zahajovacím koncertem o velikonoční neděli se milovníkům umění otevře jedno z významných kulturních center regionu, které slibuje řadu zajímavých koncertů, multižánrových akcí i výstav.

V areálu parku Nového zámku rozkvetly lány bledulí, sněženek a talovínů, za jejichž krásou se sjíždí kochat návštěvníci z celé republiky. První květena půvabného anglického parku, který je chráněnou přírodní rezervací, je příslibem začátku nové sezóny s kvalitním kulturním programem. Ten letošní zahájí svým recitálem přední česká sopranistka Jana Šrejma Kačírková, držitelka dvou cen Thálie. “Na zámku v Kostelci nad Orlicí budu zpívat poprvé. Spolu se mnou vystoupí můj dlouholetý kolega Zdeněk Klauda, vynikající klavírista a korepetitor. Posluchačům přivezeme program složený z oblíbených sopránových árií a písní skladatelů W. A. Mozarta, Ch. Gounoda, G. Pucciniho či A. Dvořáka a dalších. Na vyhlášenou akustiku zámeckého Zrcadlového sálu se velmi těším,” dodává ke svému Velikonočnímu koncertu sólistka Národního divadla Jana Šrejma Kačírková. Sopranistka oceněná mimo jiné čestnou cenou Libušky, Opery Plus a Jihočeské Thálie má na svém kontě řadu titulních rolí a vystupuje na prestižních domácích i zahraničních pódiích a festivalech. Na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov účinkovala společně s proslulým argentinským tenoristou José Curou.

Prodlouženým velikonočním víkendem a slavnostním galakoncertem Jany Šrejmy Kačírkové zahájí kostelecký Nový zámek sezónu s pestrým kulturním programem, na který láká programová manažerka zámku Ivona Jasníková. “Během sváteční dnů bude mít zámecká expozice Život v biedermeieru překrásnou velikonoční výzdobu, kterou vytváří naše floristka Andrea Vanická. Na Velký pátek 30. března bude vstupné za poloviční cenu, v expozici návštěvníci najdou zábavnou hru pro děti a ve stejný den také otevřeme výstavu 5. salon východočeské fotografie v Galerii Kinský, která se koná ve spolupráci s Volným sdružením východočeských fotografů a Centrem podpory uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové. Její slavnostní vernisáž se uskuteční v sobotu 7. dubna. Aprílové akce zakončíme tradiční výstavou narcisů o posledním dubnovém víkendu,” upřesňuje Ivona Jasníková a na dobrou kávu a občerstvení zve do Toniovy zámecké kavárny a restaurace.

Největšímu zájmu se každoročně těší prohlídky zámecké expozice, které provádí sám majitel Nového zámku a potomek významného šlechtického rodu František Kinský. Více než dvě hodiny poutavého vyprávění o jeho rodu a životě nejen na zámku zaujme všechny generace. Mnozí z návštěvníků se do Kostelce každoročně vrací a vstupenky jsou okamžitě beznadějně vyprodané. A tak je tomu i v případě maratónu prohlídek, které František Kinský provede v sobotu 5. května.

Půvabný empírový zámek s přilehlým anglickým parkem se v posledních letech stal také oblíbeným místem svatebčanů. Mají-li štěstí, oddá je právě průvodce oblíbeného dokumentárního cyklu Modrá krev a starosta Kostelce nad Orlicí, František Kinský.

Kalendář nejbližších akcí v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí:

Velikonoce v Novém zámku:

– 30. 3. 2018 Otevření velikonočně vyzdobené zámecké expozice Život v biedermeieru,

na Velký pátek se vstupem za poloviční cenu, program pro děti; otevření výstavy 5. salon východočeské fotografie v Galerii Kinský

– 1. 4. 2018 v 19:00 hodin: Velikonoční koncert dvojnásobné držitelky ceny Thálie Jany Šrejmy Kačírkové; vstupenky: www.ticketportal.cz

Další nejbližší akce konané v Novém zámku:

– 7. 4. Galerie Kinský: vernisáž výstavy 5. salon východočeské fotografie

– 28. a 29. 4. Tradiční výstava narcisů

– 5. 5. Prohlídky s majitelem Nového zámku a průvodcem dokumentárního cyklu Modrá krev Františkem Kinským (vyprodáno)

Zdroj: Protext ČTK