Hradozámecká noc: památky slibují koncerty i svit měsíce, hvězd a ohňů (29. 8. 2015)

Přes osmdesát památek z celé republiky se zapojí do letošního šestého ročníku Hradozámecké noci. Jejím centrem se stane státní zámek Kratochvíle, který na sobotní noc 29. srpna připravuje charismatický program naplněný renesancí. Grabštejn bude lákat na stavební dějiny i renesanční chutě, Kynžvart na noblesu Vídeňského kongresu. Také další památky chystají na nejslavnější událost sezony programy naplněné letní romantikou a příjemnými zážitky.

Zámek Kratochvíle

„Smyslem Hradozámecké noci je nabídnout návštěvníkům něco speciálního. I na památkách, které dobře znají, mohou totiž díky romantické atmosféře letní noci a zajímavým programům prožít něco nevšedního. Oslavou na samém konci prázdnin chtějí také správci hradů a zámků poděkovat věrným návštěvníkům za přízeň a symbolicky zakončit úspěšné léto“, vysvětluje generální ředitelka Naďa Goryczková.

Státní zámek Kratochvíle, letošní hlavní sídlo projektu Po stopách šlechtických rodů: Velká hradozámecká inventura, se o Hradozámecké noci vrátí do doby svého vzniku a největší slávy a sobotní večer i brzké hodiny nedělní naplní renesancí. Návštěvníky jimi budou provázet andělé, kteří se postarají, aby žádná z krás a zážitků kouzelné noci nezůstala nepovšimnuta.

Hlavní program zahájí na Kratochvíli Divadlo T.E.J.P a jeho loutky s představením Originální výstup slovutného provazochodce Saltimbanga; střídat jej budou renesanční tance a před půlnocí melancholická, jímavá hudba raně barokní Itálie v komponovaném koncertu dvou drnkacích nástrojů a mezzosopránu Markéty Cukrové Ty spíš, duše moje.

Když bude hlavní scéna odpočívat, program se přesune do zámecké zahrady, která se tisícem svící a hudbou promění v nebe na zemi. Mystický zážitek doplní ohňoví mágové Palitchi s velkolepou ohňovou choreografií. Zahradní pavilon Markéta se stane pavilonem vůní; parfém pro stavitele Baltazara, vytvořený speciálně pro Kratochvilnou Hradozámeckou noc, bude kouzelný večer připomínat ještě řadu dní. Nevšední zážitek pro smysly však poskytne i pohoštění – speciální ovocná aranžmá s květinami.

Zámek bude během Hradozámecké noci přístupný volně, bez průvodce, zato s hudebním doprovodem dobových nástrojů. Vstupní věž zase opanuje renesanční poezie, kterou během večera několikrát probudí absolventi hereckých škol. A v kostele, otevřeném po celý večer, bude v atmosféře příznivé rozjímání a meditaci – za doprovodu fléten a varhan – představen nově instalovaný oltář Klanění Tří králů.

Kratochvilný program uzavře o půlnoci velkolepý historický ohňostroj Teatrum pyrotechnicum; po jeho skončení se zámek Kratochvíle s návštěvníky bude jen loučit – nocturnem, dozníváním hudby v zámecké zahradě.

Také na státním hradě Grabštejn bude letošní Hradozámecká noc ve znamení renesance – a velké přestavby. Spolu s dr. Jiřím Mehlem ze Střelic budou mít návštěvníci možnost prožít atmosféru největší stavební proměny, kterou hrad od svého vzniku prošel. A protože láska – i ta k historii – prochází žaludkem, doplní kastelán prohlídky, začínající po 20 hodině, ochutnávkou renesanční speciality.

Na zámku Hradec nad Moravicí proběhnou nezvykle zábavné prohlídky zámeckými interiéry s průvodci v historických kostýmech, a projížďky kočárem. Na své si přijdou milovníci vína při degustaci

v zámeckém sklepení a fanoušci stříbrného plátna, pro ně je připraveno promítání filmu Rozmarné léto na fasádu Bílé věže.

Zcela jinou noc chystají v klášteře Kladruby: ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Plzeň zde

proběhne Hvězdná noc, začínající pozorováním slunce, přecházejícím v pozorování noční oblohy a doplněná komentovanou prohlídkou jedinečného Santiniho kostela Nanebevzetí Panny a přednáškou Lumíra Honzíka “Pražský orloj”.

Na zámku Kynžvart se Hradozámecká noc ponese v duchu vídeňského koncertu počátku 19. století. Výstava Kongres džentlmenů, přednášky (jedna pro děti, druhá pro všechny) i koncert v zámecké kapli (hudba Ludwiga van Beethovena byla populární právě v době konání kongresu) připomenou Vídeňský kongres, významný politický ale i společenský mezník. Užijí si i děti – při maškarním dovádění s kouzelnými zámeckými bytostmi, soutěžích a koncertu malého kytaristy Marka Brštiaka.

Státní zámek Březnice naplní hororová atmosféra příběhu o Frankensteinovi díky skupině historického šermu a oživeným prohlídkám, zatímco návštěvu státního zámku Bučovice obohatí hudební vystoupení účastníků kursu Masterclas. Na státním zámku Duchcov se s návštěvníky bude při karnevalu a hraných prohlídkách bavit i Casanova, zatímco na státním zámku Frýdlant zavoní pravé zámecké koláčky ze zámecké kuchyně – ale až po prohlídce tajemného sklepení. Na státním hradě Hazmburk budou kralovat ohně – ve formě romantického nasvícení, táborových ohňů i fireshow. Jak se co dělá, zjistí lidé od kastelána na státním zámku Horšovský Týn, když se s ním vypraví do zámecké kuchyně a skladů porcelánu, skla a nádobí. Zavádění elektřiny na zámek ve 20. letech 20. století připomenou kostýmované prohlídky na státním zámku Hrubý Rohozec, zatímco jen za svitu loučí uvidí nejhezčí části zámku, sklepení i bohaté občerstvení návštěvníci státního zámku Konopiště. Živý oheň i živá hudba Josefa Gušlbauera doplní po rytířském turnaji a dětské prohlídce hradu povídání o státním hradu Landštejn. Seznámení s postavami z obrazů čeká během Hradozámecké noci návštěvníky státního zámku Lysice. Pod pokličku příprav na otevření domácího divadla Waldsteinů hrou Milenec a sok v jedné osobě v roce 1789 nahlédnou lidé na státním zámku Litomyšl.  O dvě století zpět se ocitne o Hradozámecké noci státní zámek Mnichovo Hradiště; kde se v empírových a biedermeierovských kostýmech představí Napoleonův generál, baron František Koller. Na zámku Ploskovice se Hradozámecká noc ponese v duchu „první republiky“ a vyšetřování zmizení mladé dívky. Prohlídky s příběhem naplní státní hrad Rabí i zámecké sklepení a hrobku státního zámku Rájec nad Svitavou. Sázavský klášter zve před Hradozámeckou nocí na archeoden, během něhož si návštěvníci vyzkouší každodenní práci předků i archeologů. Večer tam duše návštěvníků oblaží mystický koncert didgeridoo, navaho flétny a obřích gongů. Noční prohlídky “po anglicku” (tedy bez průvodce, jako na památkách v Anglii) pořádá státní zámek Slatiňany, koncert starých mistrů v hradní kapli zase státní hrad Šternberk. A co se děje na hradě bez pána uvidí na vlastní oči návštěvníci státního hradu Švihov při speciálních prohlídkách Půtův návrat.

Zdroj: TZ NPÚ