Poznámky k filmu Anthropoid

Konečně se mi poštěstilo vidět film Anthropoid. Těšil jsem se a i přes poměrně kritické ohlasy těch, kteří ho viděli dřív, jsem se nemohl dočkat. Věděl jsem, že jde o snímek plný historických chyb a nepřesností, proto jsem nečekal věrný popis událostí, tak jak se podle archivů opravdu staly. Tento text není recenzí, spíš jenom krátkým souhrnem poznámek a myšlenek, které mě po shlédnutí filmu proběhly hlavou. A ano, jde o text kritický a do určité míry rozzlobený.

Anthropoid

Přesně musím říct, že se zlobím hlavně sám na sebe, protože jsem měl přehnaně vysoká očekávání. Proč jsem si proboha myslel, že světově uznávaní hollywoodští herci zvládnou dobře zahrát české odbojáře? Těm dvou hvězdám se ani nepovedlo předstírat, že jsou normální kluci a vojáci, kteří se vrátili domů splnit úkol, při kterém velmi pravděpodobně zahynou. Nevěřil jsem jim to a nevím, jestli to bylo kvůli jejich chabému talentu nebo absence studia charakterů, které měli ztvárnit. Celý film prostě působí tak, že se po Praze (ta je mimochodem velmi sterilní) prohánějí “Amíci”.

K historickým nepřesnostem se vrátím jen jednou. Divák se hned na začátku filmu dozví, že Gabčík s Kubišem museli zamordovat českého hajného, který je chtěl prásknout. Proč to tam filmaři proboha dali, když už tvrdí, že jde o snímek podle skutečných historických událostí. No nic, jak jsem, k těmto mírně řečeno nedotaženostem se už vyjadřovat nebudu, a to ani k závěrečné scéně, kde zařvalo nejmíň 20 vojáků wehrmachtu a gestapáků.

Celý film vypadá levně, je značně komorní a sterilní. Fádní snímání, nezajímavé dialogy, opravdu pitomů přízvuk herců. Takhle že vypadá velkofilm? Ale abych jen nekritizoval, jednu, a to podstatnou výhodu Anthropoid má. Cizinci se díky němu dozvědí, že dva hezouni v roce 1942 v Praze odkráglovali nacistickou zrůdu, která vykoumala vyhlazení Židů a ani Čechy moc nešetřila.

Film působí značně nevěrohodně, ale to divákům v zahraničí vadit nebude, protože neznají protektorátní Prahu z filmů, knih a dokumentů. Okolí, které by mělo dotvářet děj, se mi zdá nedotažené a ploché. Herci jsou místy až trapní. Paní Mihulová se dozví, že má skrývat dva parašutisty, což je nebezpečí, které hrozí popravou, a přitom září jako sluníčko.

Jak jsem už psal, Dornan (Kubiš) a Murphy (Gabčík), jsou nevěrohodní až na půdu. Jediný, kdo předvedl aspoň trochu herectví a fantazie, byl Harry Lloyd jako Opálka. Další výkony se mi zdály rozpačité – Geislerová si odehrála svoje, ostatní parašutisté nezazářili (Neužil jako Valčík alespoň tušil, že jeho postava fyl frajer a holkař a podle toho se tvářil) a zaujal mě Aťa Moravec, který většinu času, co byl v obraze, čučel jak puk. Pak už nečučel, protože měl rozmlácený ciferník a skrz otoky ani nemohl viděl hlavu Mihulové, jak mu jí strčili před obličej, načež se konečně vymáčknul a prozradil, kde parašutisté jsou.

Samotná scéna atentátu se celkem povedla, stejně tak závěrečný boj v kryptě kostela. Samozřejmě když odhlédnu od faktu, že ani jedna z událostí se velmi pravděpodobně nestala tak, jak jí filmaři vylíčili…

Pochopili jste, jsem zklamaný. Kdyby tak tohle téma natočili Češi, se stejně vysokým rozpočtem… Jsem si jistý, že by to dopadlo lépe. I když odhlédnu od tématu, musím, říct, že se mi Anthropoid prostě vůbec nelíbil. Jde o jeden z nejslabších válečných filmů, které jsem kdy viděl. Když už zúžím srovnání na filmy o odboji, viděli jste někdy snímek Max Manus? Ne? Tak se na něj podívejte a garantuji vám, že na Anthropoid zapomenete jako mávnutím kouzelného proutku.

2 komentáře u „Poznámky k filmu Anthropoid“

    1. Dobrý den, film, který odkazujete, je jiný. Jmenuje se v originále Himmler’s Hirn heißt Heydrich (HHhH), v Česku poběží v kinech jako “Smrtihlav”. Kolega ho viděl a prý tam skutečnosti neodpovídá snad ještě víc scén a faktů než v Anthropoidu.

Komentáře nejsou povoleny.