Výstava: Komu asi patřila? Knihy a jejich lidé – sběratelé i nepřátelé (4. 12. 2015 – 6. 3. 2016)

Co si zapisovali do svých knih umělci, politici, učenci nebo šlechta? Jaké knihy sbírali a četli? Komu je věnovali a co obdarovaným v knihách přáli? Jaké byly osudy knih a knihoven po jejich smrti? Na všechny tyto otázky hledá odpovědi výstava Komu asi patřila?

Výstava Komu asi patřila?

Výstava představí formou vybraných exponátů alespoň malou část toho, co skrývají bohaté knižní fondy Národního muzea. Návštěvníkům tak prostřednictvím knih raného novověku až 21. století umožní nahlédnout do života a tvorby významných osobností naší vědy a kultury.

K vidění je například kniha hostů bývalého Šramotova mezinárodního restaurantu, Špalíček kramářských tisků s originální vazbou a titulním listem Josefa Váchala. Návštevníci si mohou prohlédnout také knihy, které patřily Janu  Jesseniovi, Boženě Němcové, Emě Destinnové, Miroslavu Tyršovi a mnohým dalším.

Na výstavě lze nalézt nejen knižní bibliofilské unikáty, ale také různé další rarity spojené s významnými osobnostmi –například břitvu Jána Kollára, klíček od hrobu Karla Havlíčka či vycpaného psa Kvika Renaty Tyršové.

Doprovodný program:

  • Komentované prohlídky výstavou a exkurze
    Nenechte si ujít komentované prohlídky výstavy a exkurze do jediných dvou plně zachovalých palácových knihoven v Praze (Palácové knihovny knížat Kinských a Majorátní knihovny hrabat z Nostic a Rienecka)

Pro rodiny s dětmi:

Zdroj: TZ NM