Dovolená v protektorátu je druhým nejúspěšnějším projektem v Evropě

Pořad České televize Dovolená v protektorátu (recenzi si přečtěte tady) získal druhé místo na prestižní přehlídce evropských veřejnoprávních stanic Creative Forum v Berlíně.

Dovolená v protektorátu
Dovolená v protektorátu, foto: Česká televize

Příprava osmidílné docureality, ve které vybraná vícegenerační rodina přežívala dva měsíce na samotě v kontextu odkazujícím na období protektorátu, a na níž spolupracovala řada odborníků, byla podle režisérky a autorky projektu Zory Cejnkové náročná. „Dva roky příprav, dva měsíce natáčení a úplně nové horizonty filmařské práce. Měli jsme pocit, že otevíráme dveře do doposud méně probádané oblasti, a celý ten svět, který jsme stvořili, nás doslova pohltil,“ říká Cejnková. Její projekt zaujal nezávislou porotu na Creative Forum zejména svým edukačním potenciálem.

„Na letošním Creative Foru bylo prezentováno 22 formátů z Evropy a Asie. Soutěž byla velmi pestrá, takže šanci na vítězství měly jen ty nejvýraznější. První cenu si odnesl neuvěřitelně zábavný švýcarský pořad, v němž odsouzený padělatel obrazů portrétuje umělecké kritiky a další osobnosti ve stylu různých starých mistrů a otevřeně přitom hovoří o tajích svého řemesla. O druhou cenu se podělily formáty norské a české veřejnoprávní televize, When the Orchestra Came to Town a Dovolená v protektorátu. Každý z nich zaujal jasným tématem a originálním, emočně bohatým a přitom edukativním zpracováním,“ říká ředitel vývoje a programových formátů Jan Maxa.

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/press/tiskove-zpravy/?id=7485