Bečov nad Teplou trochu jinak

V Bečově nad Teplou bylo jistě mnoho čtenářů Historieblog.cz. Všichni, co jsme tam byli, jsme si během prohlídky vyslechli povídání průvodců o historii hradu, osudech jeho posledních majitelů z rodu Beaufort-Spontin a určitě jsme všichni vyrazili na prohlídku Relikviáře svatého Maura. Na první pohled je to zámek úplně obyčejný. Ale asi tak 150 lidem ročně umí Bečov ukázat i něco docela jiného.

becov
Bečov jak jej znáte.

Jmenuje se to Komentovaná technologická prohlídka hradu Bečov. Je potřeba věnovat pozornost podtrženému slůvku hrad, prohlídka sice začíná stejně jako všechny ostatní, tedy překonáním mostu vedoucího ke vstupní bráně zámku vybudovaného v podhradí, ale tam veškerá podobnost končí, protože nejdeme do zámku okukovat obrazy, vázy a jiné haraburdí, ale dál, dozadu, do hradu, který je za normálních okolností veřejnosti uzavřen.

becov-old
Bečov, který sice znáte, ale uvnvitř jste asi nebyli…

Hrad Bečov je totiž velmi vzácná památka. Samozřejmě, na zámku v podhradí je Relikviář a ostatní pozlátka, ale jinak je to úplně obyčejný barokní zámek, jakých je dvanáct do tuctu. Důležité ovšem je, že středověký hrad stojící nad zámkem nebyl od té doby, co se panstvo v polovině patnáctého století přestěhovalo o dům vedle, obydlen a stal se sýpkou. Díky tomu nebyla tato část hradu nijak přestavována, adaptována a vylepšována. Prostě skladiště, které naštěstí dodnes nespadlo. A právě do tohoto přestárlého skladiště se lze s jistou dávkou štěstí podívat. Hlavním viníkem je inženýrka Dagmar Michoinová, která celý projekt dala dohromady a se třemi dalšími průvodci provede poznáníchtivé návštěvníky živým-mrtvým hradem. Mrtvým neb v něm po staletí nikdo nebydlel a živým protože v něm probíhá památkový průzkum a rekonstrukce.

becov-in
Bečov jak jej asi neznáte.

K prohlídce potřebujete relativně málo věcí – nejdůležitější je hlava a nohy. Hlava je potřeba, abyste si měli na co nasadit přilbu a nohy se hodí na zdolávání schodů. Prohlédnete si krovy a budete moci srovnat jejich konstrukci v různých obdobích. Dozvíte se, jak se stavěly a proč jsou na nich značky, k čemu jsou nepravidelné vodorovné díry ve zdech hradů, na kterých jste byli předtím a spoustu dalších věcí o tom, jak se staví hrad. A samozřejmě se podíváte i do kaple, kde se našel TEN relikviář. Říkají tomu sice kaple, ale ve skutečnosti se tam skladovalo mléko.

becov-kaple
A tady našli Relikviář.

Tohle není P.R. článek. Já tam byl před měsícem a byla to zatím nejlepší prohlídka, jakou jsem absolvoval, protože mi tam neříkali jenom co vidím na zdi, ale proč to tam vidím a jak se to tam dostalo. Máte tak pět let, než dají hrad dohromady tak, aby se tam dalo bez helmy. Pak z toho bude regulérní prohlídkový okruh, který by ovšem měl zachovat ducha těchto technologických prohlídek.

Rozhodně si příští rok udělejte čas a zajeďte tam právě na tuhle prohlídku. Je totiž nejlepší. Dá se jít ještě na Švihov a do Broumovských kostelů. Tam půjdu napřesrok já.

Sledujte stránky NPÚ, snad tam budou termíny a instrukce k rezervaci.

1 komentář u „Bečov nad Teplou trochu jinak“

Komentáře nejsou povoleny.