V Irsku hledají pozůstatky starověkého působení lidí drony

Myslíte si, že moderní technologie, konkrétně drony (malá létající zařízení, umožňující snímkování krajiny), a historie nejdou dohromady? Omyl.

Snímkování krajiny dronem
foto: slu.edu

Archeolog ze Saint Louis University, profesor Thomas Finan, je jedním z vědců, kteří dokáží nové technologie využít. Dron spolu s počítačovou aplikací a mapovacím softwarem a se senzory může snímat multispektrální obraz, což je pro archeologii skvělým přínosem. Profesor Finan bere studenty o prázdninách na archeologické naleziště Lough téměř 20 let.

“Shromáždili jsme nebývalé množství digitálních dat,” řekl Finan. “Krajina ve 3D zobrazení nám umožňuje vidět změny v topografii, které mohou být definovány jako díla lidí.

Zdroje: http://www.ablogabouthistory.com/2015/09/08/drones-used-to-find-medieval-irish-sites/#sthash.RpZ9cnZp.dpbshttp://www.slu.edu/nl-finan_irish_summer-817

2 komentáře u „V Irsku hledají pozůstatky starověkého působení lidí drony“

  1. Úvodní otázka je trochu matoucí, jakobychom čekali na tento nápad až do těchto chvil. Ale je bohužel smutná skutečnost, že např. v památkové péči dosud k systematickému využívání skoro nepochopitelně nedošlo (i když vhodnost byla jasná od momentu, kdy v USA bylo povoleno používání) – k inspekcím střech, zdiva hradních ruin apod. Třeba nyní příspíváte k lepšímu ocenění této možnosti… JS

    1. Dobrý den, díky moc za komentář. Ano, myslím si, že využití dronů při průzkumu a mapování se přímo nabízí a asi bude asi dost levnou variantou například vrtulníku. Doufám, že se to změní a my fandové historie (a samozřejmě i odborníci) budeme mít k dispozici zajímavý materiál.

Komentáře nejsou povoleny.