Předvánoční a vánoční program na českých hradech a zámcích

  1. a 22. listopadu Hospitál Kuks: Vánoční trhy. Trhy s prodejem tradičních řemeslných výrobků doprovázené kulturním programem (koncerty, prohlídky).

1. adventní víkend

  1. 11. státní zámek Krásný Dvůr – Adventní trhy.

 

  1. 11. státní zámek Telč – Adventní řemeslný jarmark. Vánoční řemeslné trhy na nádvoří zámku, stánkový prodej, tvořivé dílny, vánoční spirála pro děti.
  2. 11 státní zámek Valeč – Adventní gospelový koncert v zámeckém kostele Nejsvětější Trojice, balady a vánoční songy.
  3. a 29. 11. státní zámek Lysice – Advent na zámku. Vánočně vyzdobené interiéry zámku, adventní dílna a jarmark v renesančním salónku, přehlídka různě nazdobených vánočních stromečků.

28.–30. 11. státní zámek Hrádek u Nechanic – Vánoce na zámku. Prohlídky vánočně vyzdobeného zámku a anglický punč, káva a čaj v zámecké kuchyni. Prodej vánočního cukroví, perníčků, vánočních ozdob, drobných dárků a suvenýrů. V hale před kaplí prodej adventních věnců, svícnů a dalších vánočních radostí.

  1. 11. a další dny státní hrad Karlštejn – Karlštejnský královský advent. Sváteční prohlídky hradu, mše.

29. 11. kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě – adventní koncerty, gospely a mše.

27.–29. 11. státní zámek Náchod – Advent. Prohlídky adventně a vánočně vyzdobených interiérů zámku. Tradiční koncert ve Velkém sále.

 

  1. 11. klášter Sázava: Putování do Betléma aneb vstupujeme do adventu – celodenní program s divadlem pro děti, tvůrčí dílny, výstava vánočních vazeb mistryně floristiky, prohlídky kláštera, věže a půd, koncert vokálně instrumentálního souboru.

 

  1. a 29. 11. a další dny Hamousův statek ve Zbečně – Advent na statku. Jak se žilo v zimě v čase adventním, ukázka lidových zvyků, písně, koledy, pohádky a tradiční předvánoční rituály, řemeslnický jarmark s vánočními výrobky, pečení chleba v obnovené chlebové peci.

 

  1. a 29. 11. a další dny státní zámek Žleby – Adventní prohlídky vyzdobeného zámku, zámecká kuchyně plná kuchtíků a svátečních dobrot k ochutnání, dobový jarmark v podzámčí, večerní divadelní vzdělávací přednáška o čertech pro děti.

 

  1. adventní víkend

 

3.–6. 12. státní zámek Ratibořice – Advent v Ratibořicích. Kostýmované prohlídky vánočně vyzdobených interiérů s adventními a vánočními zvyky, které se dodržovaly na panském sídle v první polovině 19. století. Tradiční posezení se svařeným vínem, kávou, čajem a občerstvením. V Rudrově mlýně v Babiččině údolí folklorní soubor Barunka, trh v budově vodního mandlu a posezeni v hospůdce s tradičním občerstvením.

 

 

  1. 12. státní hrad Grabštejn – Vánoce na Grabštejně. Zimně laděné prohlídky, kostýmovaní průvodci s adventním vyprávěním, hudba, zpěvy, ale i něco teplého na zahřátí a sladkého i slaného k zakousnutí. Letošní novinkou je Česká mše vánoční v podání sólisty Opery ND pana Luďka Veleho.

 

  1. 12. státní hrad Šternberk – Dětský vánoční jarmark. Výtvarné dílny pro děti i rodiče. Výroba drobných vánočních dekorací, ozdob, svícnů, zdobení perníčků, malování na sklo. Výtvarné dílny doplňují prohlídky vánočně vyzdobeného hradu. Program ve vnitřních prostorách hradu doplní pěvecké vystoupení u dřevěného betléma v životní velikosti instalovaného na dolním nádvoří hradu Šternberk.

 

  1. a 6. 12. státní zámek Jánský Vrch – Vánoce na zámku. Vánoční zvyky, tradice a výzdoba. Malé překvapení v zámecké kuchyni. Stínové divadélko a adventní skladby.
  2. a 6. 12. státní hrad Nové Hrady – Vánoce u pana správce. Adventní a vánoční atmosféra počátku 20. století v domácnosti správce panství. Vyprávění o životě panského úředníka, zajímavosti z místních vánočních tradic a zvyků.

 

  1. a 6. 12. státní zámek Buchlovice – Vánoce na zámku. Prohlídky vánočně vyzdobeného zámku, v sobotu 5. 12. s Mikulášskou nadílkou, v neděli 6. 12. s hudebním vystoupením.

 

5.–27. 12. státní zámek Hradec nad Moravicí – Vánoce na zámku. Prohlídky zámeckých interiérů s vánoční výzdobou.

 

  1. adventní víkend

 

  1. 12. Soubor lidové architektury v Příkazích – Hanácké Vánoce. Tradiční Vánoce na Hané. Vánoční zvyky, slavnostní zdobení štědrovečerního stolu, vánoční koledy a adventní písně.

 

  1. 12. státní zámek Březnice – Advent na zámku. Koledy, vánoční hra „Palffyovský betlém“ v prohlídkové trase, betlém se zvířaty na nádvoří zámku, koncert Poslán jest od Boha anděl.

 

  1. 12. státní hrad Rabí – Vánoce na hradě.Ppodvečerní prohlídky s neopakovatelnou atmosférou, středověkou hudbou Gutta, ohněm na nádvoří a svařeným vínem a čajem.

 

  1. 12. státní zámek Stekník – Adventní koncert a hraný příběh v podání skupiny historického šermu na nádvoří koncert v kapli.

 

  1. 12. státní zámek Sychrov – Vánoční jazzový koncert. Netradiční vánoční koncert kapely Jiří Mašík Quartet. Večerní prohlídky zámku.

 

  1. a 13. 12. státní hrad Bítov – noční prohlídky hradního paláce. Prohlídky vánočně vyzdobených interiérů ukončené v kuchyni, ochutnávky vánočního cukroví, vánočky či buchet paní kastelánky, kastelánových grilovaných klobásek a překvapení z komína. V sobotu vánoční koledy v kapli.

 

  1. a 13. 12. skanzen Zubrnice – Vánoce ve skanzenu. Adventní výzdoba a vůně vánoček, folklor, tradice, divadlo a dílny.

 

  1. a 13. 12. státní hrad Křivoklát – Knížecí advent. Vánočně vyzdobený hrad, řemeslnický jarmark, koncerty, divadlo, kejklíři, dílny, jízdy historických vlaků z Prahy a Plzně.

 

 

  1. a 13. 12. státní zámek Jindřichův Hradec – Adventní dny. Oblíbená akce, při níž zaplesá srdce dětí i dospělých. Ochutnávky krmě připravené v autentické černé kuchyni, ovečky a zvěřinec. Ukázky uměleckých řemesel, tvůrčí dílna, pěvecká, taneční i divadelní vystoupení a nedělní ekumenická bohoslužba v Kapli sv. Ducha.

 

14.–31. 12. státní zámek Vizovice – Vánoční výstava. Výstava originálních vánočních ozdob a návrhů vánočních papírů.

  1. 12. státní zámek Mníšek pod Brdy – Vánoční prohlídky svátečně vyzdobených komnat se slavnostní tabulí, tradiční vánoční rituály, bohoslužba, knoflíkový trh, živý betlém, koledy a zvonkohra.

4. adventní víkend

  1. a 20. 12. státní zámek Slatiňany – Kouzlo vánočního zámku. Přepychově zařízené zámecké interiéry v nevídané kráse; prostřený stůl, štědrá nadílka pod vánočním stromkem, reprezentační salóny v působivém světle lustrů a lamp.

 

  1. a 20. 12. státní zámek Telč – Živý betlém s folklórními soubory Podjavořičan a Kvítek. Komponovaný pořad sestavený ze staročeských lidových koled, říkadel a tanců.

 

  1. 12. státní hrad Karlštejn – Karlštejnský královský advent. Sváteční prohlídky hradu, mše a Česká mše vánoční J.  J. Ryby.

 

  1. 12. státní zámek Duchcov – Vánoční koncert ve Valdštejnském sále. Hudba G. F. Händla, A. V. Michny, B. M. Černohorského a dalších.

 

Vánoční svátky

 

  1. 12. kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě – Adventní koncerty, gospely a mše

 

  1. 12. státní hrad Bouzov – Štědrovečerní prohlídka. Vánočně vyzdobený hrad a předávání dárků v rytířském sále.
  2. 12. státní hrad Šternberk – Poetické vánoční prohlídky hradu. Prohlídky hradu v netradičním čase a sváteční vánoční náladě. Vánoční tradice a zvyky, koledy a půvabné příběhy.

25.–31. 12. státní zámek Lysice – Vánoční prohlídky. Mimořádné prohlídky vánočně vyzdobených komnat a sálů.

  1. 12. státní hrad Buchlov – Na Štěpána na Buchlově otevřená brána. Již 9. ročník tradiční zimní akce. Živý betlém, zpívání koled, vánoční výstavy, podávání čaje z „lípy neviny“, domácí zabijačka a další dobroty.
  2. 12. státní zámek Sychrov – Vánoční koncert – Veselé vánoční hody. Klasická díla od J. J. Ryby, A. Vivaldiho a G. F. Händela.
  3. 12. kostel Nanebevzetí Panny Marie v MostěAdventní koncerty, gospely a mše.

26.–27. 12. státní hrad Bouzov – Vánoční hrad Bouzov a živý betlém. Prohlídka vánočně vyzdobeného hradu, živý betlém a vánoční dílna pro děti.
26.–30. 12. státní hrad Švihov – Zimní zpřístupnění hradu. Speciální kastelánská prohlídka běžně přístupných i nepřístupných míst.

26.–31. 12. Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži – Vánoce na zámku. Prohlídka vánočně vyzdobených zámeckých interiérů.
26.–31. 12. státní zámek Vranov nad Dyjí – Vánoční prohlídky zámku.
26.–31. 12. státní zámek Horšovský Týn – Vánoční prohlídky zámku.

 

  1. – 30. 12. státní zámek TřeboňVánoce na zámku. Vánočně laděné prohlídky schwarzenberských apartmá.

 

  1. 12.–3. 1. státní zámek Sychrov – Vánoční prohlídky na Sychrově. Svátečně vyzdobené místnosti, vánoční tradice rodu Rohanů, šlechtické dárky a dobově vyzdobené vánoční stromečky.

 

  1. 12. státní hrad Karlštejn – Štěpánské koledování.

 

  1. 12. zámek Mníšek pod Brdy – Předčasný Silvestr. Živá hudba a ohňostroj.

 

  1. prosince státní hrad Bouzov – Silvestrovské prohlídky s překvapením.

Zdroj: TZ NPÚ