Kniha: Už je tady zas

Recenze beletrie a navíc satiry se na tomto blogu neobjevuje často. Chtělo se mi titulkem rozbořit zavedené pořádky a místo názvu knihy do něj napsat něco více výstižného. Třeba “Současné Německo Hitlerovýma očima” nebo “Hitler je gentleman”. Ale to by se vám možná nechtělo číst dál, jelikož byste věděli, že jde o nějakou legraci a ne o recenzi knihy. Tuhle recenzi si ale přečtěte, jelikož je o knize, která vás zcela určitě uchvátí jako mě.

Už je tady zas je kniha, která vás zaručeně pobaví. A i poučí. Autor Timur Vernes se totiž ve své prvotině pustil do kritiky současných poměrů v Německu velmi zábavným způsobem. V jeho příběhu se Adolf Hitler probudil v současnosti, na místě, kde měl podle všech věrohodných historických pramenů spáchat sebevraždu v roce 1945. Neřešte proč a jak, prostě se to stalo. Hitler se vzbudil v kaluži vody v roce 2011 a okamžitě se setkal s partou výrostků, které mylně považoval za členy Hitlerjugend. Chlapci ho nazvali ubožákem, což byla první z mnoha lekcí, kterými si Hitler v současnosti prochází.

Timur Vermes: Už je tady zas

Poměrně rychle se adaptuje a vtipně glosuje to, co vidí okolo. Podivuje se nad tím, proč v jeho očích bláznivé ženy sbírají po ulicích exkrementy po svých psích miláčcích a uvažuje, proč nejsou tito druhořadí jedinci bez práva na život dávno mrtví. Ano, děj vypráví sám Hitler, prezentuje se jako vtipný a velmi inteligentní chlapík, který je schopen plánovat vojenské operace, okouzlovat ženy a strhnout své publikum, a to všechno prosím najednou. Zároveň nepochybuje o správnosti svých rozkazů, které vedly ke vyvraždění milionů Židů.

Naučí se používat internet a žít v moderní době, udivují ho rasově nečistí spoluobčané a bádá, proč jsou všude ve velkém množství 70 let poté, co naplánoval jejich likvidaci. Chce se opět dostat k moci a skončí v televizní show, kde vystupuje sám za sebe a diváci ho oceňují jako skvělého imitátora jeho samotného. Všem tvrdí že je Hitler, okolí z něj má legraci. Pomalu ale jistě si získává příznivce, je totiž skvělý řečník a chytrák, který zná řešení všech problémů.

Autor knihy mohl současné Německo a jeho představitele kritizovat daleko nudnějším a decentnějším způsobem. Hitlerovým pohledem se nebojí sdělit, že současná premiérka německé vlády příliš krásy a státnické elegance nepobrala. Říká o ní, že vypadá, jako kdyby Göringovi z pupku vypadla…

Některé pasáže z knihy mi připomínají to nejlepší z pera Miloslava Šimka. Humor, jak má být, smějete se skoro na každé straně knihy, hlavně v první její polovině. Hitler je díky autorovi skvělý glosátor a v několika nejlepších okamžicích knihy ho můžete začít obdivovat. Pak zase rychle spadnete na zem díky surovému fanatismu, který autor naštěstí Hitlerovi ponechal. Zde se asi sluší zmínit i překladatelku Michaelu Škultéty, která z německého originálu udělala čtivý hit i v češtině. A asi to neměla jednoduché, vzhledem k množství vtipů, idiomů a zmíněných událostí a osobností.

Legrace se pomalu ale jistě v průběhu děje mění v něco jiného. V údiv nad tím, že to, co se děje v knize, by se klidně mohlo stát. Slovo kdyby nemá nikdo moc rád, ale kdyby se Hitler probudil a opravdu začal znovu usilovat o moc, ať už prostřednictvím médií nebo politiky, tak si osobně myslím, že takhle nějak by to mohlo vypadat a dopadnout.

Kritika bulvárních médií a nekvalitního obsahu v nich se v knize objevuje hojně. Vždyť i ten Hitler se po sedmdesáti letech hibernace velmi snadno naučil s médii a interletem (ano, čtete správně, Hitler si internet pojmenoval takto) pracovat a bleskově ovládá i ten YouTube…

Autor má evidentně skvěle zmapované historické reálie a na svém díle musel dřít jak kůň. V knize je mnoho odkazů na skutečné události z Hitlerova života a zdá se mi, že sedí do puntíku. Takže se četbou nejen bavíte, ale dozvíte se i něco historie a současnosti Německa. A budete si dělat poznámky a později hledat, protože jsou zmiňováni i lidé, kteří nejsou našinci notoricky známí…

Já osobně knihu Už je tady zas beru jako skvělého společníka na dovolenou nebo do vlaku. Je to prostě skvěle napsaná fikce a garantuji vám, že se při jejím čtení budete uculovat, uchichtávat, nebo jako já – i hlasitě řehnit.

Díky za poskytnutí knihy k recenzi patří Nakladatelství Argo.