Středoškoláci postavili z vlnité lepenky zámek Lednice, hrady Karlštejn a Bouzov i důl Michal

Důl Michal v Ostravě – Michálkovicích, vytvořený z vlnité lepenky studentkou střední průmyslové školy stavební Havířov, získal v jubilejním 10. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky speciální Cenu odborné poroty NPÚ. Vítězem soutěže se pak stala střední průmyslová škola Zlín za vytvoření modelu zámku Lednice, na druhém místě byla střední průmyslová škola stavební v Lipníku nad Bečvou s modelem hradu Bouzov, a třetí místo získala střední průmyslová škola stavební z Valašského Meziříčí s modelem hradu Karlštejn. Vítězové soutěže, jejíž finále se uskutečnilo 15. června v Zahradách pod Pražským hradem na Malé Straně v Praze, si mezi sebou rozdělili věcné ceny. Výherkyně Ceny odborné poroty NPÚ si užije jeden den plný zážitků na jedné z památek ve správě Národního památkového ústavu.

model dolu Michal
model dolu Michal

Soutěž Stavby z vlnité lepenky pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM s cílem poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Národní památkový ústav se stal partnerem letošního 10. ročníku, jehož téma je Národní kulturní památka.

model zámku Lednice
model zámku Lednice

Do soutěže se tento rok přihlásilo rekordních 29 středních škol, které měly každá možnost nominovat dvě stavby. Nakonec se v základním kole sešlo několik desítek modelů hradů, zámků, ale i jiných památkových objektů, které mají status „národní kulturní památka“.  Do finále pak postoupilo deset nejlepších – modely hradů Karlštejn a Bouzov a zříceniny hradu Trosky, zámků Litomyšl, Hradec nad Moravicí, Lednice, Hluboká nad Vltavou a Telč a model technické památky, dolu Michal v Ostravě.

model hradu Bouzov
model hradu Bouzov

Finále soutěže a také slavnostní vyhlášení cen se uskutečnilo ve středu 15. června v zahradě Ledebourského paláce, která je součástí veřejně přístupného komplexu historických Zahrad pod Pražským hradem www.palacove-zahrady.cz/cs. Součástí programu byly i komentované prohlídky zahrad, kterým se výstižně přezdívá „tiché místo v srdci Prahy“.

model hradu Karlštejn
model hradu Karlštejn

Porota složená ze zástupců Národního památkového ústavu hodnotila, jak se tvůrcům podařilo vystihnout památkové hodnoty objektů, originalitu, s níž ztvárnili jejich kulturně-historický význam, ale také potenciál, které mají zhotovené modely pro prezentaci našeho nejvýznamnějšího kulturního dědictví. Výherkyně Ceny odborné poroty Národního památkového ústavu, studentka ze střední průmyslové školy stavební v Havířově, si odnesla poukaz na den plný zážitků na jedné z památek spravované Národním památkovým ústavem. Porota složená ze zástupců Svazu výrobců vlnitých lepenek, která hodnotila především kvalitu práce s lepenkou, nápad a celkový dojem, ocenila jako nejlepší model zámku Lednice, vytvořený studenty střední průmyslové školy stavební ve Zlíně. Druhý v pořadí se umístil model hradu Bouzov, vytvořený studentem střední průmyslové školy stavební v Lipníku nad Bečvou. Na třetím místě se umístil model hradu Karlštejn, dílo studentů střední průmyslové školy stavební ve Valašském Meziříčí.

Zdroj: https://www.npu.cz/cs/pro-media/11235-tz-npu-dul-michal-zamek-lednice-a-hrady-karlstejn-a-bouzov-zazarily-v-soutezi-staveb-z-vlnite-lepenky