Co se bude dít na hradech, zámcích a ostatních památkách NPÚ v květnu

Přestože je rok 2016 zasvěcen v prvé řadě Karlu IV., a s NPÚ si projektem Lucemburský rok připomínáme jeho rod a dobu, na hradech, zámcích a ostatních památkách ve správě této instituce se toho děje mnohem víc. Mrkněte se na květnový program a vyberte si, kam se vydáte na výlet.

  1. dubna a 1. května státní hrad Veveří – mimořádné vystavení Svatováclavské koruny z hradu Karlštejn

www.veveri.cz

 

  1. května státní zámek Jánský Vrch – Po stopách svítiplynu – hostinské pokoje budou doplněné o výstavu plynárenství.

www.janskyvrch.cz

 

  1. května státní zámek Velké Losiny – Cestičkou do školy – otevření výstavy historických školních pomůcek, učebnic a knih z období od 18. století do 70. let 20. století.

www.zamek-losiny.cz

 

  1. a 8. května státní zámek Rájec nad Svitavou – Mimořádné prohlídky zámku – včetně sklepů pod kuchyňským pavilonem a zámeckou kaplí

www.zamekrajec.cz

 

  1. května – 30. září státní zámek Buchlovice – Leopold Berchtold a Velká válka – výstava doplněná o kopii Telegramu o vyhlášení 1. světové války – originál telegramu byl v prosinci loňského roku zapsán na seznam UNESCO www.zamek-buchlovice.cz

 

  1. až 8. května státní zámek Ratibořice – Květiny pro princezny (nejen) z pohádek. Desátý ročník s Prohlídkou květinových vazeb, dekorací a další výzdoby

www.zamek-ratiborice.cz

 

  1. května státní zámek Hrubý Rohozec – Zámecký jarmark na Hrubém Rohozci. Jarmark na nádvoří zámku.

www.hruby-rohozec.eu

 

  1. – 8. května státní hrad Šternberk – Svatební den na hradě Šternberk. Svatby a všem, co k nim patří. 7. ročník svatebního veletrhu v prostorách hradu.

www.hrad-sternberk.cz

 

  1. a 29. května státní zámek Sychrov – Pohádkový park pro děti. Soutěžní úkoly, dárky, překvapení a čokoládová bitva.

www.zamek-sychrov.cz

 

  1. až 14. května státní zámek Zákupy – Císařské slavnosti – 100. výroční úmrtí císaře Františka Josefa I. 3. ročník historických slavností.

www.zamek-zakupy.cz

 

  1. května Veselý Kopec – Hrnčířská sobota. Ukázky výroby, prodej, kulturní program.

www.vesely-kopec.eu

 

  1. května státní hrad Buchlov – Dětský den na hradě Buchtově. Mimořádné prohlídky s historickými postavami, včetně černé paní buchlovské.

www.hrad-buchlov.cz 

Zdroj: TZ NPÚ