Výstava: Peníze a umění (5. 11. 2014 – 15. 2. 2015)

Výstava Peníze a umění v Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích se věnuje uměleckým dílům s tematikou peněz, ukazuje však také to, jakým způsobem funguje tzv. komerční umění.

Vlasta Burian - Thymolin

Umělci zpracovávali téma peněz odnepaměti. Posedlost majetkem, hraničící s šílenstvím, zobrazili již antičtí dramatici Menandros a Plautus ve svých hrách Dědek a Komedie o hrnci, později na ně navázal Molière se svým Lakomcem. Konflikt mezi morálkou a penězi můžeme nalézt také ve slavných českých hrách Strakonický dudák a Maryša či v opeře Prodaná nevěsta.

Samo umění se však často stávalo a stává předmětem obchodu a požadavky trhu ovlivňují jeho podobu. V rámci tzv. komerčního či zábavního umění není jediným cílem vytvoření umělecké hodnoty, ale také dosažení spokojenosti co největšího počtu klientů. Vznikají proto díla vysoké řemeslné kvality, která upoutávají zákazníky mistrně zvládnutou formou (dech beroucími efekty, brilantními výkony), na druhou stranu ovšem někdy postrádají rafinovanější či závažnější sdělení.

Výstava se koná v Prachaticích: Muzeum české loutky a cirkusu, Velké náměstí 43, 383 01 Prachatice

Zdroj: http://www.nm.cz/Hlavni-strana/Pripravujeme-HM/Penize-a-umeni.html