Totální rauš nově jako audiokniha

Komplexní studie drogové problematiky ve Třetí říši, která je však velice přístupná a strhující, německého novináře a spisovatele Normana Ohlera vychází jako audiokniha Totální rauš v podání herce Vasila Fridricha. „Člověk při poslechu této inovativní studie cítí zvláštní pocit odporu a zároveň úžasu ze sdělovaných historických faktů. Je to jako soukromá přednáška zaníceného a nadmíru fundovaného historika, obdařeného skvělým vypravěčským talentem, který ke svému povídání občas kvůli vstřebání množství informací pustí starou gramodesku s dobovou hudbou a pak suverénně pokračuje další nepochopitelnou kapitolou. Tahle literatura faktu je díky podání Vasila Fridricha i zábavné drzosti autora, který údaje zajímavě dávkuje a dává do nečekaných kontextů, nesmírně poutavá a rozvibruje vaši neuronovou síť v nenadálé aktivitě,“ uvedl Martin Pilař, zakladatel vydavatelství OneHotBook. Křest audioknihy proběhne na veletrhu SVĚT KNIHY 2017 v pátek 12. května od 18:00 hod. (v Autorském sále, Levé křídlo) za přítomnosti autora Normana Ohlera i interpreta Vasila Fridricha.

Audiokniha Totální rauš

Údajný abstinent a asketa Adolf Hitler nebyl za 2. světové války opojený pouze mocí, ale i vitaminy, stimulanty, narkotiky nebo farmaceutickými přípravky pro zvířata… Nebyl v tom ovšem sám. Sekretářky díky pervitinu psaly rychleji na stroji a dělníci pracovali vyšším tempem. Metamfetamin se dokonce používal do náhražkové kávy místo kofeinu. Pravidelné příděly tabletek dostával i wehrmacht – vojáci v zákopech vydrželi déle bez spánku, letce zázračně opouštěla únava, ale občas ztráceli přehled o tom, které město zrovna bombardují.


TIP: Přečtěte si recenzi knihy Totální rauš. Drogy ve třetí říši.


Vypravěčem „drogového“ výkladu válečné historie se stal herec Vasil Fridrich. „Nikdy jsem nepatřil ke znalcům historie nacistického Německa, proto mě spousta faktů překvapila a jiné události se mně zas díky četbě tohoto textu objasnily. Skutečně zarážející je intenzita zásahu drogovou horečkou v předválečném a válečném Německu. O využívání pervitinu pro armádu se toho popsalo už spousty, ale až v Totálním rauši vám dojde, k jak masivnímu zneužívání návykových látek docházelo a jak zhoubný vliv to mělo zejména na elitu, která rozhodovala o osudu celého národa, potažmo celé Evropy,“ líčí narátor. Při četbě pro něj nebyl problém interpretovat studii, která je sama o sobě příběhem a odsýpá skoro jako napínavý thriller, přičemž autorovi při psaní nechyběl ani humor ‒ nejsložitější se ukázala být sama němčina a její názvosloví či vojenské hodnosti. „Pro mě coby ne-němčináře bylo jedno z největších úskalí přelouskat správně legendární nekonečné složeniny, které jsou v jazyce našich sousedů tolik obvyklé. Názvy některých institucí, jako například Reichssicherheitshauptamt nebo Reichszentrale zur Bekämpfung von Rauschgiftvergehen, to byly skutečné lahůdky. Krom těchto výslovnostních nástrah ale vyžadoval text standardní přípravu a bylo mi velkým potěšením jej načíst tak, aby z něj byla zajímavá audiokniha,“ prozradil herec.

Nahrávku v režii Hynka Pekárka provází vyzývavě pompézní symfonická hudba v mixu se staccatově deklamovanými projevy vůdce či útržky sborově zpívaných budovatelských písní o nadřazené říši nebo zrychlenými fragmenty soudobých hrdě nafrněných vojenských pochodů, přičemž celá koláž je překrytá v průzračné mlze syntezátorových oparů.

Audiokniha vychází jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí za 279 Kč i jako CD mp3 za 299 Kč. Pouze na portálu Audiolibrix si však mohou členové předplatitelského klubu koupit audioknihu jen za 199 Kč.

Zdroj: TZ OneHotBook