Advent 2016 na hradech, zámcích a dalších památkách NPÚ

Ačkoliv by se mohlo zdát, že se s přechodem na zimní čas památky uložily k zimnímu spánku, opak je pravdou! Na hradech, zámcích a dalších objektech ve správě Národního památkového ústavu na vás čeká „Královský advent“. V listopadu i prosinci tak budou moci návštěvníci opravdu z čeho vybírat. Posuďte sami!

Královéhradecký kraj:

 

  1. – 13. listopadu: hospitál Kuks – Vánoční trhy. Ještě než začnou v obchodech fronty a masová hysterie nad nákupem vánočních dárků, proběhnou v obci Kuks poklidné vánoční trhy. Ty návštěvníkům nabídnou ruční výrobky s vánoční tématikou, náměty na vánoční dárky, horkou medovinu a pohladí po duši koncertem. Navíc můžete využít poslední příležitosti navštívit v tomto roce expozici Hospitálu Kuks od 9 do 17 hodin. (www.hospital-kuks.cz)

 

  1. – 20. listopadu: hospitál Kuks – Vánoční trhy. Ještě než začnou v obchodech fronty a masová hysterie nad nákupem vánočních dárků, proběhnou v obci Kuks poklidné vánoční trhy. Ty návštěvníkům nabídnou ruční výrobky s vánoční tématikou, náměty na vánoční dárky, horkou medovinu a pohladí po duši koncertem. Navíc můžete využít poslední příležitosti navštívit v tomto roce expozici Hospitálu Kuks od 9 do 17 hodin. (www.hospital-kuks.cz)

 

  1. listopadu: státní zámek Náchod – Předvánoční koncert. Tradiční koncert ve Velkém sále na I. nádvoří, začátek v 18 hodin. Vstupné: 60 Kč. (www.zamek-nachod.cz)

 

  1. – 27. listopadu: státní zámek Náchod – Advent pro veřejnost. Prohlídky adventně a vánočně vyzdobených interiérů zámku. Otevřeno od 10 do 16 hodin. Poslední prohlídka v 15 hodin. Vstupné se nemění. (www.zamek-nachod.cz)

 

  1. listopadu: státní zámek Hrádek u Nechanic – Vánoční koncert. Vánoční koncert ve Zlatém sále. Začátky v 18:30 a 20:00. ART PETRA – Martina Macko – soprán, Jan Škrdlík – violoncello, Kateřina Bílková – cembalo. Vstupenky je možné si objednat na čísle 495 441 244. Rezervované vstupenky je nutné si vyzvednou 1/4 hodiny před začátkem koncertu. Cena vstupenky na koncert 150 Kč, snížené 100 Kč.(www.hradekunechanic.cz)

 

  1. listopadu – 11. prosince: státní zámek Hrádek u Nechanic – Vánoce na hrádku u Nechanic. Prohlídky vánočně vyzdobené zámecké expozice s průvodcem. Vše o Vánocích se dozvíte ve svátečně vyzdobené expozici. Kuchařky Vám uvaří anglický punč, kávu a čaj v zámecké kuchyni; prodej vánočního cukroví, perníčků, vánočních ozdob, drobných dárků a suvenýrů. V hale před kaplí prodej adventních věnců, svícnů a dalších vánočních radostí. Při prohlídce vánočně vyzdobených zámeckých interiérů Vás seznámíme s historií Vánoc, jejími zvyky, tradicemi atd. Prozradíme vám, jaké se dávaly na stromeček první ozdoby, co se podávalo ke štědrovečerní večeři a další zajímavé věci týkající se těchto nejkrásnějších svátků v roce. Během této akce je opět pro veřejnost zpřístupněna zámecká kuchyně, kde budete moci ochutnat pravý anglický punč. 26. – 27. 11.        otevřeno od 9:00 do 16:00 hodin
28. 11. 2. 12.   otevřeno pouze pro předem ohlášené skupiny!!
3. – 4. 12.           otevřeno od 9:00 do 16:00 hodin
5. 9. 12.            otevřeno pouze pro předem ohlášené skupiny!!
10. – 11. 12.       otevřeno od 9:00 do 16:00 hodin

(rezervace vstupenek na tel.  495 441 244, 602 185 554; www.hradekunechanic.cz)

 

  1. listopadu – 1. prosince: státní zámek Náchod – Advent pro MŠ, ZŠ a jiné objednané skupiny. Prohlídky adventně a vánočně vyzdobených interiérů zámku od 8 do 13 hodin. Vstupné: 50 Kč/ZŠ, 30 Kč/MŠ. Nutná rezervace na tel. 491 426 201, 608 181 921, nebo e-mailu: prokopova.lucie@npu.cz. (www.zamek-nachod.cz)

 

  1. – 4. prosince: státní zámek Ratibořice – Knížecí Vánoce na zámku v Ratibořicích & Advent v Babiččině údolí. Při prohlídce adventně a vánočně vyzdobených zámeckých interiérů vás seznámíme s průběhem vánočních svátků na bývalém náchodském panství ve 2. polovině 19. století. Ve vstupní hale bude pro vás připraveno posezení v zámecké kavárně. V Rudrově mlýně v Babiččině údolí Vás obdobím Adventu a Vánoc na českém venkově provedou členové folklorního souboru Barunka. V budově vodního mandlu v sousedství mlýna se bude, jako každý rok, konat malý adventní trh, kde můžete zároveň posedět v hospůdce s tradičním sortimentem občerstvení. Na závěr můžete nahlédnout do „štědrovečerně“ vyzdobené Babiččiny světničky na Starém bělidle.  Pořádá: Správa NKP SZ Ratibořice ve spolupráci s Folklorním souborem Barunka z České Skalice. Otevřeno: čtvrtek – neděle od 9 do 16 hodin. Vstupné: Zámek – plné 60 Kč, senioři nad 65 let 50 Kč, děti nad 6 let, studenti a ZTP 40 Kč, děti do 6. let ve skupinách (MŠ) 20 Kč. Děti do 6. let v doprovodu rodičů zdarma. Rodinné vstupné 170 Kč. Rudrův mlýn – plné 40 Kč, děti nad 6 let, studenti, senioři nad 65 let a ZTP 35 Kč, děti do 6. let ve skupinách (MŠ) 20 Kč. Děti do 6. let v doprovodu rodičů zdarma. Rodinné vstupné 100 Kč. Upozornění: Ve čtvrtek a v pátek pouze pro předem rezervované a objednané prohlídky! Doporučujeme předchozí rezervaci i na sobotu a neděli pro jednotlivce! Rezervace prohlídek pro skupiny i jednotlivce a podrobné informace na telefonním čísle 491 452 123 (pouze v pracovních dnech v čase od 7  14 hodin). (www.zamek-ratiborice.cz)

 

  1. prosince: státní zámek Hrádek u Nechanic – Vánoční koncert. Vánoční koncert ve Zlatém sále. Začátky v 18:30 a 20:00. Kateřina Ševčíková – harfa. Cena vstupenky na koncert 150 Kč, snížené 100 Kč. Vstupenky je možné si objednat na čísle 495 441 244. Rezervované vstupenky je nutné si vyzvednou 1/4 hodiny před začátkem koncertu. (www.hradekunechanic.cz)

 

  1. prosince: státní zámek Hrádek u Nechanic – Vánoční koncert. Vánoční koncert ve Zlatém sále. Začátky v 18:30 a 20:00. Klasické dechové trio a herec Jaroslav Plesl. Cena vstupenky na koncert 150 Kč, snížené 100 Kč. Vstupenky je možné si objednat na čísle 495 441 244. Rezervované vstupenky je nutné si vyzvednou 1/4 hodiny před začátkem koncertu. (www.hradekunechanic.cz)

 

  1. prosince: státní zámek Ratibořice – Vánoční koncert. Účinkuje: Pěvecké sdružení Campanula z Jihlavy. Sbormistr: PhDr. Pavel Jirák. V programu vánočního koncertu zazní oblíbená i méně známá díla českých a evropských skladatelů ze 17. – 19. století. Pořádá: Správa NKP SZ Ratibořice. Začátek v 17 hodin. Vstupné: Jednotné 100 Kč. Vstupenky je možno zakoupit v předprodeji v Regionálním informačním centru v České Skalici od 14. 11. 2016.(www.zamek-ratiborice.cz)

 

  1. prosince: hospitál Kuks – Jakub Jan Ryba, Česká mše vánoční „Hej mistře“. Vánoční koncert v kostele Nejsvětější Trojice od 17 hodin. (www.hospital-kuks.cz)

 

Liberecký kraj:

 

  1. – 6. listopadu: státní zámek Zákupy – Prohlídky pro opozdilce. Mimořádné prohlídky zámeckých interiérů budou v tomto termínu navíc zpestřeny tím, že při nich bude pouštěn i velký orchestrion z 19. století v předpokoji císařova apartmá. Začátky prohlídek:  10 hodin, 11 hodin, 12 hodin, 13 hodin a 14 hodin. Vstupné: plné 100 Kč, snížené 70 Kč, rodinné: 270 Kč. (www.zamek-zakupy.cz)

 

  1. listopadu: státní zámek Sychrov – Čaj o páté v zámecké oranžerii – Mezi Prahou a Vídní. S legendou českého ale i rakouského herectví Zdenkou Procházkovou bude rozmlouvat moderátor Václav Žmolík, od 17 hodin. Jednotné vstupné 150Kč, vstupenky pouze přes www.e-vstupenka.cz (www.zamek-sychrov.cz)

 

  1. – 20. listopadu: státní zámek Sychrov – Princezna Lada – pohádkové prohlídky. Opět zábava pro malé i velké milovníky pohádkových příběhů – nechte se vtáhnout do děje. Pohádkové prohlídky vždy od vždy od 10, 11, 13, 14, 15 hodin. Dospělí vstupné 150Kč, děti od 3 let 100Kč, děti do 3 let 20Kč. Prodej pouze přes www.e-vstupenka.cz. (www.zamek-sychrov.cz)

 

  1. – 20. listopadu: státní zámek Zákupy – mimořádné prohlídky k výročí 100 let od úmrtí předposledního majitele zámku císaře Františka Josefa I. Mimořádné prohlídky letos nově zpřístupněné trasy B s povídáním o každodenním životě rakouského císaře a českého krále Františka Josefa I. proběhnou přesně dva dny před výročím 100 let od jeho úmrtí. Vybrané interiéry zámku poslouží jako krátká zastavení, v nichž bude prostor představit běžný život známého panovníka, jenž byl zároveň předposledním majitelem zámku Zákupy. Povídat si budeme o jeho dětství, nástupu na trůn, sňatku s bavorskou princeznou Sissi, ale také o jeho zálibě v lovectví, o jeho životě po smrti manželky a neopomeneme zmínit ani sídla panovnické rodiny Habsburků, která se honosila téměř 400 let titulem českých králů. Pro řadu návštěvníků bude jistě překvapením, že do Zákup jezdíval také panovníkův syn korunní princ Rudolf a za éry Františka Josefa I. se zde odehrála svatba Františka Ferdinanda d´Este s Žofií Chotkovou. Mimořádně budou na prohlídkové trase shromážděny některé obrazové památky, které Františka Josefa I. připomenou, včetně autentických fotografií z jeho poslední návštěvy Zákup roku 1899. Prohlídka bude vrcholit v zámecké kapli, kde se návštěvníci dozví o tradici pohřbívání v rodině Habsburků i o posledních dnech samotného mocnáře včetně osudů zámku Zákupy. Dárkem pro všechny příchozí bude na závěr unikátní zpřístupnění zámecké kuchyně, kde si povíme o stolování naší poslední panovnické dynastie.  Začátky prohlídek v 10, 11, 12, 13 a 14 hodin. Vstupné: plné 100 Kč, snížené 70 Kč, rodinné 270 Kč. (www.zamek-zakupy.cz)
  2. listopadu – 6. ledna: státní zámek Sychrov – vánoční prohlídky. Vánoční prohlídky zámku, kde uvidíte stromečky, cukroví, betlémy a také dárky, které nacházely děti Rohanů pod stromečkem.(www.zamek-sychrov.cz)
  3. – 27. listopadu: státní hrad Grabštejn – adventní prohlídky. V předvánočním čase si i letos budete moci opět prohlédnout slavnostně vyzdobené interiéry a připomenout si tradice více či méně pozapomenuté. Během adventních prohlídek zavítáte nejen do hradních interiérů vybavených mobiliářem z 16. – 20. století, ale budete moci načerpat i vánoční atmosféru v kapli svaté Barbory, skvostu renesanční architektury. Prohlídky vycházejí každou celou hodinu a trvají 50 až 60 minut, proto prosím dorazte teple oblečeni!  (www.hrad-grabstejn.cz)
  4. – 27. listopadu: státní zámek Lemberk – Vánoce na zámku. Prohlídka vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty. Prohlídka s průvodcem v 10 hodin, 11 hodin, 12 hodin, 13 hodin a 14 hodin. (www.zamek-lemberk.cz)
  5. – 27. listopadu: státní zámek Sychrov – Vánoční trhy. Čestný dvůr zámku se promění od 9.00 do 16.00 v místo, kde na Vás dýchne vánoční atmosféra adventního času. Tradiční trhy spojené s ukázkami řemesel, prodejem tradičního zboží a bohatým programem pro děti i dospělé. Vánoční atmosféru umocní i betlém a divadlo Rudy Hancvencla. I o tomto víkendu je možné absolvovat prohlídku vánočně vyzdobeného zámku. Vstupné: 50 Kč. (www.zamek-sychrov.cz)
  6. – 27. listopadu: státní zámek Zákupy – Císařské Vánoce. Prohlídky vyzdobených interiérů zámku s povídáním o vánočních zvycích na panovnických dvorech, začátky prohlídek: 10 hodin, 11hodin, 12 hodin, 13 hodin a 14 hodin. Vstupné: plné 100 Kč, snížené 70 Kč, rodinné: 270 Kč. (www.zamek-zakupy.cz)
  7. listopadu – 6. ledna: státní zámek Sychrov – vánoční prohlídky. Vánoční prohlídky zámku, kde uvidíte stromečky, cukroví, betlémy a také dárky, které nacházely děti Rohanů pod stromečkem.(www.zamek-sychrov.cz)

 

  1. prosince: státní hrad Grabštejn – Vánoce na Grabštejně. Adventní sobota nejblíže svátku svaté Barbory bude tradičně vyhrazena oslavě Vánoc. Na prohlídkách s kostýmovanými průvodci si můžete připomenout vánoční zvyky a obyčeje, prohlédnout vyzdobené interiéry a načerpat adventní atmosféry. Zážitek z prohlídky pak na nádvoří umocní adventní melodie (skupina Řemdih), rozveselí vás kejkle (kejklíř Martin) a nádvoří a interiéry oživí šermíři (skupina Bibus Spiritus). Vánoční atmosféru podpoří i stánky s vánoční krmí i cukrovím a také s drobnými dárečky a suvenýry.  První prohlídka vychází v 9:20, další každých dvacet minut.  Časy prohlídek se svatou Barborou (pro děti) budou aktualizovány.  Program s časy jednotlivých vystoupení bude včas zveřejněn. Rezervace na prohlídky není nutná. Součástí programu bude i odpolední provedení České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby v podání Luďka Veleho a pěveckého sboru Janáček (15:00 Velký sál v prvním patře východního křídla). Vstupné: plné 150 Kč, snížené 100 Kč, rodinné 400 Kč, věž 70 Kč. (www.hrad-grabstejn.cz)

 

  1. – 4. prosince: státní zámek Lemberk – Vánoce na zámku. Prohlídka vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty. Prohlídka s průvodcem v 10 hodin, 11 hodin, 12 hodin, 13 hodin a 14 hodin. (www.zamek-lemberk.cz)

 

  1. – 4. prosince: státní zámek Zákupy – Císařské Vánoce. Prohlídky vyzdobených interiérů zámku s povídáním o vánočních zvycích na panovnických dvorech, začátky prohlídek: 10 hodin, 11hodin, 12 hodin, 13 hodin a 14 hodin. Vstupné: plné 100 Kč, snížené: 70 Kč, rodinné: 270 Kč. (www.zamek-zakupy.cz)

 

  1. prosince: státní hrad Grabštejn – adventní prohlídky. V předvánočním čase si i letos budete moci opět prohlédnout slavnostně vyzdobené interiéry a připomenout si tradice více či méně pozapomenuté. Během adventních prohlídek zavítáte nejen do hradních interiérů vybavených mobiliářem z 16. – 20. století, ale budete moci načerpat i vánoční atmosféru v kapli svaté Barbory, skvostu renesanční architektury. Prohlídky vycházejí každou celou hodinu a trvají 50 až 60 minut, proto prosím dorazte teple oblečeni! (www.hrad-grabstejn.cz)

 

  1. – 11. prosince: státní hrad Grabštejn – adventní prohlídky. V předvánočním čase si i letos budete moci opět prohlédnout slavnostně vyzdobené interiéry a připomenout si tradice více či méně pozapomenuté. Během adventních prohlídek zavítáte nejen do hradních interiérů vybavených mobiliářem z 16. – 20. století, ale budete moci načerpat i vánoční atmosféru v kapli svaté Barbory, skvostu renesanční architektury. Prohlídky vycházejí každou celou hodinu a trvají 50 až 60 minut, proto prosím dorazte teple oblečeni! (www.hrad-grabstejn.cz)

 

  1. – 11. prosince: státní zámek Lemberk – Vánoce na zámku. Prohlídka vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty. Prohlídka s průvodcem v 10 hodin, 11 hodin, 12 hodin, 13 hodin a 14 hodin. (www.zamek-lemberk.cz)

 

  1. – 11. prosince: státní zámek Zákupy – Císařské Vánoce. Prohlídky vyzdobených interiérů zámku s povídáním o vánočních zvycích na panovnických dvorech, začátky prohlídek: 10 hodin, 11hodin, 12 hodin, 13 hodin a 14 hodin. Vstupné: plné 100 Kč, snížené: 70 Kč, rodinné: 270 Kč. (www.zamek-zakupy.cz)

 

  1. prosince: státní zámek Zákupy – Adventní koncert spojený s krátkou večerní procházkou vybranými interiéry zámku. Vystoupí Jaroslava Filipová-Kynclová (klavír) a Renata Fraisová (zpěv). (www.zamek-zakupy.cz)

 

  1. – 18. prosince: státní hrad Grabštejn – adventní prohlídky. V předvánočním čase si i letos budete moci opět prohlédnout slavnostně vyzdobené interiéry a připomenout si tradice více či méně pozapomenuté. Během adventních prohlídek zavítáte nejen do hradních interiérů vybavených mobiliářem z 16. – 20. století, ale budete moci načerpat i vánoční atmosféru v kapli svaté Barbory, skvostu renesanční architektury. Prohlídky vycházejí každou celou hodinu a trvají 50 až 60 minut, proto prosím dorazte teple oblečeni! (www.hrad-grabstejn.cz)

 

  1. – 18. prosince: státní zámek Zákupy – Císařské Vánoce. Prohlídky vyzdobených interiérů zámku s povídáním o vánočních zvycích na panovnických dvorech, začátky prohlídek: 10 hodin, 11hodin, 12 hodin, 13 hodin a 14 hodin. Vstupné: plné 70 Kč, snížené: 70 Kč, rodinné: 270 Kč.(www.zamek-zakupy.cz)

 

  1. prosince: státní zámek Sychrov – Swingové vánoce na zámku Sychrov. V zámecké galerii se od 16:00 můžete nechat unášet vánočními tóny. Jan Smigmator & Swinging Q Účinkují: Jan Smigmator – zpěv, průvodní slovo, Vladimír Strnad – klavír, Jan Greifoner – kontrabas, Ondřej Sluka – bicí a Markéta Smejkalová – saxofony. Zazní písně z repertoáru Franka Sinatry, Tonyho Bennetta, Michaela Bublého, Karla Hály, ale i písně ze svého aktuálního alba Time To Swing a vánoční evergreeny jako Bílé Vánoce, The Christmas Song, Let It Snow a další. Koncert se uskuteční za laskavé podpory společnosti s ručením omezeným REKUPER SYCHROV. Vstupné: 250 Kč. (www.zamek-sychrov.cz)

 

  1. prosince: státní zámek Hrubý Rohozec – Vánoční prohlídky na Hrubém Rohozci. Od 10 do 14 hodin. Jak slavila Vánoce hraběcí rodina? Co měli domácí k večeři a proč se na Štědrý den kácel ozdobený vánoční stromek? Oblíbené sváteční prohlídky vánočně vyzdobeným zámkem. Návštěvníci se dozví něco o tom, jak Vánoce slavila rodina Des Fours Walderode, ale i jaké sváteční zvyky dodržovalo zámecké služebnictvo. Prohlídky odcházejí v každou celou hodinu. Rezervace není nutná. Jednotné vstupné: 100 Kč.
  2. listopadu – 6. ledna: státní zámek Sychrov – vánoční prohlídky. Vánoční prohlídky zámku, kde uvidíte stromečky, cukroví, betlémy a také dárky, které nacházely děti Rohanů pod stromečkem.(www.zamek-sychrov.cz)

 

Pardubický kraj:

 

leden – prosinec 2016: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Živá historie. Speciální programy pro školy i veřejnost. Je nutné objednat se předem. (www.betlem-hlinsko.cz)

 

  1. září – 6. listopadu: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Střípky z historie. Výstava v Pickově domě č. p. 178 přibližující osudy obyvatel hlineckého Betléma. (www.betlem-hlinsko.cz)

 

  1. listopadu: NPÚ, územní odborné pracoviště v Pardubicích (přednáška v Městské knihovně v Litomyšli) – Stopy lucemburské architektury v Litomyšli. Přednáška Mgr. Petra Kočího pro návštěvníky Mětské knihovny v Litomyšli, součást tradičního podzimního cyklu, který pořádá vždy NPÚ, ÚOP Pardubice s Městskou knihovnou v Litomyšli.

 

  1. – 24. listopadu: NPÚ, územní odborné pracoviště v Pardubicích (Zámek 5, Pardubice) – Adventní setkání aneb vyrob si záložku. Na letošní předvánoční období jsme připravili tematický program pro ZŠ i SŠ, během něhož se seznámíme s adventními zvyky našich předků a vyrobíme si záložku do knížky ať již sobě pro radost nebo jako vánoční dárek.

 

  1. – 11. prosince: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Vánoce na Veselém Kopci. Výstava ve všech objektech přibližující lidové zvyky, dárky, ozdoby, pečivo. Každý den ukázky výroby vánočních předmětů, o víkendech kulturní program. Od 9 do 16 hodin. (www.vesely-kopec.eu)

 

  1. – 4. prosince: státní zámek Litomyšl: Vyrobeno s láskou – Handmade Christmas. Jestli máte každoroční problém s vánočními dárky, zkuste je letos vyrobit sami. Třeba se inspirujete zajímavými výtvarnými technikami, nebo si je přímo vyzkoušíte na nové kulturní akci s názvem Vyrobeno s láskou, aneb Handmade Christmas. Jednotliví výtvarníci Vás rádi uvítají ve dnech 3. a 4. prosince 2016 vždy od 10:00 do 16:00 v renesančních sálech v přízemí litomyšlského zámku. Akce je bezbariérově přístupná. Připravena je také Ježíškova dílna pro malé šikulky a na zahřátí originální zámecký punč podle historického receptu. Vyrobeno s láskou je přístupné zdarma, jen výroba dětských dárků v Ježíškově dílně je zpoplatněna. Partnerem akce je český výrobce psacích a kreslicích potřeb Centropen. Během těchto dní se návštěvníci mohou těšit také na mikulášské Sklepení v moci pekelné – jednotlivé časy představení a více podrobností naleznou zájemci na http://www.pekelnekralovstvi.cz/.  V neděli 4. prosince 2016 bude připraven také malý adventní jarmark v předzámčí a v další části zámeckého Sklepení výstava skleněných vánočních ozdob. (www.zamek-litomysl.cz)

 

  1. prosince: státní zámek Slatiňany – Vánoční jarmark. Město Slatiňany a Státní zámek Slatiňany pro Vás i letos připravily Vánoční jarmark v prostorách nádvoří a kuchyně slatiňanského zámku. Těšit se můžete na velký vánoční strom v nádvoří, možnost nákupu vánočních dárků, sladkých i slaných dobrot, několik hudebních vystoupení i prohlídku vánočně vyzdobených zámeckých pokojů. (www.zamek-slatinany.cz)
  2. prosince: státní zámek Slatiňany – Kouzlo vánočního zámku ve Slatiňanech. Mimořádné zimní prohlídky. Zapomeňte na předvánoční stres a shon a přijďte podlehnout kouzelné zimní atmosféře slatiňanského zámku od 10 do 16 hodin. Přepychově zařízené zámecké interiéry se Vám během šesti prosincových dnů představí v nevídané kráse; v jídelně bude bohatě prostřený stůl očekávat návštěvu vzácných hostů, pod vánočním stromem najdete štědrou nadílku pro velké i malé obyvatele zámku a reprezentační salóny zazáří v působivém světle lustrů a lamp. Půlhodinová procházka vánočním zámkem vyvrcholí v knihovně, která bude zařízena tak, jak si ji pamatovali poslední majitelé. Vstupné: jednotné 70 Kč.

 

  1. prosince: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Předvánoční jarmark. Prodej výrobků lidových výrobců. Od 9 do 15 hodin. (www.vesely-kopec.eu)

 

  1. prosince – 8. ledna: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Betlém vánoční. Výstava ve všech roubených objektech, lidové betlémy, unikátní mechanický betlém R. Frinty. (www.betlem-hlinsko.cz)

 

  1. – 18. prosince: státní zámek Slatiňany – mimořádné zimní prohlídky – Kouzlo vánočního zámku. Zapomeňte na předvánoční stres a shon a přijďte podlehnout kouzelné zimní atmosféře slatiňanského zámku od 10:30 do 14 hodin. Přepychově zařízené zámecké interiéry se Vám během šesti prosincových dnů představí v nevídané kráse; v jídelně bude bohatě prostřený stůl očekávat návštěvu vzácných hostů, pod vánočním stromem najdete štědrou nadílku pro velké i malé obyvatele zámku a reprezentační salóny zazáří v působivém světle lustrů a lamp. Půlhodinová procházka vánočním zámkem vyvrcholí v knihovně, která bude zařízena tak, jak si ji pamatovali poslední majitelé. Vstupné: jednotné 70 Kč. (www.zamek-slatinany.cz)
  2. – 26. prosince: státní zámek Slatiňany – mimořádné zimní prohlídky – Kouzlo vánočního zámku. Zapomeňte na předvánoční stres a shon a přijďte podlehnout kouzelné zimní atmosféře slatiňanského zámku. Přepychově zařízené zámecké interiéry se Vám během šesti prosincových dnů představí v nevídané kráse; v jídelně bude bohatě prostřený stůl očekávat návštěvu vzácných hostů, pod vánočním stromem najdete štědrou nadílku pro velké i malé obyvatele zámku a reprezentační salóny zazáří v působivém světle lustrů a lamp. Půlhodinová procházka vánočním zámkem vyvrcholí v knihovně, která bude zařízena tak, jak si ji pamatovali poslední majitelé. (www.zamek-slatinany.cz)
  3. ledna: hrad Kunětická hora – Novoroční zpřístupnění hradu (www-hrad-kunetickahora.cz)

 

  1. prosince – 8. ledna: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Betlém vánoční. Výstava ve všech roubených objektech, lidové betlémy, unikátní mechanický betlém R. Frinty. (www.betlem-hlinsko.cz)

 

  1. února – Soubor lidových staveb Vysočina Veselý Kopec – Masopust (www.vesely-kopec.eu)

 

 

Jihočeský kraj:

 

  1. listopadu: státní zámek Červená Lhota Mše v zámecké kapli u příležitosti slavnosti Ježíše Krista Krále; https://www.zamek-cervenalhota.eu/cs/akce/17108-mse-v-zamecke-kapli-na-cervene-lhote

 

  1. listopadu: klášter Zlatá Koruna Musica Bohemica, koncert na první adventní neděli v koncertním sále.

 

  1. listopadu – 3. prosince: státní zámek Třeboň Kouzlo Vánoc. Tradiční prodejní výstava Klubu Mája v zámecké galerii.

 

  1. prosince: státní zámek Dačice – Vánoční jarmark na nádvoří a v prostorách muzea.

 

  1. – 18. prosince: státní hrad Nové Hrady Vánoce u pana správce. Tradiční adventní nahlédnutí do atmosféry počátku 20. století v domácnosti správce panství. Adventní prohlídky se budou konat vždy v sobotu a v neděli. Pro skupiny po předchozí domluvě jsou možné i prohlídky během týdne mimo pondělí.

 

  1. – 11. prosince: státní zámek Třeboň Skleněné Vánoce. Tradiční výstava sklářských výrobků v zámecké galerii.

 

  1. – 11. prosince: státní hrad a zámek Jindřichův Hradec – Adventní dny. Oblíbená akce opět zprovozní unikátní Černou kuchyni, pro malé i velké je připraven malý zvěřinec, sokolnické ukázky cvičených dravých ptáků, lukostřelba, ukázky řemesel, tvůrčí dílna, pěvecká, taneční i divadelní vystoupení a ekumenická bohoslužba; https://www.zamek-jindrichuvhradec.eu/cs/akce/18434-adventni-dny-2016

 

  1. – 20. prosince: státní zámek Dačice – Divadelní vánoční prohlídky. Humorné prohlídky s tématem Vánoc na šlechtickém sídle sehrají amatérští herci.

 

  1. – 30. prosince: státní zámek Třeboň – Vánoce na zámku. Tradiční procházky schwarzenberskými apartmány, vánočně vyzdobenými, za doprovodu historických postav

 

Zimní prohlídkové trasy na jihočeských památkách:

Zámek Hluboká

Stálicí mezi zimními prohlídkovými trasami je zámek Hluboká, který je otevřený veřejnosti celoročně již devátou sezónu. Návštěvníci si prohlédnou celkem devět temperovaných pokojů představujících soukromá apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství – Schwarzenbergů. Trasa začíná v Hamiltonově salonu kněžny Terezie, pokračuje přes Kuřácký salon do Tereziiny Malé jídelny. Téma lovu se objevuje nejen na chodbách v podobě vystavených trofejí, ale významný prostor je mu věnován v honosné Lovecké jídelně. Opominuta nezůstává ani Přípravna jídel vedoucí do Malé jídelny Dr. Adolfa a celá prohlídka vrcholí v třech dalších místnostech – Pracovně, Obývacím pokoji a končí v Ložnici. Bohatá výzdoba místností představuje kolekci loveckých zbraní, trofejí, ale též porcelánu, grafických listů nebo tapisérií. Raritou je i splachovací toaleta z počátku 20. století. Poslední majitel, Dr. Adolf Schwarzenberg, obýval své pokoje až do roku 1939, kdy emigroval se svou manželkou Hildou před nacisty do zámoří. Pokoje jsou v zimě temperovány. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin, kdy vychází poslední prohlídka. Během vánočních svátků je zavřeno. Více na https://www.zamek-hluboka.eu/cs/informace-pro-navstevniky/prohlidkove-okruhy/1496-zimni-prohlidkova-trasa.

 

Hrad Rožmberk

Obraz o životě šlechty kolem poloviny 19. století si mohou návštěvníci sami vytvořit během zimní návštěvy hradu Rožmberk. V rámci zimní prohlídkové trasy nahlédnou do soukromí šlechtického rodu Buquoy. S průvodcem se projdou několika místnostmi, které nechal k obytným účelům upravit Jiří Jan Jindřich Buquoy ve druhém patře hradu v době, kdy zde budoval rodové muzeum. Pokoje prošly v letech 2008–2009 nákladnou rekonstrukcí a v současné době jsou během zimy temperovány. Díky tomu si mohou zájemci prohlédnout jídelnu, salon, hernu a pracovnu. V případě příznivého počasí vystoupají též na Anglickou věž, z níž se jim naskytne neopakovatelný výhled na město a okolní krajinu. Otevřeno je od listopadu 2016 do března 2017 v úterý až pátek vždy v 11 a ve 13 hodin, o víkendech v 10, 11, 12, 13, 14 a 15 hodin. Pro skupiny lze zajistit i jiný čas prohlídky na emailu rozmberk@npu.cz nebo na telefonu 380 749 838. Od 12. prosince 2016 do 2. ledna 2017 je zavřeno. Více na https://www.hrad-rozmberk.eu/cs/informace-pro-navstevniky/prohlidkove-okruhy/6164-2-trasa-soukrome-pokoje.

 

Hradní muzeum Český Krumlov

Celoročním provozem se již šestou zimní sezonu pyšní Hradní muzeum v Českém Krumlově. Milovníci historie a kulturního dědictví mohou strávit příjemné a zároveň poučné chvíle v prostorách nejstarší dochované části krumlovské rezidence, v tzv. Hrádku s věží na II. zámeckém nádvoří. Tamní expozice zaujme už sama o sobě tím, že na rozdíl od standardních muzeí je pojata jako historická muzejní instalace 19. století. Návštěvníkům je představen soukromý i pracovní život ředitele schwarzenberského panství. Autenticitu prostředí umocňují nejen stovky exponátů, ale též předměty každodenní potřeby jako například historická svítidla či zrestaurovaná kachlová kamna. Součástí expozice je také zbrojnice, mincovna, klenotnice s ojedinělými církevními památkami jakým je relikviář s ostatky sv. Reparáta, kinematograf promítající schwarzenberské filmy či rozměrný model hradu zachycující jeho podobu v polovině 16. století. Příjemný čas k odpočinku a vstřebání všech vjemů nabízí tamní kavárna. Otevřeno je celoročně od úterý do neděle od 9 do 15 hodin. Během vánočních svátků je zavřeno. Více na https://www.zamek-ceskykrumlov.eu/cs/informace-pro-navstevniky/prohlidkove-okruhy/1077-hradni-muzeum.

 

Hrad Nové Hrady

K celoročně zpřístupněným památkám patří také hrad Nové Hrady. V letošním roce se bude v listopadu provádět na první prohlídkové trase. Prohlídky budou vycházet vždy ve středu a v pátek ve 13 hodin česká a ve 14 hodin německá (s výjimkou 30. 11.). Otevřeno bude i v den státního svátku 17. listopadu, kdy jsou v plánu dvě české prohlídky – v 11 a 14 hodin. Zimní prohlídková trasa se návštěvníkům otevře až během adventu a navštívit ji bude možné až do konce března. Prohlídky budou probíhat vždy ve středu a v pátek od 13 hodin česká a od 14 hodin německá. Navíc se Byt panského úředníka otevře veřejnosti i během třech adventních víkendů od 3. do 18. prosince. Místnosti jsou vybavené autentickým nábytkem z pozůstalosti místního lékárníka, ale ukazují mimo jiné i sbírku impresionistických krajin z přelomu 19. a 20. století. Více na http://www.hrad-novehrady.eu.

 

Zámek Třeboň

Zimní prohlídky nabízí také zámek Třeboň. Od listopadu 2016 do konce března 2017 se návštěvníkům zpřístupní zámek každé úterý od 14 hodin. Provádět se bude pouze na prohlídkové trase B, takže zájemci navštíví soukromá apartmá Schwarzenbergů.

Schwarzenberská hrobka bude ve stejném časovém období veřejnosti přístupná každý čtvrtek také od 14 hodin. https://www.zamek-trebon.eu

 

 

 Plzeňský kraj:

 

  1. listopadu: státní zámek Nebílovy Requiem za Vojtěcha hraběte Czernina. Kolegium pro duchovní hudbu & Consortium musicum pod vedením Víta Aschenbrennera; https://www.zamek-nebilovy.cz/cs/akce/5023-requiem-za-vojtecha-hrabete-czernina

 

  1. listopadu: klášter Kladruby Svatohubertská mše v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie; https://www.klaster-kladruby.cz/cs/akce/8417-svatohubertska-mse-v-klastere-kladruby

 

  1. – 17. listopadu: státní hrad a zámek Horšovský Týn MFF Juniorfest. 9. ročník přehlídky filmů pro děti a mládež s bohatým doprovodným programem; https://www.horsovsky-tyn.cz/cs/akce/10221-mezinarodni-filmovy-festival-juniorfest-2016

 

  1. – 19. listopadu: klášter Plasy Prohlídky s hodinářem. Prohlídky unikátního hodinového stroje; https://www.klaster-plasy.eu/cs/akce/18488-prohlidky-s-hodinarem-plasy

 

  1. prosince: státní hrad Rabí Nebíčko a peklíčko. Oslava svátku sv. Mikuláše; https://www.hrad-rabi.eu/cs/akce/1980-nebicko-a-peklicko-na-rabi
  2. prosince: státní zámek Červené Poříčí Adventní koncert. Vánoční pastorely v zámecké kapli Nejsvětějšího Srdce Páně; https://www.cervene-porici.cz/cs/akce/8591-adventni-koncert-na-zamku-cervene-porici-vanocni-pastorely

 

  1. prosince: státní zámek Kozel Pavel Šporcl s cikánskou cimbálovou kapelou GIPSY WAY ENSEMBLE . Zámecká jízdárna; https://www.zamek-kozel.eu/cs/akce/8425-pavel-sporcl-s-cikanskou-cimbalovou-kapelou-gipsy-way-ensemble-zamek-kozel

 

  1. prosince: státní hrad Rabí Vánoce na hradě. Oblíbené podvečerní adventní prohlídky hradu při svitu svíček; https://www.hrad-rabi.eu/cs/akce/1021-vanoce-na-rabi

 

  1. prosince: klášter Kladruby Vánoční koncert v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie.

 

  1. prosince: klášter Kladruby Cavalla. Vánoční koncert souboru staré hudby v klášterním kostele; https://www.klaster-kladruby.cz/cs/akce/8419-cavalla-vanocni-koncert-v-klastere-kladruby

 

  1. prosince: státní hrad a zámek Horšovský Týn Živý Betlém. Celodenní vánoční trhy vyvrcholí podvečerním představením na náměstí Republiky; https://www.horsovsky-tyn.cz/cs/akce/10211-zivy-betlem-2016

 

  1. prosince: státní zámek Červené Poříčí Rozdávání Betlémského světla v zámecké kapli Nejsvětějšího Srdce Páně; https://www.cervene-porici.cz/cs/akce/8592-zamek-cervene-porici-rozdava-betlemske-svetlo

 

  1. prosince: klášter Kladruby Rozdávání Betlémského světla v klášterním kostele; https://www.klaster-kladruby.cz/cs/akce/8420-rozdavani-betlemskeho-svetla-v-klastere-kladruby

 

  1. prosince: klášter Kladruby Svatoštěpánská mše svatá v klášterním kostele; https://www.klaster-kladruby.cz/cs/akce/8421-mse-svata-svatku-sv-stepana-v-klastere-kladruby

 

  1. prosince: klášter Kladruby Oživený Betlém na nádvoří kladrubského kláštera, následuje po svatoštěpánské mši; https://www.klaster-kladruby.cz/cs/akce/8422-oziveny-betlem-v-klastere-kladruby

 

  1. – 31. prosince: státní hrad a zámek Horšovský Týn Vánoční prohlídky; https://www.horsovsky-tyn.cz/cs/akce/10212-vanocni-prohlidky

 

  1. – 30. prosince: státní hrad Švihov Zimní prohlídky hradu i pro hendikepované; https://www.hradsvihov.cz/cs/akce/18272-zimni-prohlidky-hradu-svihov-i-pro-hendikepovane

 

Kraj Vysočina:

  1. listopadu: státní zámek Telč Adventní řemeslný jarmark Sdílení. Stánky s řemeslnými a vánočními výrobky, zvěřinec, výstava Sedmero krkavců.

 

  1. prosince: státní zámek Náměšť nad Oslavou Zámecký adventní koncert. Účinkuje Ensemble Inegal. Program: Adam Michna z Otradovic: Loutna česká; https://www.zamek-namest.cz/cs/akce/5179-zamecky-adventni-koncert-v-namesti-nad-oslavou

 

  1. – 10. prosince: státní zámek Jaroměřice nad Rokytnou Vánoce na zámku. Tradiční předvánoční akce spojená s kulturním programem, řemeslnickými trhy a výstavou na vánoční téma, v letošním roce zámecká interiérová výzdoba na téma Vánoce a květina.

 

  1. prosince: Lannerův dům v Telči – Na cestách s Karlem IV. Královské rozloučení s Lucemburským rokem https://www.npu.cz/cs/uop-telc/akce/18380-na-cestach-s-karlem-iv-kralovske-rozlouceni-s-lucemburskym-rokem

 

  1. – 18. prosince: státní zámek Telč Živý Betlém s folklorním souborem – sobota od 18 a 19 hod., neděle od 14 a 15 hod.

 

  1. – 30. prosince: státní zámek Telč Vánoční folkové prázdniny

 

do 1. ledna 2017 státní zámek Telč Sedmero krkavců – výstava originálních kostým a rekvizit z pohádky Sedmero krkavců od režisérky Alice Nellis v zámecké galerii;  https://www.zamek-telc.eu/cs/akce/15572-sedmero-krkavcu

 

 

Jihomoravský kraj:

 

  1. listopadu – 31. prosince: státní zámek Lysice Andělé na zámku. Výstava různě ztvárněných andělů.

https://www.zamek-lysice.cz/cs/akce/12595-andele-na-zamku

 

  1. listopadu: státní zámek Kunštát První adventní koncert v Pilastrovém sále zámku. „Poslán jest od Boha anděl.“ Jitka Baštová zahraje na akordeon a Jindřich Macek na loutnu.

https://www.zamek-kunstat.cz/cs/akce/18242-prvni-adventni-koncert

 

  1. – 19. prosince: vila Stiassni v Brně Ivan Ruller, architekt. Výstava věnovaná životu a dílu významného brněnského architekta a pedagoga, laureáta Ceny města Brna za celoživotní architektonické dílo. Při příležitosti 90. narozenin autora výstava mapuje jeho nejvýznamnější stavby, z nichž některé byly prohlášeny kulturními památkami. Patří k nim například Janáčkova opera, hala Rondo či obřadní síň v Židenicích. https://www.vila-stiassni.cz/cs/akce/18344-ivan-ruller-architekt

 

  1. prosince: státní zámek Vranov nad Dyjí Adventní koncert. Tradiční gospely a spirituály v podání Ireny Budweisserové. https://www.zamek-vranov.cz/cs/akce/11942-adventni-koncert-tradicni-gospely-a-spiritualy-v-podani-ireny-budweisserove

 

  1. prosince a 31. prosince: státní zámek Lysice Vánoce na zámku. Prohlídky vánočně vyzdobeného zámku. https://www.zamek-lysice.cz/cs/akce/12596-vanoce-na-zamku

 

 

Olomoucký kraj:

  1. – 27. listopadu: státní hrad Bouzov Advent na dvoře Karla IV. V rámci oslav 700. výročí narození císaře Karla IV. vás o prvním adventním víkendu provedeme adventně vyzdobeným hradem a přiblížíme vám atmosféru adventu v době, kdy žil císař Karel. Pro děti i dospělé je připravena tradiční adventní dílna na I. nádvoří. https://www.hrad-bouzov.cz/cs/akce/17920-advent-na-dvore-karla-iv
  2. – 27. prosince: státní hrad Bouzov Vánoční hrad Bouzov. Prohlídky vánočně vyzdobeného hradu. Zpívání koled na nádvoří a nejen pro děti bude připravena tradiční vánoční dílna.

https://www.hrad-bouzov.cz/cs/akce/17922-vanocni-hrad-bouzov

 

 

Zlínský kraj:

 

  1. prosince: státní hrad Buchlov Na Štěpána na Buchlově otevřená brána. Většina hradů a zámků bývá v zimním období návštěvníkům uzavřena. Nejinak je to i na středověkém Buchlově. Jedinou výjimkou je svátek sv. Štěpána tj. 26. prosince, kdy se brána Buchlova od 10.00 do 15.00 hodin návštěvníkům otevře. Tak jak se k vánočním svátkům pojí různé tradice, tak se hrad Buchlov na Štěpána stává již tradičním místem setkávání se přátel, známých a kamarádů, kteří si na tomto místě popřejí do nového roku a připijí hřejivým punčem, svařákem, medovinou nebo čajem z buchlovské lípy.

 

Moravskoslezský kraj:

  1. listopadu: státní zámek Raduň Zámecký Halloween aneb noc duchů a strašidel. Prohlídky zámku, kde se tentokrát budete asi trochu bát. https://www.zamek-radun.cz/cs/akce/18141-zamecky-halloween-aneb-noc-duchu-a-strasidel-na-zamku-radun

 

Karlovarský kraj:

 

  1. a 18. listopadu: státní hrad a zámek Bečov nad Teplou – Otevřeno po celý den.

 

  1. a 11. prosince: státní zámek Kynžvart – Vánoce na zámku – prohlídky oživené vánočními vůněmi a perličkami ze života majitelů.

 

  1. a 31. prosince: státní hrad a zámek Bečov nad Teplou na každý z dnů jedna zvláštní prohlídka relikviáře sv. Maura.

 

 

Ústecký kraj:

 

  1. listopadu: státní zámek Benešov nad Ploučnicí – Strašidla na zámku. Soutěže, stezka odvahy a prohlídka sklepů; https://www.zamek-benesov.cz/cs/akce/16311-benesovske-zamky-obsadi-strasidla

 

  1. listopadu: státní zámek Krásné Březno – Strašidelné čtení na zámku. Rozloučení s výstavou Pověsti a příběhy poutních míst Šluknovska (s poeticko výtvarným programem pro děti 6–10 let za účasti autorů výstavy); https://www.npu.cz/cs/uop-usti-nad-labem/akce/18391-strasidelne-cteni-na-zamku-krasne-brezno

 

  1. listopadu – 21. prosince (pracovní dny): státní zámek Krásné Březno – Výstava Technické památky v Norsku a ČR.

 

  1. – 18. prosince: státní zámek Ploskovice – Vánoční výstava ve vestibulu zámku.

 

  1. prosince: Kostel nanebevzetí Panny Marie v Mostě – Jakub Jan Ryba, Česká Mše Vánoční.

 

  1. – 18. prosince: státní zámek Ploskovice – Zámecké interiéry a Vánoce. Oživené kostýmované prohlídky, nutná rezervace.

 

  1. prosince: Kostel sv. Floriána (státní zámek Krásné Březno) – Česká mše vánoční (J. J. Ryba)

 

  1. prosince: Kostel nanebevzetí Panny Marie v Mostě – Vánoční varhanní koncert

 

 

Středočeský kraj:

 

  1. listopadu: Sázavský klášter – Musica pro Sancta Cecilia. Koncert vokálně-instrumentálního souboru.

 

  1. listopadu: Sázavský klášter Vstup do adventu. Celodenní program, koncert souboru Karmína.

 

  1. listopadu: státní zámek Veltrusy – Adventní tvoření. Svíčky ze včelího vosku, věnce, svícny, vánoční ozdoby, tematická výstava.

 

  1. – 27. listopadu: státní zámek Žleby – Adventní prohlídky a zámecký jarmark.

 

  1. listopadu a 18. prosince: státní hrad Karlštejn – Královský advent na náměstí v obci. Vystoupení tanečních, pěveckých a hudebních souborů.

 

  1. – 27. listopadu, 3. – 4., 10. – 11. a 17. – 18. prosince: Zbečno, Hamousův statek – Advent na statku. Zimní provoz statku s topením ve výměnku, kuchyňce a ve velké světnici v kachlových kamnech, řemeslnický jarmark s vánočními výrobky; https://www.zbecno.cz/cs/akce/6924-advent-na-statku

 

  1. a 19. prosince: státní hrad Křivoklát – Lucemburkové na Křivoklátě. Scénické noční prohlídky https://www.krivoklat.cz/cs/akce/9952-lucemburkove-na-krivoklate-scenicke-nocni-prohlidky

 

  1. prosince: státní zámek Konopiště – Čertovské sklepení.

 

  1. – 4. a 10. – 11. prosince: státní hrad Křivoklát – Královský Advent na Křivoklátě. Jarmark s doprovodným programem.

 

  1. – 4. a 10. – 11. prosince: státní zámek Žleby – Adventní prohlídky.https://www.zamek-zleby.cz/cs/akce/11987-adventni-jarmark-na-zamku-zleby

 

  1. – 4., 10. – 11. a 17. – 18. prosince: státní zámek Hořovice – Adventní prohlídky (2. – 4. adventní víkend). Prohlídka slavnostně vyzdobeným zámkem s výkladem o adventních a vánočních tradicích. Prohlídky pro veřejnost začínají v 11, 12, 13 a 14 hodin. Po dobu adventních prohlídek bude otevřena zámecká kavárna; https://www.zamek-horovice.cz/cs/akce/18238-adventni-prohlidky-2016-na-zamku-v-horovicich

 

  1. prosince: státní zámek Březnice – Advent. Pálffyovský betlém, vánoční program, Codex temporis a Musica podberdensis – adventní koncert v hudebním sále zámku

 

  1. prosince: státní zámek Konopiště – Adventní prohlídka zámeckých komnat.

 

  1. prosince: státní hrad Karlštejn – Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby (nutná rezervace: +420 311 681 695).
  2. – 26. prosince: Sázavský klášter – Vánoční kostel s jesličkami otevřen veřejnosti. Pořádá Farnost Sázava.

27. prosince: státní hrad Karlštejn – Vokální skupina CHAIRE. Štěpánské koledování, vánoční koncert

Zdroj: TZ NPÚ