Výstava: Od nitě ke košili. Středověké textilnictví a barvířství v Praze (17. 5. – 29. 10. 2017)

Textil a nejrůznější výrobky z něj byly významnou součástí každodenního života obyvatel středověké Prahy. Důležitým zdrojem poznání vzhledu, kvality a použití látkových výrobků v minulosti jsou pro nás archeologické nálezy textilu.

Textil

Výstava seznámí návštěvníky se středověkým textilním a barvířským řemeslem v období 14. až 15. století. Vysvětlí proces vzniku textilie a jednotlivé výrobní postupy, přiblíží vybavení tehdejší tkalcovské a barvířské dílny, předvede různé typy textilií a jejich praktické využití v běžném životě lidí v období vrcholného středověku i dobovou módu měšťanů obývajících Nové Město pražské. Ústředním exponátem bude unikátní soubor několika stovek fragmentů středověkého textilu, objevených při archeologických výzkumech smetištních vrstev v centru Prahy.

Vedle samotných textilií výstava představí i výsledky jejich odborného analytického průzkumu a postup jejich restaurování. Předvedena bude rovněž řada originálních archeologických nálezů a etnografických materiálů, součástí výstavy budou rekonstrukce výrobních zařízení i filmové dokumenty pracovních postupů. Nebude chybět ani hmatová složka a místa, kde si návštěvníci sami budou moci vyzkoušet některé postupy výroby textilu.

Místo:
Dům U Zlatého prstenu

Termín:
17. 5. 2017 – 29. 10. 2017

Zdroj: TZ MHMP