Audiokniha: Pražská zima

Pražská zima je audiokniha vycházející ze stejnojmenné vzpomínkové knihy Madeleine Albrightové, bývalé americké ministryně zahraničí původem z Československa. Nejde o kompletní načtenou knihu, ale o výběr zajímavých pasáží v délce necelých pěti hodin.

Audiokniha Pražská zima

Madeleine Albrightová (mrkněte na Wikipedii) je velmi zajímavá osobnost mezinárodní politiky pocházející z Československa. Její vzpomínky se ale netýkají jenom politiky, ale překvapivě hlavně dětství, které prožívala v anglické emigraci během druhé světové války. Bývalá americká ministryně zahraničí líčí svoje první dětské vzpomínky, ale i historii své rodiny, tedy příběhy, které znala pouze z vyprávění.

Osobní vzpomínky postupně přecházejí do komentování tehdejší situace, tedy konce války a vypořádání se s Němci v Československu po válce. Madeleine Albrightová vzpomíná na Beneše a další exilové politiky, jejichž konání měla vlastně z první ruky, jelikož její otec pracoval v českém válečném vysílání BBC. Jde o vzpomínky dítěte, doplněné o souvislosti pozdější špičkovou diplomatkou.

Výraznou část knihy tvoří názory na poválečný odsun Němců, autorka ostře odsuzuje používání kolektivní viny, 80 % odsunutých prý byli staří lidé, ženy a děti. Šlo tedy o odplatu na nevinných lidech, ale autorka zároveň přiznává, že její rodiče s odsunem souhlasili a násilí, které ho provázelo, připisovali hlavně komunistům. Madeleine Albrightová hodnotí poválečnou situaci v Československu velmi realisticky a otevřeně, stejně tak i důvody, proč vlastně došlo k druhé světové válce. Jednoznačného viníka vidí v osobě Adolfa Hitlera.

Autorka občas vzpomíná na své rozhovory s Václavem Havlem a je zřejmé, že ho uznávala a obdivovala. Veškeré komentáře politické situace jsou osobní, jednoznačné a srozumitelné. Pokud budu mít někdy čas, určitě si přečtu celou knihu, jelikož jde o zajímavý pohled na kontroverzní období naší historie, nástup komunismu nevyjímaje. Tímto ovšem příběh Madeleine Albrightové nekončí, jako dítě se přesunuje do Jugoslávie jako dcera nového velvyslance a sleduje dění na dalším žhavém poválečném místě. Za pozornost stojí i bonus na konec, ve kterém trpělivý posluchač uslyší samotnou autorku textů v rozhlasovém rozhovoru. Roztomilý přízvuk autorky mám rád, do českých vět jí občas pronikne anglické slovíčko, ale češtinou (tou poválečnou) vládne dobře na to, že jí pravidelně používala jako dítě před spoustou desítek let.

Dana Syslová načetla knihu velmi civilně, její hlas neruší tok autorčiných myšlenek, stejně tak je příjemná předělová hudba. Jako celek působí audiokniha vážně a seriózně, což dobře sedí k zaměření a obsahu knihy. Milovníci historie 20. století si díky audioknize Pražská zima osvěží dění ve 30. a 40. letech, pohledem vynikající političky, která se nebojí připomínat neradostné chvíle naší historie tak, je se udály.