Opět se blíží Mezinárodní den archeologie (21. 10. 2017)

Během předchozích tří ročníků jsme s potěšením zjistili, že zájemců o archeologii je u nás dost a dost. Naším cílem je nabídnout tuto formu poučení (a možná i zábavy) ve větší míře veřejnosti v regionech a přitom udržet míru aktivit v Praze. S pomocí nadšených kolegů z nejrůznějších institucí se nám to snad daří. Program MDA 2017 pro celou ČR právě zveřejňujeme a odkazy na jednotlivé akce v ČR Vám přehledně nabízíme i v Google mapě. Další informace najdete také na našem Facebooku.

Co je mezinárodní den archeologie a proč se koná?

Mezinárodní den archeologie (MDA) je oslavou archeologie a nadšení z objevování. Každoročně třetí sobotu v říjnu různé archeologické organizace napříč celým světem nabízejí archeologický program a aktivity návštěvníkům všeho věku a všech zájmů. Může mít podobu archeologického festivalu pro rodiny, návštěvy archeologické lokality, cvičných vykopávek, přednášek nebo návštěvy archeologa ve škole. Každopádně aktivity a zábavné programy Mezinárodního dne archeologie jsou příležitostí, abyste v sobě i vy objevili vášeň pro minulost.

Organizací MDA my archeologové usilujeme o zvýšení povědomí o archeologii tím, že veřejnosti nabízíme možnost zapojení do mnoha různých aktivit. Hlavně je ale MDA oslavou archeologie a zdůrazňuje myšlenku, že archeologie je všude kolem nás.

Poprvé byl slaven v USA v roce 2011, rychle však pronikl do zahraničí a v roce 2013 už jej slavilo přes 70 tisíc lidí v různých zemích světa. V roce 2014 se MDA poprvé konal i v České republice.

Zdroj: http://denarcheologie.cz/