Jste potomci Velkomoravanů? Zúčastněte se výzkumu DNA!

Moravské zemské muzeum a jeho Centrum slovanské archeologie sídlící v Uherském Hradišti, dovolují si tímto požádat o spolupráci na vědeckém výzkumu. Jeho cílem je srovnání DNA, tedy nositele genetických informací, získaných analýzami kosterních ostatků pocházejících z raně středověkého pohřebiště na výšině sv. Metoděje v Uherském Hradišti-Sadech (9.-12. století) a žijících jedinců ze současné populace vybraných měst a obcí Uherskohradišťska. Jedná se především o muže, nositele příjmení, o němž se v obci traduje, že svým původem sahá hluboko do minulosti, a zvláště o ty, kteří mohou svůj rodokmen doložit i konkrétními záznamy. Podstata spolupráce spočívá v jednoduchém a přísně anonymním úkonu odebrání slin ke genetickému výzkumu. Výsledná informace, tedy zda dávní předchůdci účastníků výzkumu žili v době Velké Moravy a raného českého státu, tedy v 9. až 12. století, bude všem zúčastněným poskytnuta zdarma.

Odběry vzorků slin dobrovolných dárců, které provede specialistka v daném oboru, se uskuteční v prostorách Centra slovanské archeologie v Uherském Hradišti, Velehradská třída 537 (naproti autobusového nádraží), v následujících dnech: Pondělí 7. prosince od 13 do 18 hodin, středa 9. prosince od 8 do 13 hodin a sobota 12. prosince od 9 do 16 hodin. Pomožte i vy svojí spoluúčastí na jistě zajímavém a významném projektu poodhalit souvislosti naší dávné historie se současností. Každý účastník si během návštěvy může bezplatně prohlédnout prostory Centra slovanské archeologie, včetně expozice Sv. Cyril a Metoděj a počátky křesťanství na Moravě.

Genetický výzkum proběhne v souladu se zákonem na ochranu osobních dat.

Mgr. Jiří Mitáček, PhD.

Historik, náměstek generálního ředitele MZM pro odborná oddělení

Doc. PhDr. Luděk Galuška, CSc.

Archeolog, vedoucí Centra slovanské archeologie MZM

Vytypované staré rody

Staroměstsko

Andrýsek, Blaha, Burda, Bazala, Bráblík, Číhal, Dudešek, Grebeň, Grebeníček, Horehleď, Hájek, Holáň, Chlachula, Chrástek, Kluka, Křivák, Magdálek, Mazůrek, Močička, Obdržálek, Omelka, Pelka, Palla, Pleva, Slavík, Štefka, Ulrich, Vaďura, Vožďa.

Polešovsko

Bartošík, Běhávka, Brhel, Hrobař, Janík, Jordán, Kotek, Laga, Lakosil, Miklík, Mléčka, Martykán, Otépka, Polášek, Plevák, Rolník, Soják, Verbík, Vaculík, Vaněk.

Kunovsko

Abrhám, Ančík, Blažek, Fornůsek, Franěk, Dřínka, Dostálek, Hrabec, Hráček, Hrubý, Halámek, Habarta, Snopek, Štěrba, Horsák, Nemrava, Malina, Tvrdoň, Jilík, Vaculka, Vlachynský, Zajíček, Zámostný.

Uherskoostrožsko

Adamčík, Botek, Bezděk, Červenák, Fiala, Galuška, Hutula, Husek, Jurásek, Joch, Lopata, Potrusil, Peprný, Šišpera, Vodárek.

Hlucko

Bobek, Bobčík, Bachan, Blaha, Daněk, Drobil, Frančík, Gavlas, Halla, Hrabal, Huráb, Jegla, Janošek, Kadlček, Kašpara, Masařík, Mitáček, Nožička, Pomykal, Šimek.

Vlčnovsko

Bednařík, Hruboš, Chvíla, Chvilíček, Křivda, Koníček, Lůžka, Ležatka, Moštěk, Mikulka, Nosál, Nevařil, Ondra, Orlovský, Plaček, Rachůnek, Rampášek, Turza, Vrablec, Vozár, Zemek.

Buchlovicko

Buchtík, Blabla, Chytrý, Doležal, Eleš, Elšík, Gerža, Hvožďa, Jurča, Kašpárek, Křemeček, Maděra, Mikel, Pavlica, Raštica, Trávníček, Trefilík, Tomaštík, Vávra.

Zdroj: http://www.spytihnev.cz/udalosti-v-obci/zpravy/?ftshow=174