Amatérský archeolog našel na severu Německa nacistický zlatý poklad

Sen každého lovce pokladů se stal skutečností pro Floriana Bautsche loni v říjnu. Amatérský archeolog našel 217 zlatých mincí z nacistické éry u Lüneburgu na severu Německa.

Nacistický zlatý poklad
Nacistický zlatý poklad, foto: thelocal.de

Bausch je certifikovaným hledačem kovů, přesněji řečeno pokladů a při zkoumání staré pohřební mohyly v městečku jižně od Hamburku narazil na první zlaťák. Po dalším hledání odkryl devět dalších mincí, udělal průzkum oblasti a dostal do kontaktu s místními archeology.

Následovala dvoutýdenní archeologická práce, nalezeno bylo dalších 207 zlatých mincí – s materiální hodnotou odhadovanou na zhruba 45 000 €, tedy něco přes 1,2 milionu korun.

Archeologové také našli pozůstatky dvou sáčků nesoucí svastiku, orla a razítko: “Reichsbank Berlin 244”. Poklad byl vystaven v Lüneburgu  v muzeu a způsobil značný zájem mezi odborníky. Bautsch si tímto nálezem vydělal relativně nízkou odměnu ve výši 2 500 €  (asi 70 000 Kč) ale zklamán prý nebyl, cení si hlavně toho, že přispěl vědě.

Sáčky s pokladem byly uloženy asi metr pod zemí u paty stromu,a le díky pozdějšímu vyvrácení kořenů byly mince roztroušeny po okolí. 128 mincí bylo z Belgie, 74 z Francie, 12 z Itálie a 3 z Rakouska-Uherska.

Mince mají průměr 21 mm a váží 6,45 gramu, celková hmotnost pokladu je 1,4 kg. Většina z nich byla ražena mezi roky 1850 a 1910, nejstarší je z roku 1831. Chemická analýza pozůstatků po sáčcích ukázala, že mince byly pravděpodobně zabaleny někdy v letech 1940 a 1950, tedy možná až po válce. Odborníci jsou si jistí tím, že mince pocházely ze zlatého nacistického pokladu a byly z něho ukradeny. Mince byly vyraženy v limitovaných edicích, které byly použity jako investiční kusy pro banky a soukromé investory.

Zdroj: http://www.thelocal.de/20150715/amateur-archaeologist-finds-nazi-gold-hoard