Na území Kazachstánu byla nalezena kostra starověké válečnice

Na území dnešního jižního Kazachstánu byly objeveny kosterní pozůstatky starověké ženské bojovnice. Dokonale zachovaná kostra je opravdu ženská (vědci to zjistili na základě velikosti a tvaru lebky) a vedle ní byl nalezen obrovský meč a dýka.

Kostra válečnice
Kostra válečnice z Kazachstánu, foto: EuroPics, The Telegraph

Archeologové se domnívají, že žena žila v období mezi 11. století před naším letopočtem a čtvrtým stoletím našeho letopočtu. Doposud nebyly známy žádné záznamy o ženských bojovnicích v okolí. Odborníci se domnívají, že žena byla občankou starého státu Kanguy (nejbližším známým současným městem je Vladivostok) a dost možná patřila k vůdcům nomádů, pohybujících se na území dnešního Kazachstánu.

Vedle kostry byly objeveny zbraně. Několik šípů, v blízkosti pravice dýka a u levice meč. To značí, že pohřbená žena byla proslulou válečnicí. Byla pohřbena s řadou hrnců a misek, což znamená, že šlo o důležitého a bohatého člověka. Objev je vyvrcholením více než dvacetileté práce archeologů v místě nálezu, odkryté artefakty budou brzy vystaveny v kazašském Národním muzeu v Astaně.

Zdroj: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/kazakhstan/11797523/Ancient-warrior-princess-skeleton-found-in-Kazakhstan.html