Jak správně vyvěsit českou vlajku?

Vyvěšování státní vlajky České republiky se řídí striktními pravidly, která jsou definována zákonem. Zákon samozřejmě stanovuje i přesnou podobu vlajky, její používání atd.

Pokud vlajku vyvěšujeme vodorovně, obvykle se nechybuje – modrý klín je vlevo u žerdi a červený pruh dole. Pamatuji si k tomu jednoduchou mnemotechnickou pomůcku – krev teče dolů, proto je červená dole.

Česká vlajka - vyvěšování svisle

Foto: Wikimedia

Ale co když je vlajka vyvěšována svisle? V té chvíli se problém objeví častěji. Vlajka se totiž neotáčí o 90 stupňů po směru hodinových ručiček ze stavu “vlajka je vodorovně s klínem vpravo”. Správné vyvěšení svisle je následující – modrý klín nahoře, bílá vlevo a červená vpravo. Nedávno se to řešilo na českém Twitteru a v diskuzi se objevilo i několik snadno zapamatovatelných pomůcek. Tak třeba – “červený pruh patří doprava, protože Rusko je na mapě na východě, tedy vpravo” a nebo “je to podle abecedy bílá, červená”. Teď už si to nespleteme, že?

3 komentáře u „Jak správně vyvěsit českou vlajku?“

  1. Ta mnemotechnika pro svislou vlajku je i jiná a snad i trochu rozumnější. Pokud si představíme, že vlajku máme svisle na svém těle, pak červená je tam, kde máme srdce.

    Ještě by zde ale mohl být příspěvek o vodorovné a svislé trikolóře. Co jej vytvořit?.

    1. Díky moc za doplnění další pomůcky 🙂 Ano, tahle je opravdu rozumnější. Trikoloru si znamenám a příspěvěk připravím. Díky.

Komentáře nejsou povoleny.