Výstava: Velehrad vás volá

Velehradská pouť v roce 1985 u příležitosti 1100. výročí úmrtí sv. Metoděje šokovala komunistický režim. Výstava věnovaná této do té doby nemyslitelné události byla v pondělí 2. 11. zahájena vernisáží v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci.

Výstava Velehrad nás volá

Vypískat komunistické funkcionáře, to bylo v roce 1985 téměř nepředstavitelné. Přesto k tomu došlo. V jihomoravském Velehradě se chystala velká poutní slavnost, kterou měl navštívit i papež Jan Pavel II. Komunistický režim mu však vstup do země nepovolil a rozhodl se poutní slavnost proměnit v mírovou manifestaci. Osobnosti ve skryté církvi však zmobilizovaly čtvrt milionu převážně mladých lidí, kteří povzbuzeni výzvou papeže Jana Pavla II. „Nebojte se!“, vypískali na Velehradě komunistické funkcionáře a předložili režimu účet za desetiletí náboženského útlaku a nerespektování občanských práv.

Výstava „Velehrad Vás volá!“ mapuje události, které pouti předcházely, situaci církevních organizací v 80. letech a následně samotný průběh shromáždění a jeho důsledky. Přibližuje a aktivity některých významných osobností skryté církve.

Expozice se z velehradské kaple sv. Cyrila a Metoděje a z moravských kostelů (sv. Martina v Blansku, sv. Jakuba St. v Boskovicích a kostela sv. Jiří ve Velkých Opatovicích) přesouvá na akademickou půdu Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci.

Slavnostní vernisáž zahájil za přítomnosti ředitele ÚSTR Zdeňka Hazdry a kurátorky výstavy Stanislavy Vodičkové rektor univerzity Jaroslav Miller. Na vernisáži byl přítomen také přímý účastník událostí z Velehradské pouti 1985 P. Rudolf Smahel, který vyučuje pedagogiku na Cyrilometodějské teologické fakultě Palackého univerzity.

U příležitosti vernisáže se setkali také někteří přímí účastníci událostí Velehradské pouti 1985, kteří se s hosty podělili o své osobní zážitky.

Výstavu připravily Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci, Centrem Aletti v Olomouci, Ústavem pamäti národa v Bratislavě a Římskokatolickou farností Velehrad.

V Uměleckém centru je expozice volně přístupná do 27. listopadu 2015.

Zdroj: TZ ÚSTR

1 komentář u „Výstava: Velehrad vás volá“

Komentáře nejsou povoleny.