Do Národního muzea dorazilo 31 návrhů na architektonické řešení Památníku Jana Palacha

Národní muzeum v pátek 15. ledna 2016 ve 12.00 hodin, den před 47. výročím upálení Jana Palacha, přijalo poslední soutěžní návrhy na architektonické řešení Památníku Jana Palacha ve Všetatech. K tomuto datu se sešlo celkem 31 návrhů. Přijaté a oceněné návrhy budou představeny veřejnosti na speciální výstavě v Nové budově Národního muzea. Odpoledne ministr kultury ČR Daniel Herman a generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš uctili památku Jana Palacha před Historickou budovou Národního muzea.

Dům Jana Palacha
Dům Jana Palacha, zdroj: NM

V roce 2014 Národní muzeum uzavřelo kupní smlouvu s majiteli Palachova domu a během jara 2015 byl dům zapsán v katastru nemovitostí jako majetek České republiky. Dlouhodobě neobývaný dům, který je ve velice špatném technickém stavu, je nyní vyklizený a připravený k úpravám. Vzhledem k významu tohoto místa a snaze najít co nejlepší a nápadité řešení, Národní muzeum v říjnu 2015 vypsalo architektonicko-výtvarnou soutěž na celkovou podobu Památníku Jana Palacha ve Všetatech. Zájemci mohli posílat své soutěžní návrhy do 15. ledna do 12.00 hodin. Počátkem února zasedne odborná porota k jejich hodnocení a vybere vítězný koncept, podle kterého bude Památník Jana Palacha realizován. Nová muzejní expozice připomínající protest Jana Palacha z  16. ledna 1969 se prvním návštěvníkům otevře v lednu 2018.

Národní muzeum plánuje po oficiálním vyhlášení výsledků architektonické soutěže představit veřejnosti přijaté návrhy na výstavě v Nové budově Národního muzea v první polovině tohoto roku, a návštěvníci se tak budou moci seznámit i s vítěznou vizualizací Palachova domu.

Více informací: http://architektonicke-souteze.nm.cz/