Výstava: Fenomén Masaryk (15. 9. 2017 – 31. 1. 2018)

Výstava Fenomén Masaryk připomene mimořádnou osobnost prvního československého prezidenta T. G. Masaryka přesně 80 let od jeho smrti (1937). Národní muzeum chce prezentovat Tomáše Garrigue Masaryka mimo klasická a zažitá klišé “Prezidenta Osvoboditele” a “tatíčka”. Masaryk bude představen ve třech rovinách. Tou první bude pohled na konkrétního člověka, jeho vztahy, víru, ideje a názory. Zásadní roli zde bude hrát i vztah k manželce Charlottě. Nesmírně aktuální jsou pak dodnes jeho názory na Ameriku či Rusko. Druhou rovinou je pak role jeho osobnosti ve veřejném prostoru. Nejprve jako “profesora” před rokem 1914, a to nejen v univerzitním prostředí. Velká pozornost bude věnována tématům hilsneriády či bojům o Rukopisy.

T. G. Masaryk

Když se v roce 1910 Masaryk dožíval 60 let, zdál se být jeho aktivní život zdánlivě ukončen. Následovala však zcela zásadní životní kapitola po roce 1914, která bude na výstavě prezentována v celku “prezident”. Založení státu v roce 1918 je bezpochyby klíčovým momentem, ale výstava se nevyhne ani politickým neúspěchům a sporům s ideovými protivníky – Pekařem či Kramářem. Třetí rovinou bude pak pohled na “obraz” Masaryka ve společnosti – od silného momentu jeho smrti a pohřbu na podzim 1937 až po následné proměny během dvou diktatur.

Součástí výstavy budou unikátní filmové i audio materiály a samozřejmě jedinečné sbírkové předměty, včetně jednoho z “top” předmětů Národního muzea – Masarykova jezdeckého obleku. Důležitá bude i speciální linka pro dětského návštěvníka a doprovodné aktivity výstavy.

Prostor: Nová budova Národního muzea, Vinohradská 1, Praha 1

Zdroj: TZ NM