Na fotce posádky obrněného legionářského vlaku našel čtenář svého pradědečka

Před nějakou dobou jsem tu zveřejnil prosbu o pomoc při identifikaci legionářů vyfocených u obrněného vlaku Orlík. Dnes se mi ozval pan Petr Korbel, na fotce poznal svého pradědečka Josefa Pavlíka.

Obrněný vlak Orlík

Josef Pavlík v civilu a uniformě

“O koho se jedná je zřejmé z přiložených fotografií (na celkové fotografii je Josef Pavlík označen žlutou šipkou). Josef Pavlík byl zemědělcem ze Sopřeče na Přeloučsku a do zajetí se dostal ve velmi mladém věku jako civilní doprovod zrekvírovaných koní zřejmě v době Brusilovovy ofenzívy. O své legionářské minulosti prakticky nemluvil. Zřejmě to co tam viděl na něj bylo asi moc. Měl jsem možnost vidět jeho jméno v jakémsi seznamu legionářů, kde u něj byla poznámka, že není legionářem ve smyslu nějakého zákona. Nebyl byste schopen mi toto vysvětlit?”

Tolik Petr Korbel. Já bohužel s tímto neporadím, ale pokud by věděl víc někdo ze čtenářů, nechť se prosím ozve. Panu Korbelovi moc děkuji, prvního legionáře máme tedy identifikovaného. Pokud byste i vy našli na fotce svého předka, ozvěte se!

5 komentářů u „Na fotce posádky obrněného legionářského vlaku našel čtenář svého pradědečka“

  1. Dobrý den
    Pán ve druhé řadě zdola, pátý z leva. Je to můj praděda Alois Svítek. Narodil se ve Zbrašíně, žil ve Hřivicích na Lounsku. Do zajetí se dostal někdy v roce 1915 u Rocvna. Pokud máte, autore, zájem o víc informací, ozvěte se na mail, nějak Vás spojím se svým tátou. On poslední dobou této tématice propadl a má asi nejucelenější soubor informací o Orlíku, jaký jsem kdy viděl, to víte, člověk se v důchodu rád zabaví:-)
    S pozdravem
    Richter M.

  2. Našiel som mojho srareho otca v tretom rade od spodu druhy z lava vola sa Štefan Braun nar.v roku 1892.

Komentáře nejsou povoleny.