Pražská muzejní noc letos šťastně po třinácté! (11. 6. 2016)

V sobotu 11. června se úderem 19. hodiny otevřou již po třinácté dveře 80 pražských muzeí a galerií, které ve večerních hodinách zpřístupní 52 institucí. Muzejní nadšenci se mohou i letos těšit na netypické noční prohlídky stálých expozic a výstav doplněné bohatým doprovodným programem pro malé i velké návštěvníky. Jako každoročně nebudou chybět workshopy, výtvarné dílny, koncerty, přednášky, divadelní a taneční představení či filmové projekce. Noční návštěva muzeí je již tradičně zdarma, stejně tak i doprava speciálními muzejními autobusovými linkami Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Pražská muzejní noc 2016

Pražská muzejní noc nabídne v sobotu 11. června 2016 v atraktivním nočním čase od 19.00 do 01.00 hodin svým příznivcům možnost navštívit muzea, galerie a další kulturní instituce. Akce, která každoročně přiláká do muzeí po celé Praze tisíce návštěvníků, zůstává i nadále věrná své základní myšlence, kterou je vstup a doprava mezi jednotlivými objekty zdarma. Symbolické vstupné 1 Kč se platí pouze v objektech NKP Vyšehrad.

Letos šťastně po třinácté

O letošním 13. ročníku Pražské muzejní noci se návštěvníkům zpřístupní celkem 80 objektů 52 pražských institucí. Nováčky letošního ročníku jsou Český rozhlas – Galerie Vinohradská 12, Galerie Lucerna – Prostor pro současné umění, Galerie Věda a umění AV ČR, Národní památník hrdinů heydrichiády, Slovenský dom v Prahe a Univerzita Karlova v Praze – historické sídlo Karolinum. Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hl. m. Prahy.

„Pražská muzejní noc není pověrčivá a třináctého ročníku se nebojí. Tato výjimečná událost se za dobu svého trvání stala již nedílnou součástí pražského kulturního kalendáře a naučila do muzeí chodit i návštěvníky, kteří by jinak nepřišli. Dokazuje to i vysoká návštěvnost posledních ročníků. Díky vzájemné spolupráci 80 zapojených muzeí, z toho 6 nováčků, se i letos mohou návštěvníci těšit na pestrý doprovodný program a spoustu nočních dobrodružství,” říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Pohodlnou a bezplatnou přepravu mezi muzei opět zajistí mimořádné autobusové linky

Doprava mezi jednotlivými objekty bude i letos v průběhu sobotní noci zajištěna zvláštními autobusovými linkami s nápisem Muzejní noc, které vypraví Dopravní podnik hl. m. Prahy speciálně pro Pražskou muzejní noc. Návštěvníkům bude po celé Praze k dispozici 10 bezplatných autobusových linek, které je dovezou za kulturními zážitky. Veškeré spoje na všech linkách budou zajištěny nízkopodlažními autobusy. První autobusy vyjedou z náměstí Jana Palacha v 18.30 hodin, poslední spoje budou k dispozici přibližně do 01.00 hodin. Centrálním přestupním bodem bude jako každoročně náměstí Jana Palacha u stanice metra A Staroměstská, na které bude ukončeno devět z deseti linek. Linka č. 10 pojede ze Smíchovského nádraží. Provoz metra ze soboty na neděli se prodlouží do jedné hodiny po půlnoci. Cestování mimo autobusové linky Pražské muzejní noci bude zpoplatněno běžným způsobem. Do 01.00 hodin bude fungovat i infolinka Dopravního podniku na telefonním čísle 296 191 817.

Pražská muzejní noc se za 13 let své existence stala neoddělitelnou součástí pražského kulturního života. Jsem velice rád, že je DPP tradičně součástí této události a může návštěvníkům nabídnout přímé spojení s kulturou v našem městě. Všechny spoje budou vypraveny nízkopodlažními autobusy, abychom návštěvníkům akce co nejvíce usnadnili přepravu,“ uvádí Jiří Štábl, tiskový mluvčí a vedoucí odboru marketingu a komunikace DPP.

Ohnivá show, street art, první pomoc, hrátky s jídlem a běžně nepřístupné prostory

I letos si zapojená muzea připravila pro své návštěvníky nejrůznější zajímavé doprovodné akce. V Anatomickém muzeu se zájemci naučí základy první pomoci, v Hlavní budově Muzea hlavního města Prahy se bude sprejovat. Milovníci letadel by neměli vynechat návštěvu Leteckého muzea, kde uvidí ukázky letecké techniky, vojenské kynologie či seskoky výsadkářů. Návštěvníci Národního zemědělského muzea se mohou těšit na ohnivou show s prvky nového cirkusu a scénického tance. Nebudou chybět ani oblíbené ochutnávky a degustace. Kdo chce experimentovat s jídlem, může se vydat do Chlupáčova muzea historie Země na „Molekulární bar“. Český rozhlas láká návštěvníky na exkluzivní prohlídku studií, která jsou veřejnosti běžně nepřístupná. Národní památník hrdinů heydrichiády zpřístupní muzeum a kryptu. Univerzita Karlova v Praze – historické sídlo Karolinum otevírá pro návštěvníky nejvýznamnější prostor Univerzity Karlovy – Velkou aulu Karolina s řadou doprovodných programů. Příznivci muzejního bdění si mohou Pražskou muzejní noc prodloužit až do 03.00 hodin na Afterparty v MeetFactory.

Pražská muzejní noc patří i dětem!

Pražská muzejní noc nabídne program i těm nejmenším návštěvníkům. V Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur na malé návštěvníky čeká dobrodružná Cesta kolem světa plná nejrůznějších úkolů a hádanek. Fakulta architektury ČVUT v Praze chystá workshop, který přiblíží dětem práci architekta a urbanisty. S postupy práce kriminalistů i zločinců v podobě otisků prstů, detekce krve či exploze se děti seznámí V Muzeu Policie ČR. Svou střeleckou mušku si otestují pod odborným dohledem pracovníků muzea na Dětské střelnici v Armádním muzeu Žižkov. Malé umělce a výtvarníky jistě potěší výtvarné dílny a tvořivé workshopy v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského, kde si mohou vytvořit osobní japonské razítko či origami a vyzkoušet si, jak se psalo v minulých staletích. Malí vědci mohou absolvovat „Vejšku pro nejmenší“ v Historickém sídle Karolina Univerzity Karlovy v Praze. V Národní technické knihovně si děti zase vyzkouší fotografování přístrojem, který si sami vyrobí, a fotku si pak vyvolají v černé komoře.

Připravte se na Pražskou muzejní noc včas

Aktuální informace o Pražské muzejní noci 2016 naleznou návštěvníci na webových stránkách www.prazskamuzejninoc.cz, kde si mohou předem sestavit svůj vlastní program pomocí aplikace Moje noc. V nové záložce Muzea a galerie 2016 si mohou také vytvořit přehled preferovaných muzeí přímo v rámci prohlížení seznamu zapojených objektů. Kromě klasických webových stránek je i letos pro návštěvníky akce připravena mobilní verze, přístupná přes odkaz m.prazskamuzejninoc.cz. Zajímavosti ze zákulisí celé akce je možné sledovat už nyní na Facebooku www.facebook.com/prazskamuzejninoc. Reportáže z průběhu Pražské muzejní noci přinese zpravodajský portál Národního muzea Muzeum 3000 (www.muzeum3000.cz).

Informační brožuru v elektronické podobě s detailním programem jednotlivých objektů i mapu dopravy si mohou zájemci stáhnout ve formátu pdf do svých tabletů a chytrých telefonů, a mít ji tak celou noc po ruce, případně si ji vytisknout z webových stránek Pražské muzejní noci.

Informační stany Pražské muzejní noci budou umístěny na Václavském náměstí před Historickou budovou Národního muzea v pátek 10. června od 12.00 do 19.00 hodin a v sobotu 11. června od 10.00 do půlnoci, na náměstí Jana Palacha v sobotu 11. června od 10.00 hodin do půlnoci. Návštěvníci si zde mohou vyzvednout tištěné mapy dopravy Pražské muzejní noci se seznamem zapojených objektů a získat další informace o průběhu akce a doprovodných programech jednotlivých institucí.

Více informací o akci naleznete na: www.prazskamuzejninoc.cz

Zdroj: TZ NM