Tip: Netušené souvislosti (komentované technologické prohlídky)

Doporučil bych publiku jednu lahůdku a to je projekt Netušené souvislosti, kdy během komentovaných technologických prohlídek můžete navštívit i normálně nepřístupné části památek a hlavně se dozvíte spoustu věcí – letos Bečov (zpráva je tady: https://www.historieblog.cz/2015/09/becov-nad-teplou-trochu-jinak/) a Švihov. Níže najdete podrobnosti a informace o tom, jak se na prohlídky dostat.

Komentované technologické prohlídky

NPÚ zve na šestý ročník speciálních komentovaných prohlídek vzácně dochovaných stavebních památek – Horního hradu v Bečově nad Teplou a hradu Švihov. Pozornost bude věnována historickým stavebním materiálům a jejich schopnostem vypovídat o historii staveb, o historii stavění i o údržbě, metodách zkoumání a záchrany staveních památek. Získané poznatky jsou navíc využitelné pro údržbu a obnovu historických staveb. Roli průvodců i letos převezmou odborníci na dané téma. Počet účastníků je omezen. Doporučujeme rezervaci míst na e-mailové adrese setunska.gabriela@npu.cz.

Hrad Švihov

Prohlídky otevřou běžně nepřístupné prostory hradu. Hlavním tématem budou fasády hradu a představení příkladných metod jejich záchrany. Součástí prohlídek bude i vstup do nově zpřístupněné hradní věže.
pátek a sobota 8. a 9. července 2016
vždy od 10, 12 a 15 hodin

Horní hrad v Bečově nad Teplou

Prohlídky vám představí interiéry Horního hradu, který není běžně přístupný veřejnosti. Výklad se zaměří hlavně na středověké postupy stavění.
pátek a sobota 15. a 16. července 2016
pátek a sobota 9. a 10. září 2016
vždy od 10, 12 a 15 hodin

Zdroj: https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/npu-jako-instituce/sluzby/vzdelavani/netusene-souvislosti