Přednáška: Dánští Židé v Terezíně (3.10. 2019, Národní muzeum)

V českém povědomí ne příliš známé téma dějin dánských Židů deportovaných a vězněných v terezínském ghettu v letech 1943-45 a osvobozených díky stálému tlaku dánských úřadů přiblíží přednáška odborníka na dějiny nacismu a holokaustu prof. Therkela Strædeho. Veřejnosti zdarma přístupná přednáška se uskuteční v Historické budově Národního muzea ve čtvrtek 3. října od 15.00 hodin.

Přednáška Dánští Židé v Terezíně
Foto: NM


Přednáška je součástí společenského setkání u příležitosti stého výročí diplomatických vztahů mezi Českou republikou a Dánským královstvím. Téma 2. světové války v českém prostředí dlouhodobě rezonuje, tomuto zlomovému období novodobých dějin se věnuje nejen odborná, ale i laická veřejnost. Během války, která započala 1. 9. 1939, tedy před 80 lety, zemřelo v důsledku nacistické totalitní ideologie kolem padesáti miliónů osob, z toho šest miliónů evropských Židů. Na českém území nacisté vytvořili koncentrační tábor v Terezíně a sváženi tam byli Židé nejen z Protektorátu Čechy a Morava, ale i z Německa, Rakouska, Nizozemska, Slovenska, Maďarska nebo Dánska.

Národní muzeum chce prostřednictvím přednášky, která se bude věnovat právě pobytu dánských občanů židovského původu na území protektorátu a dalším společným otázkám českých a dánských dějin, ukázat příklad pozoruhodného jednání a postojů občanské společnosti v Dánsku, která dokázala vzdorovat bezpráví a brutalitě a přispět tak ke konfrontaci s českou dějinnou zkušeností.

Akce se uskuteční pod záštitou dánského velvyslance v Praze pana J. E. Ole Frijs-Madsena.

Přednáška bude probíhat v dánštině a bude tlumočena do češtiny.

Zdroj: TZ NM