V Armádním muzeu Žižkov se opět uskuteční Den válečných veteránů (11. 11. 2014)

V pondělí 11. listopadu, kdy si připomínáme i 95. výročí ukončení bojů první světové války v roce 1918, se v prostorách Armádního muzea Žižkov opět uskuteční Den válečných veteránů. Připraven je bohatý program, soutěže i ukázky zbraní a techniky.

Den válečných veteránů

Den válečných veteránů bude v Armádním muzeu Žižkov symbolicky zahájen 11. 11. v 11. hodin dopoledne. Muzeum pak bude otevřeno po celý den, až do dvacáté první hodiny večerní. Vstup do muzea i na všechny akce je zdarma.

K vidění bude bojové vozidlo Land Rover Cowboy, představit by se měl i obrněný transportér Pandur. Přistavena bude vojenská kuchyně, která bude vařit pravý vojenský čaj a také guláš. V muzeu a jeho expozicích budou probíhat komentované prohlídky. Jejich začátky jsou plánovány vždy na celou hodinu.

Uvnitř muzea bude možné prohlédnout si a osahat některé ruční zbraně. Půjde o zbraně z 20. století, ale také ze století devatenáctého a o některé raritní kusy.

Symbolem celého Dne válečných veteránů je červený vlčí mák. S touto květinou se návštěvníci budou moci setkávat v průběhu celého dne.

Den válečných veteránů se slaví již od roku 1919, v České republice je připomínám především v posledních letech. Přitom jde o významný svátek – je připomínkou těch, kteří bojovali či padli ve válečných konfliktech, kterých se ve 20. století na evropském kontinentu, ale také v dalších blízkých i vzdálených místech, odehrálo značné množství. Je to tedy svátek nejen těch československých hrdinů, kteří ve druhé světové válce bojovali za národní svobodu, ale také více než 20 000 příslušníků Armády České republiky, kteří za posledních dvacet let prošli nejrůznějšími misemi na Balkáně, v Iráku, Afghánistánu a jinde.

Zdroj: http://www.vhu.cz/v-armadnim-muzeu-zizkov-se-opet-uskutecni-den-valecnych-veteranu/