Obnova z evropských peněz čeká i Karlštejn a Telč

Další čtyři památky ve správě Národního památkového ústavu budou v příštích letech obnoveny za přispění finančních prostředků Evropské unie. V náročné konkurenci uspěly státní zámky Uherčice, Zákupy a Telč a státní hrad Karlštejn. NPÚ přitom uspěl již v loňském roce s projektem obnovy Cisterciáckého kláštera Plasy, kláštera v Kladrubech, horního zámku ve Vimperku, vrchnostenské okrasné zahrady na Pernštejně, zámku Slatiňany a selského dvora v Plzni – Bolevci.

Karlštejn
Karlštejn, foto: NPÚ

Národní památkový ústav aktuálně uspěl v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP 3.1) s dalšími čtyřmi projekty s celkovým rozpočtem přesahujícím 530 milionů Kč., v loňském roce pak se šesti projekty převyšujícími celkovou částku 619 milionů Kč. Celkem 85 % způsobilých výdajů je přitom hrazeno z prostředků EU.

„Národní památkový ústav již v minulosti dokázal, že umí památky navracet do života. Jsem velmi ráda, že díky obnově budeme moci nabídnout návštěvníkům nejen lepší komfort a služby, ale také jim budeme moci představit objekty či jejich části, které nebylo dosud možné prezentovat z důvodu havarijního stavu způsobeného zátěží z minulosti,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Hlavním cílem projektu Státní zámek Telč – Růže Vysočiny je zachování, ochrana a žádoucí rozvoj této významné památky UNESCO. Specifickým cílem je pak především památková obnova zámku. Vznikne zde nová prohlídková trasa „Pivovar“ s depozitářem a dojde k vybudování nové expozice zámeckého muzea. Rozpočet projektu přesahuje částku 211 mil. Kč.

Předmětem projektu Hrad Karlštejn – klenot české země je rehabilitace a obnova chátrajících přízemních, suterénních a sklepních prostor císařského paláce a východní části hradního purkrabství. Tyto nové prostory budou veřejnosti zpřístupněny a počítá se zde s otevřením nových expozic (např. pro Karlštejn typické téma vinařství). Projekt počítá rovněž s vybudování moderního návštěvnického centra. Rozpočet projektu činí necelých 95 mil. Kč.

Dlouhodobé nevhodné využití hospodářského dvora v minulosti a úplná absence údržby vedly k postupné devastaci a současnému havarijnímu stavu tohoto rozsáhlého objektu na státním zámku Zákupy. Po realizaci projektu Státní zámek Zákupy – obnova jižního křídla hospodářského dvora se obnovené prostory stanou důstojným zázemím expozice „Cestování za Habsburků“ umístěné v bývalých konírnách. Ve druhém rekonstruovaném poschodí bude nainstalována atraktivní expozice „Zapomenuté zámky“, mapující památkové objekty, které v současnosti nejsou přístupné veřejnosti, nebo ve 20. století zcela zanikly. Projekt počítá s rozpočtem převyšujícím částku 117 mil. Kč.

Památková obnova vybraných částí zámeckého areálu s velkým podílem restaurování, obnova objektů v romantickém parku a vytvoření návštěvnické infrastruktury jsou hlavními cíli projektu Zámek Uherčice – šlechtické sídlo jako divadelní scéna. Zřízeny zde budou nové expozice i prohlídková trasa, bezbariérový přístup a odpovídající technické i technologické zázemí. Obnova státního zámku Uherčice je vyčíslena na téměř 113 mil. Kč.

Národní památkový ústav v současné době usiluje o další finanční prostředky z EU na obnovu památek ve své správě v předpokládané výši převyšující 270 mil. Kč.

Zdroj: TZ NPÚ